Värit mukana kaikessa mitä teemme

Julkaistu: 29.03.2017 13:14:59
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

värit

 

 

Olitpa sitten syömässä, kuntoilemassa, siivoamassa, lukemassa tai katsomassa TV:tä vaikuttavat valaistuksen sävyt ja niiden luomat väritilat siihen mitä teemme ja miten tunnemme. Väreillä voidaan tukea tekemistä ja sen tehokkuutta ja niillä voidaan vaikuttaa ennakoivasti mielialoihin ja tunteisiin. Hyvänä esimerkkinä vaikutuksista ovat sairaaloissa käytetyn vihreän värin rauhoittava vaikutus tai iPadin ja puhelimen sinisen valon virkistävä viesti aivoille.

Väri on ympäristön erottamaton osa. Ympäröiviä ihmisiä, esineitä, asioita, sisustusta, koko ympäröivää elämää tarkastellaan valon ja värien kautta. Ilman valoa emme näkisi ympäristöämme. Toisin sanoen valolla ja sen esiin tuomilla väreillä on vaikutusta koko ympäröivään maailmaan. Värit myös aistitaan suhteessa ympäristöön – sen valaistukseen ja muihin pintoihin. Lisäksi pinnan karheudella ja sileydellä on vaikutusta siihen, miten värit ja varjoalueet koemme.

Oheisessa ympyrässä kerrotaan värien vaikutuksesta erilaisissa tilanteissa, mielialoissa, paikoissa ja tunteissa. Punainen väri mielletään lämpöisiin ja voimakkaisiin tunteisiin kun taas sininen viileään rauhallisuuteen ja tunteettomuuteen. Mitä punaisempaa aluetta kohden ympyrässä kuljetaan, sitä lämpimämpää Kelvin astetta myös lähestytään. Näin voimme verrata tunteisiin ja tekemisiin miellettävien värien maailmaa led-valaistuksessa vaihteleviin värilämpötilasävyihin. Sitä kautta voimme myös tietoistaa värien vaikutusta sisustusta suunniteltaessa.

 

 

 

Väriympyrä

 

 

Oikean värilämpötilan valinta on makuasia, mutta on hyvä muistaa, että värilämpötiloilla on kuitenkin vaikutusta tekemisiimme.

  • Miltä haluan näyttää – olenko virkeä ja aistin itseni virkeäksi tai en tunne itseäni virkeäksi, mutta toivoisin olevani virkeämpi. 5000 K
  • Missä olen - urheilukentällä olen energinen ja latautunut suorittamaan parhaani. 4000 K
  • Mitä olen tekemässä – tentissä toivon mielialani olevan neutraali ja ajatukset ainoastaan kyseisessä aiheessa. 3000 K
  • Mita haluan tuntea – kiinnostuneena tunnen olevani sydämellinen ja seurallinen. 2700 K

 

Väreillä on vaikutusta siihen mitä teemme ja miten asioita koemme. Kirkkaat värit piristävät ja tummilla väreillä voidaan viestiä esimerkiksi arvokkuutta. Väreillä voi luoda kontrasteja ja muodostaa toisiaan täydentäviä tai korostavia kokonaisuuksia. Kaikki kokevat värejä kuitenkin aina omalla yksilöllisellä tavallaan. 

Vallitsevat väritrendit ohjaavat värimaailmaamme, mutta omat mieltymykset pohjimmiltaan määrittelevät miten sisustamme tai millaisiin väreihin pukeudumme. Tikkurila valitsee vuosittain trendivärin, joka mukailee ajankohtaisia tuulia värien maailmassa. Vuoden 2017 väri on Angora.

 

MIKÄ ON KELVIN JA MITÄ VÄRILÄMPÖTILOILLA TARKOITETAAN

Värilämpötilalla tarkoitetaan tuotetun valon värisävyä. Kelvin on lämpötilan yksikkö ja sillä kerrotaan valaisimien värilämpötila. Mitä korkeampi kelvin-arvo, sitä kylmempää on lampun tuottama valo. Värilämpötiloilla, kuten valaistuksen voimakkuudellakin on mahdollisuus luoda erilaisia tunnelmatiloja.

Jokainen kokee värit sisustuksessa yksilöllisesti, joten on tärkeää, että ympäröivä väriympäristö ja sitä korostava valaistus valitaan omien mieltymysten mukaisesti. On olemassa valaisimia, joilla voidaan säädellä värilämpötilaa 2700 – 6000 Kelvinin välillä. Limente valikoimassa valaisimet löytyvät CCT-LED värilämpötilasäädettävien valaisinten ryhmästä.

Riittävän valaistuksen ja sopivan värilämpötilan lisäksi tulisi varmistaa valaisimen riittävä värintoistoindeksi eli Ra-arvo. Tämän avulla varmistetaan että tuotettu valo toistaa valaistavan kohteen värit mahdollisimman luonnollisina. Kotikäytössä valaisimen Ra-arvon tulisi olla vähintään 80.

 

 

pyry_värilämpötila

 

VAIKUTA OMAAN YMPÄRÖIVÄÄN VÄRIMAAILMAASI

Kuten edellä on kerrottu ei ole ihan sama millaisessa väriympäristössä elämme. Värit vaikuttavat hyvin eri tavalla ja yksilöllisesti mielialoihin ja vireyteen ja sitä kautta tekemisiimme. Toisille kirkkaat ja voimakkaat värit ovat piristäviä ja toisille ne saattavat synnyttää rauhattomuuden tunteita. Valitse värisi juuri sen mukaan miten ne sinulle sopivat ja muista myös huomioida valaistuksen ja valosävyn vaikutus väreihin.

Lopuksi vielä listaus siitä, miten yleisesti koemme värejä:

  • PUNAINEN - lämpö, aurinko, tyytyväisyys, intohimo
  • KELTAINEN - vilpittömyys, avoimuus, pirteys, optimismi
  • VIHREÄ - rauhallinen, rentouttava, terveellinen
  • SININEN - luovuus, virkeys, luotettavuus
  • VALKOINEN - puhdas, aito, vilpitön, neutraali
  • MUSTA - voimakas, pysyvä, äly, viisaus

 

 

 värit_tuolit

 

 limente logo

 

 

Jaa tämä sisältö