Monta tapaa toteuttaa valonohjaus

Julkaistu: 16.01.2020 15:46:34
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Kun sopivat valaisimet on valittu, on aika valita, minkälaisissa ryhmissä, miten ja mistä valoa halutaan ohjata. Säätimien sijainti on hyvä valita niin, että se helpottaa tilassa toimimista ja valot syttyvät paikasta, josta ne on helppo sytyttää ja sammuttaa. Valonohjaukseen löytyy useita erilaisia ratkaisuita, joista löytyy jokaiseen tarpeeseen sopiva vaihtoehto.

  

Limente valonohjaus

 

Helppo ja monipuolinen langaton kytkin himmentimellä

Suunnittele haluamasi valaisinryhmät, eli mieti mitä valaisimia haluat säätää samanaikaisesti. Esimerkiksi sinulla voi olla eteisessä ja keittiössä paneelivalaisimet alaslaskussa ja haluat sytyttää molempien tilojen valot samanaikaisesti kun tulet ulko-ovesta asuntoon tai sinulla on epäsuoria valaisimia sekä keittiössä että olohuoneessa ja haluat saada himmennettyä ne kerralla tunnelmatilan luomiseksi.

Kaikilla Smart säätimillä voit ohjata useita valaisimia samanaikaisesti, mutta erityisen kätevää on käyttää Smart 425 kaukosäädintä, jonka avulla voit ohjata erikseen neljää valaistusryhmää ja sen muistiin voit tallentaa kaksi vakiotilaa (esim. tunnelmavalaistus, jolloin valot on himmennetty puoleen tehoon ja yleisvalaistus, jolloin kaikki valot ovat päällä kokonaisuudessaan).

Valaistusryhmiä voivat olla esimerkiksi:

1. yleisvalaistus

2. tunnelmavalaistus

3. ruokailuvalaistus

4. työskentelyvalaistus

  

Limente valokytkin

 

Helppo ja monipuolinen langaton säädin

Langaton säädin on helppo asentaa ilman erillisiä sähkötöitä ja säätimen saa kiinnitettyä haluamaansa paikkaan joko kaksipuoleisen teipin tai ruuvien avulla. Säätimessä on erittäin pitkäikäinen paristo, joka on tarvittaessa helppo vaihtaa säätimen irroitettavan keskiosan ansiosta. Vaihto ei edellytä koko säätimen irroittamista seinästä.

Jotta säädin saadaan toimimaan halutun Limente-valaisimen kanssa, tarvitaan himmennin-osa, joka laitetaan valaisimen ja virtalähteen väliin. Himmenninosa paritetaan säätimen kanssa painamalla himmentimessä olevaa nappia lyhyesti ja heti perään sitä säätimen painiketta, josta halutaan kyseisen valon syttyvän. Yhteen säätimeen voi yhdistää useamman eri valaisimen kunhan jokaisella muuntajalla on oma himmenninosansa yhdistämistä varten. Valaisimen ja himmenninosan parituksen ohjeen voit katsoa myös videolta.

Samaan säätimeen voit yhdistää niin kattovalaisimia, profiilivalaisimia kuin kalustevalaisimiakin. Huomioi, että kattovalaisimiin tulisi valita jännitteeltään 240V-himmenninosa. Muihin valaisimiin sopii 24V-himmennin.

Kaikki Limenten langattomiin säätimiin yhdistetyt valaisimet ovat myös himmennettävissä samasta säätimestä. Kun valoa halutaan kirkastaa, painetaan valon sytytyspuolta pohjassa ja kun valaistusta halutaan puolestaan himmentää, painetaan valon sammutuspuolta pohjassa. Limenten valikoimista löytyy yksi- ja kaksiosaisten säätimien lisäksi myös pyöritettävä versio. Säädinvalikoiman löydät täältä >

  

Limente värilämpötilansäätö

  

Kun haluat säätää värilämpötilaa

Värilämpötilasäädettävät CCT-valaisimet tarvitsevat oman CCT-himmenninosansa ja CCT-säätimensä. Himmennin ja säädin toimivat samalla periaatteella kuin langattomat säätimet, mutta säätimessä on hiukan eri toiminnot. Värilämpötilasäädettävän säätimen toisesta puoliskosta laitat valot päälle ja pois sekä himmennät ja kirkastat valoa ja toisesta puoliskosta taas säädät valoa joko lämpimän kellertävään sävyyn tai kohti kylmää sinertävää sävyä samalla tavalla kuin himmennät valoa eli nappulan pohjaan painamalla. Lähes kaikki profiilivalaisimet on saatavilla värilämpötilansäädöllä. Värilämpötilasäädettävät valaisimet tunnistat nimen perässä olevasta CCT-merkinnästä.

  

Kytkin pistorasiassa

Jos haluat napsauttaa valot päälle pistorasiassa olevasta katkaisijasta, kytkimellinen Luna-pistorasia on oikea valinta tähän. Luna-pistorasia löytyy niin rosterisena, mustana kuin valkoisena. Kytkimellinen pistorasia on toimiva ratkaisu esimerkiksi keittiön tai kodinhoitohuoneen välitilassa, mikäli valaisimia ei tarvitse himmentää. Kun valoa ohjataan pistorasiassa olevasta kytkimestä, ei pistorasian lisäksi tarvita muita osia.

    

Limente automaattinen valokytkin

   

Valot syttyvät, kun ovi avataan

Kaappien ja komeroiden sisävalojen toivotaan monesti toimivan niin, että oven avautessa valot syttyvät ja sulkeutuessa valot sammuvat. Tähän sopiva ratkaisu on Limente Smart 120-tunnistin, joka toimii niin liukuvien kuin kääntyvien ovien kanssa. Limente Smart 120 sisältää valaisimen ja virtalähteen väliin tulevan ohjain-osan sekä ohjainosaan liitettävän tunnistimen. Tunnistin asetetaan 1-5 cm päähän ovesta, jonka aukeamiseen sen toivotaan reagoivan. Smart 120-ovikytkintä on saatavilla useamman tunnistimen seteissä. On hyvä huomioida, että jokaista ovea kohden tarvitaan oma tunnistimensa.

Kooltaan pienikokoinen tunnistin on helppo asentaa huomaamattomasti mukana tulevan L-kiinnikkeen avulla.

 

Kädenheilautuksella valot päälle

Kädenheilautuksella toimiva valonohjaus Smart 140 rakentuu samantyylisistä osista kuin oven avaukseen reagoiva Smart 120 kytkin. Se sytyttää halutut valaisimet, kun kättä heilautetaan maksimissaan viiden sentin päässä tunnistimesta ja sammuttaa, kun kättä heilautetaan uudelleen lähellä tunnistinta. Tämä valonohjaustapa on erityisen kätevä kodinhoitohuoneessa ja keittiössä lähellä vesipistettä, joissa ei haluta esimerkiksi likaisilla käsillä koskea valonkatkaisijaan.

 

Integroidut valonohjaimet

Limenten valaisimista löytyy myös malleja, joissa kytkin on integroituna valaisimeen. Tälläisiä ovat esimerkiksi Led-Profil Lux-IR ja Led Reno. Led-Profil Lux-IR profiilivalaisimessa on kiinteänä IR-kytkin, joka sytyttää ja sammuttaa valot käden heilautuksella. Valaisimeen tarvitset lisäksi vain virtalähteen.

Samanlainen käden heilautuksella toimiva kytkin löytyy myös ladattavasta Led-Reno-valaisimesta. Lisäksi Led-Reno valaisimessa voit valita integroidun tunnistimen toimimaan automaattisesti, jolloin kytkin reagoi oven avautumiseen ja sulkeutumiseen. Johdoton USB-ladattava Led-Reno valaisin toimii hyvin esimerkiksi kaapin tai laatikoston valaisimena. Valaisimeen et tarvitse mitään lisäosia vaan se toimii sellaisenaan.

  

 

 

Limente valokatkaisija

  

  

  

 

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö