Kuumimmat valaistustrendit – LivingKitchen 2019

Julkaistu: 03.02.2019 17:56:03
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Valon tuomat edut sisustuksessa ja sen mukana keittiötilassa olivat hienosti esillä tammikuun LivingKitchen-messuilla Kölnissä. Valaistus on entistäkin kiinteämpi osa keittiön kokonaisilmettä ja se on laajentunut työskentelyvalosta osaksi keittiön sisustusta. Valon ja varjojen avulla tuodaan keittiökalusteita ja keittiön eri osia kauniisti esille. Keittiö toimii usein osana muuta suurempaa tilaa ja silloin myös valon vaikutus kokonaistilan ilmeeseen on merkittävä. Messukeittiöissä oli näyttävästi hyödynnetty valon tuomia etuja. Kauniisti valaistuissa keittiöissä huomionkiinnittäjinä toimivat materiaalien lisäksi rouheat muodot kuten paksut puu- tai marmoripinnat ja kauniit värit - molemmat valoilla korostettuina.

 

valo pöytätason alle

 

Valaistus raamittaa kauniisti kaapistoja

Tämän vuoden messukeittiöissä oli käytetty selvästi aikaisempaa enemmän valoa tasojen alla valaisemassa kaapiston ja tason rajaa. Valaistus oli useissa ratkaisuissa kierretty ympäri koko pöytätason. Muutamilla valmistajilla valo kulki raitana myös laatikostojen keskellä. Valoraita kaapistoissa oli hillittyä, mutta silti huomiota herättävää tehden kauniit raamit kaapistoille.

Valoraita tason alle voidaan toteuttaa erilaisilla profiilivalaisimilla. Limente valaisimista Led-Inser, Led-Linea sekä Led-Corner sopivat tarkoitukseen. Niiden kiinnittämisessä pitää huomioida eri tasomateriaalien ominaisuudet. Puu- ja laminaattitasoihin valaisin voidaan kiinnittää valaisimen mukana tulevien kiinnikkeiden ja ruuvien avulla. Kivi- ja komposiittitasoihin valo saadaan kiinni käyttämällä liimalla.

 

hyllyvalo

 

Trendikkäillä avohyllyillä avaruutta

Avohyllyt ovat tehneet tuloaan jo pitkään ja näyttävät edelleen pysyvän trendien kärjessä. Paksut hyvin valaistut hyllyt tai hyllyköt löytyivät lähes jokaisen keittiövalmistajan osastolta. Valo näyttäisi olevan pikemminkin sääntö kuin poikkeus erillisissä hyllyissä ja hyllyköissä. Valo antaa hyllylle ilmettä, mutta samalla se valaisee usein myös tasopintaa ja lisää keittiön trendikästä vaakailmettä.

 

keittiösyvennyksen valo 

 

Mattapinnoille tehokkaampaa valoa

Keittiössä vallitsevilla mattapinnoilla ja trendiväreillä hyvä ja tehokas valaistus on suorastaan välttämätöntä. Mattapinnat imevät valoa itseensä eivätkä heijasta sitä tasoille kuten kiiltävät pinnat tekevät. Myös trendikkäät ruskeansävyt näyttävät helposti tunkkaisista ilman riittävää valoa. Toisaalta muodikkaiden marmoripintojen kuviot tai puun kaunis pinta eivät erotu ilman hyvää valaistusta.

Valaistus näkyi messukeittiöissä kauniisti myös osana erilaisia keittiösyvennyksiä tai -seiniä, joiden taakse oli siististi piilotettu kokonaisia keittiöitä. Aamiaskaappi-tyyliset ratkaisut sekä suuremmat seinäkkeet löytyivät myös jokaiselta keittiöbrändiltä. Valo oli isossa osassa niiden toimivuutta erityisesti silloin kun ovien takana sijaitsi ruoanlaitto- tai allaspiste. Hyvin valaistu työskentelypiste tuo käyttäjälle käyttömukavuutta ja turvallisuutta. Lisäksi valaistukseen liittyi lähes aina myös automaattinen valonohjaus. Automaattisesta valonohjauksesta voit lukea lisää täältä >

 

keittiö valo riippuvalaisin

 

Riippuvalaisimilla lisäilmettä

Suuret, näyttävät ja jopa erikoiset valaisimet keräsivät suurta huomiota monissa keittiöissä. Riippuvalaisimella saadaan lisättyä helposti haluttua ilmettä. Suuri valaisin vaatii kuitenkin ilmaa ympärilleen, joten se ei välttämättä ole tyylikäs lisä jokaiseen keittiöön. Riippuva valaisin kannattaakin sovittaa kooltaan keittiön kokoon ja ilmeeseen sopivaksi, jotta lopputulos olisi tyylikäs.

 

Lopuksi vinkki pohjautuen jokaiseen messuilla nähtyyn keittiööön: isoa viherseinää et välttämättä tarvitse, mutta lisää kuitenkin paljon vihreää, yrttejä ja viherkasveja keittiöösi. Niiden iloinen ja piristävä vaikutus keittiön eri sävyjen kontrastina on erittäin trendikästä ja miellyttävää. Lisäksi niiden avulla on helppo tuoda kodikkuutta keittiöön kuin keittiöön ilmeestä tai väristä välittämättä. Muista myös valaista kasveja. Sillä valaistuna niiden väri pääsee entistäkin enemmän oikeuksiinsa.

 

 

 

valo blogi

 

 

 

 

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö