Kuinka valita sopivat kattovalaisimet?

Julkaistu: 21.04.2021 13:56:36
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Valaistuksella on todella suuri vaikutus siihen, miltä tila näyttää. Hyvin valaistu tila näyttää raikkaalta, tilavammalta ja viihtyisämmältä. Usein hyvän valaistuskokonaisuuden toteuttamiseen tarvitaan useampia eri valon lähteitä, jolloin myös tilan ilmettä on mahdollisuus muuttaa tilanteen tai tarpeen tullen. Kaikki lähtee liikkeelle kuitenkin hyvästä yleisvalosta, joka takaa sen, että tila on valaistu kokonaisuudessaan eikä sinne jää pimeitä tai hämäriä alueita.

 

kaunis kattovalo

 

Tehokasta yleisvaloa

Kattoon upotettavat tai pinta-asennettavat litteät valaisimet ovat hyvä ja moneen kohteeseen sopiva vaihtoehto. Ne takaavat hyvän yleisvalon, kuitenkaan varastamatta liikaa huomiota muusta sisustuksesta. Limenten valikoimista löydät tällaisia valaisimia eri kokoisina niin pyöreinä kuin neliskanttisinakin ja voit hyödyntää niitä lähes kaikkien kodin sisätilojen valaisemisessa.

Suurissa tiloissa kattovalaisimia voidaan asettaa tasaisin välein useampia, jotta koko tilaan saadaan tarvittava määrä valoa. Sopivan valaisinmäärän voit tarkistaa aina tuotteen verkkosivuilta ja asennusetäisyyksien määrittelyssä tarjoaa avun jokaisen tuotteen kohdalta löytyvä valonjakokäyrä. Lisätietoa valaistusvoimakkuudesta löydät täältä >

Valaisimia valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös värintoistoindeksiin, sillä se määrittelee sen, kuinka hyvin valaisimen valo toistaa huoneessa vallitsevat värit. Kun olet suunnitellut ja hankkinut kotiisi juuri mieluisansävyisiä sisustustuotteita ja huonekaluja, haluat varmasti niiden näyttävän myös oikeansävyisiltä kotonasi. Tällöin on hyvä varmistaa se, että tilaan tulevissa valaisimissa on hyvät värintoistoarvot. Sisävalaistuksessa tämän arvon tulisi aina olla yli 80. Kaikissa Limente- valaisimissa arvo ylittää aina arvon 80 ja Lux malleissa se on jopa 95. Värintoistoindeksistä löydät lisätietoa täältä >

 

paras riippuvalaisin

 

Monipuolinen uutuustuote

Limenten mallistoon on tullut myös uusi, entistä monipuolisempi kattovalaisinvaihtoehto Led-DSC. Tämä on edellä mainittujen kaltainen matala paneelivalaisin, joka tarjoaa kolmen eri koon lisäksi myös valaisinkohtaista säädettävyyttä. Jokaisen Led DSC-valaisimen mukana tulee sekä musta että valkoinen kehys, joista voit valita sen, joka sopii sinun tilaasi paremmin. Kehyksen vaihdossa ei tarvita erillisiä työkaluja vaan se voidaan painamalla vaihtaa toiseen. Lisäksi voit asennusvaiheessa määrittää, minkä värilämpötilan valoa valaisin tuottaa. Valaisimen takana on liukukytkin, josta voit valita joko lämpimän 3000K, valkoisen 4000K tai kylmän 6000K värilämpötilan.

Tässä uutuudessa myös asennuksen helppous ja monipuolisuus on viety ihan uudelle tasolle. Vaikka itse valaisin on neliskanttinen,  on sen asennusaukko helposti toteutettava pyöreä reikä. Lisäksi asennuskiskojen ansiosta asennusaukko voi olla useaa eri kokoa, jolloin remonttikohteissa sinun ei välttämättä tarvitse tehdä mitään muutoksia vaihtaessasi nämä valaisimet vanhojen tilalle. Parhaassa tapauksessa valaisin voidaan suoraan asentaa katossa olevaan vanhaan aukkoon.

Himmennyksellä käyttömukavuutta

Valon tarve vaihtelee paljon vuodenajasta ja päivästä riippuen. Aamuisin ja iltaisin on ehkä miellyttävämpää, kun tilan yleisvalo on himmeämmällä ja taas päivällä halutaan kirkkaampaa valaistusta. Tätä silmällä pitäen on hyvä valita valaisimesta malli, joka on himmennettävissä.

Limenten kattovalaisimista löydät useita himmennettäviä malleja, joita voit himmentää joko triac-himmentimen avulla tai Limenten omalla langattomalla valonohjaimella. Langattomat ohjaimet koostuvat aina himmenninosasta, joka tulee valaisimessa olevan muuntajan viereen piiloon sekä langattomasta seinäkytkimestä, joka voidaan sijoittaa haluttuun kohtaan ilman sähkövetoja. Näin saat himmennettävän valonohjauksen kattovaloihisi helposti ja lisäksi saat valokytkimen sijoitettua juuri sinne, minne sen haluat.

 

hyvä ja tehokas kattovalaisin

 

Sisusta riippuvalaisimilla

Riippuvalaisimet ovat hyvä lisä muun yleisvalaistuksen rinnalle täydentämään valaistuskokonaisuutta. Ne tuovat myös kohdennetusti lisävaloa haluttuihin kohtiin, kuten esimerkiksi saarekkeiden, ruokapöytien tai yöpöytien päälle.

Limenten yksi suosituimmista riippuvalomalleista on minimalistinen kartionmallinen Pyry-G-valaisin, jossa on erikseen ostettava GU10-kantainen polttimo. Valaisimen valoteho ja muut valaistuksen arvot määräytyvät valitun polttimon mukaan. Pidä siis mielessäsi polttimoa ostaessasi edellä mainitut seikat kuten valoteho ja värintoistoindeksi. Näiden lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota polttimon elinikään, sillä pidemmällä eliniällä varustettu valonlähde on aina ekologisempi sekä pitkällä tähtäimellä edullisempi vaihtoehto.

 

 

 

valaistusblogi

 

 

 

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö