Valaistuksen ABC – miten rakennetaan toimiva valaistus?

Julkaistu: 04.03.2018 12:09:55
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Viihtyisän kodin sisustuksessa valaistuksella on ratkaiseva merkitys. Varsinkin aloittelevalle remontoijalle tai rakentajalle valaistuksen suunnittelu on melkoista sekamelskaa. Mitä asioita tulisi huomioida jo ennen kuin seiniä aletaan maalaamaan, saati rakentamaan? Onko valonmäärä ja sijoittelu osattu huomioida? Mitä merkitystä on valon värilämpötiloilla tai miltä valaistus näyttää yhdessä muun sisustuksen kanssa?

 

valaistusopas

 

Muistilista mitä asioita on hyvä huomioida valaistuksen suunnitellussa, jotta miellyttävä ja tarkoitukseen sopiva valo varmistetaan.

 

      1. Tee valaistussuunnitelma ennen sähkösuunnitelmaa

Yksinkertainenkin valaistusuunnitelma on parempi kuin ei mitään. Kun teet sen ennen sähkösuunnitelmaa varmistat, että johdotuksissa on huomioitu valaisimien tarvitsema johdotus ja valaisimet voidaan sijoittaa halutuille paikoille.

      2. Yleisvaloa vai kohdennettua valoa

Ihan ensimmäisenä mietitään mitä valoa tilaan kaivataan. Yleisvalon pitää jokaisessa tilassa olla riittävää. Sen lisäksi tarvitaan erilaisia luku- ja työskentelyvaloja. Lisäksi viihtyisyyden kannalta on kiva olla olemassa tunnelmavaloa, joka voi olla erillinen valonlähde tai esimerkiksi himmennetty yleisvalo.

      3. Valonohjaus – manuaalista vai automaattista

Valaisimia voidaan ohjata manuaalisesti kytkimien avulla tai ne voivat syttyä automaattisesti tilaan saavuttaessa.

Kytkimien tulee olla helposti saavutettavissa ja loogisissa paikoissa niin että myös pimeässä ne on helppo löytää. Mieti jo ennalta mistä valoja halutaan ohjata, kuinka monta kytkintä tarvitaan ja mitkä valot halutaan olevan yhtä aikaa päällä. Langattomilla kytkimillä valonohjaus voidaan toteuttaa myös jälkikäteen, jolloin kytkimien paikkaa tai määrää ei tarvitse päättää etukäteen. Huomioi kuitenkin, että langaton valonohjaus ei ole mahdollista kaikkien valmistajien valaisimilla.

Automaattinen valonohjaus voi olla yksi pieni arjen luksustekijä, joten kannattaa miettiä halutaanko esimerkiksi eteiseen tai vaatekaappiin valojen syttyvän kun tilaan saavutaan. Tunnistimien ansiosta valo syttyy, kun tilaan tullaan ja sammuu sieltä poistuttaessa. Näppärää ja äärimmäisen kätevää, erityisesti kun kädet ovat täynnä tavaroita.

 

spottivalot

 

      4. Spotti- vai profiilivalaisimia

Spottimaisilla valoilla voidaan korostaa valaisimia ja profiilivaloilla valolähde on huomaamattomampi. On hyvä miettiä millainen valo miellyttää eniten. Profiilivalot luovat tilaan yhtenäisen ja rauhallista ilmeen. Spottimaisilla valoilla saadaan kohdistettua valoa sinne missä sitä erityisesti kaivataan. Sekä spottimaisilla että profiilivaloilla saadaan aikaiseksi hyvä ja tasainen työskentelyvalo.

Spottimaisia valoja suurempia yksittäisiä paneelivaloja käytetään katoissa, jolloin ne luovat tilaan yhtenäisen yleisvalon.

      5. Työskentelyvalo

Tarkempaan työskentelyyn on hyvä varmistaa riittävä valoteho noudattamalla valaisinten suositeltuja sijoitusetäisyyksiä. Valonjakokäyrien avulla näet Lux-arvon tietyllä etäisyydellä (esim. työskentelytasolla 300 – 500 lx) ja värintoistoindeksi, eli Ra-arvo tulee olla vähintään 80.

      6. Epäsuorat valolähteet

Huomioi heti suunnittelun alkuvaiheessa myös epäsuorat valolähteet. Niillä tuodaan tilaan hyvää lisävaloa ja lisätään erityisesti tilan ilmeikkyyttä. Epäsuorat valolähteet toimivat usein myös hyvinä tunnelmavaloina etenkin, jos niissä on himmennysmahdollisuus. Epäsuoria valolähteitä voidaan asentaa kaappien päälle, katonrajaan, hyllyihin ja vitriineihin, tason alle tai sokkelitilaan. Mahdollisuuksia on monia, kun sähkönsyöttö otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

      7. Oikea IP-luokka

Varmista, että valaisimen IP-arvo on tilaan riittävä. Jokaisella valaisimella on sähkölaitteen tiiviydestä kertova IP-arvo, joka on kerrottu valaisimen pakkauksessa. Erityisesti kylpyhuoneessa oikea IP-arvo on tärkeä. Kylpyhuoneen valaisimen IP-arvon tulee olla asennuspaikasta riippuen IP20 - IP44, jotta valaisin on riittävän tiivis asennettavaksi kosteaan tilaan. Lisätietoa...

      8. Valon värilämpötilat

Eri valaisinten värilämpötilojen eli Kelvin-arvojen tulisi olla yhteneväisiä, jotta valo näyttäisi yhtenevältä. Mitä pienempi Kelvin arvo on (lähellä 3000 K) sitä keltaisempaa valo on. Lähellä 4000 K -arvoa varmistat, että valon värisävy pysyy yhtenäisenä kautta linjan. Kelvin arvo ei yksin kerro valon väriä vaan siihen vaikuttaa myös valaisimen värintoistokyky. Lue lisää...

 

valosuunnittelu

 

      9. Valon värintoistoindeksi

Ra-arvo kertoo miten hyvin valaisin toistaa valaistavan kohteen värejä. Mitä suurempi arvo on sitä paremmin värit toistuvat. Varmista kuitenkin, että arvo on vähintään 80, jotta hyvä värientoisto on taattu. Ihmissilmälle yhtenevä värilämpötila ja korkea värintoistokyky ovat molemmat tärkeitä, jotta valo näyttäisi samanväriseltä. Lue lisää...

      10. Himmennettävyys

Useissa valoissa on himmennys mahdollisuus. Tämä on kuitenkin hyvä tarkistaa jo ennalta, jos himmennettävyyttä kaivataan. Erityisesti olohuoneessa ja makuuhuoneessa himmennettävä valo on kiva lisä, jotta valo voidaan tarvittaessa säätää tunnelmaan sopivaksi. Sekä valaisimen että virtalähteen tulee olla himmennettäviä.

     11. Sisustus ja pintamateriaalit

Huomioi, että tummat ja mattapintaiset materiaalit imevät valoa enemmän kuin kiiltävät ja vaaleat pinnat. Tumma ja mattapintainen sisustus kaipaa selkeästi enemmän valoa kuin vaalea.

     12. Oikea valo oikeassa paikassa...

Valaistuksella on yllättävän suuri merkitys viihtyvyyteen. Kaunis ja viihtyisä valaistus luodaan yhdistelemällä erilaisia valonlähteitä kuitenkin niin, että valaisinten ilme ja valaistussävy pysyvät yhtenäisinä. Ota valaisimet rohkeasti mukaan sisustukseen, mutta pidä linja yhtenäisenä.

 

 

 

limente lights

 

 

 

 

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö