Keittiön automaattinen valonohjaus - 5 helppoa keinoa

Julkaistu: 23.11.2020 14:43:56
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Keittiössä automaattinen valonohjaus on tehokas ja energiaa säästävä tapa toteuttaa valaistus. Lisäksi sillä saadaan aikaiseksi toimiva työympäristö, johon on miellyttävä tulla. Valon määrää ja päälläoloaikaa voidaan säädellä sen mukaan mikä keittiön käyttäjille tuntuu parhaalta. Automaattisen valonohjauksen idea perustuu sekä energiatehokkaan kodin ajatukseen että toimivan arjen luomiseen yksinkertaisten ja helposti toteutettavien keinojen avulla.

Automaattisella valonohjauksella tehostat kodin energiatehokkuutta, helpotat arjen rutiineja ja lisäät asumismukavuutta. Artikkelissa on viisi erilaisia tapaa toteuttaa keittiön automaattinen valonohjaus.

 

keittiön välitilavalo

 

1. Välitilavalo käden heilautuksella

Keittiönkaapistojen välitilavalossa on usein työskentely valo katossa sijaitsevan yleisvalon lisäksi. Tarkkaan keittiötyöskentelyyn tarvitaan hyvää valoa ja kaukana katossa sijaitseva valo ei siihen riitä. Kattovaloja ohjataan luontevasti seinäkytkimistä, keittiön välitilassa kätevin tapa saada välitilavalo syttymään on käden heilautus valaisimen alapuolella. Valo syttyy ja sammuu pelkällä käden liikkeellä ilman valokatkaisijaan koskemista. Toimii kätevästi myös ruoanlaitossa, jolloin likaantuneilla käsillä ei tarvitse koseka kytkimiin. Limente PROFIL LUX-IR on valmis profiilivalaisin, jonka päähän on integroituna käden heilautuksella toimiva IR-tunnistin. Limente SMART 140 on erillinen käden heilautukseen reagoiva sensori, joka voidaan yhdistää mihin tahansa Limente valaisimeen.

 

liiketunnistin

 

2. Työskentelyvalo liiketunnistimella

Keittiön pöytätason päälle olevaa työskentelyvaloa voidaan myös ohjata liiketunnistimella. Valo syttyy automaattisesti liiketunnistimen havaitessa liikettä ja sammuu tunnistimeen määritellyn ajan päästä. Valo pysyy päällä keittiönaskareiden ajan, kunhan se vain havaitessee liikettä tasaisin välein. Valaisimen päälläoloaika on säädetty optimaaliseksi, jotta määrätyn ajan sisään varmasti liikutaan ja toisaalta valot sammuvat riittävän nopeasti. Valo sammuu kun tunnistimen läheltä poistutaan. Limente SMART 110 avulla saadaan mihin tahansa Limente valaisimeen liiketunnistin.

3. Yleisvalo liiketunnistimella

Keittiön yleisvaloksi voidaan valita valaisin, jossa on sisäänintegroituna liikkeen tunnistava sensori. Liiketunnistimen herkkyyttä ja päälläoloaikaa voidaan säädellä halutun mittaiseksi. Kannattaa myös huomioida, että mikäli keittiö on lähellä tiloja, joissa liikutaan pimeän aikaan ja valon ei aina haluta syttyvän, kannattaa liiketunnistimen tunnistusetäisyys säätää lähietäisyydelle. Näin vältytään turhalta valon syttymiseltä. Pimeällä helposti syttyvä valaisin voi harmittaa varsinkin, jos se häiritsee yöunia. Limente KASTE valaisimeen on valmiiksi sisäänintegroituna liiketunnistin. Limente Smart 130 avulla saadaan esim. Limente DR-sarjan valaisimista liikkeentunnistavia kattovalaisimia.

 

aamiaiskaapin valaistus


4. Kaapin sisävalo ovisensorilla

Aamiaiskaapit, vitriinit ja keittiökomerot saavat erilaisen ulkoasun valolla ja niitä lisäksi helppo ja kiva käyttää. Valot syttyvät itsestään kun jompikumpi ovista avataan ilman valokatkaisijaan koskemista. Näin kaapin sisällä olevat tavarat voi aina nähdä vaivatta. Erityinen merkitys hyvällä valolla on aamiaskaapin sisällä, jossa keitetään kahvit ja valmistellaan ruokia. Valo piristää, kaunistaa ja tehostaa toimintaa. Limente SMART 120 on kätevä tapa saada kaappiin automaattisesti syttyvä valo. Se sopii yhteen kaikkien Limente valaisinten kanssa. Limente LED-Reno valaisimessa on valmiina tunnistin, joka havaitsee oven avautumisen ja sulkeutumisen ja sytyttää valon sen mukaan. Valaisin voidaan myös muuttaa reagoimaan käden heilautukseen, jos valon ei haluata aina syttyvän ja sammuvan automaattisesti. Lisäksi valaisin ei tarvitse sähköjä vaan ladataan USB-laturilla. Näin se on erittäin helppo sijoittaa mihin tahansa kaappiin myös jälkikäteen.

 

sokkelivalo keittiöön

 

5. Sokkelivalo liiketunnistimella

Sokkelivaloa keittiössä ei sinänsä tarvita näkemiseen, mutta sen lisäarvo viihtyvyydelle on merkittävä. Sokkelivalo sekä lisää epäsuoraa valoa keittiötilaan, mutta se myös luo kaunista ilmettä keittiökaapistoille tuoden lattian kauniisti esille. Liikkeestä syttyvä sokkelivalo on päällä silloin kun tilassa oleskellaan. Yöllä sokkelivalo toimii yövalona auttaen häikäisemättä pimeässä kulkijaa. Kaiken lisäksi automaattisesti syttyvä sokkelivalo on energiaasäästävä vaikutus, sillä se on päällä ainoastaan tarvittaessa. Limente SMART 110 liiketunnistimen avulla saadaan sokkelivalosta kätevästi liikkeentunnistava valaisin. Liiketunnistin sopii yhteen kaikkien Limente led-valojen kanssa.

 

 

 

limente blogi artikkelit

 

 

 

 

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö