Valaistustrendit ja valaisinmuoti EuroCucina messuilla

Julkaistu: 02.05.2018 13:05:02
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Taas on Euroopan suurimpien keittiövalmistaja messujen jäljiltä valtava annos uusia ajatuksia ja vallitsevia trendejä kerättynä taskuun. EuroCucina -messuilla keittiövalaistustrendit näyttivät olevan melko yhteneviä valmistajasta tai osastosta riippumatta ja selkeät valaistussuuntaukset olivat helposti havaittavissa. Mitään suurta ja mullistavaa tai aiempiin vuosiin verrattuna hätkähdyttävää ei ollut nähtävillä. Suuret näyttävät yleisvalot saarekkeiden päällä sekä jatkuvat profiilivalot välitiloissa näkyivät jokaisen valmistajan osastoilla puhumattakaan viherkasveista, joita oli paljon jokaisella osastolla.

 

valaistustrendit

 

Yleiset keittiötrendit ja värisuuntaukset

Ennen valoihin perehtymistä tehdään pieni vilkaisu yleisiin messuilla esiteltyihin keittiötrendeihin, jotka osaltaan vaikuttavat keittiössä käytettäviin valoihin. Puu, luonnonmateriaalit ja mattapinnat olivat lisänneet osuuttaan keittiömateriaaleissa. Väreistä beige ja tumman eri sävyt sekä edelleen musta olivat hyvin edustettuina. Kiiltävä valkoinen näyttäisi väistyneen lähes täysin eurooppalaisilta markkinoilta. Värit ja materiaalit vaikuttavat valoihin heijastamalla eri tavalla ja voimakkuudella valoja. Valaistusta mietittäessä on hyvä huomioida, että tämän hetken trendipinnoilta (matta ja tummat pinnat) valo heijastuu huonommin kuin esim. valkoiselta pinnalta.

EuroCucina -messukokonaisuuksissa oli vallitsevaa eri muotoiset saarekkeet ja hyllyköt, joiden lisäksi yläkaapit näyttivät palanneen keittiöihin. Toisin kuin viime vuosina meillä Suomessa on ollut esillä keittiöitä ilman ainoataan yläkaappia, oli Milanon messukeittiöissä reilusti yläkaappeja tai hyllyköitä. Lisäksi lattiasta kattoon ulottuvat kaapistot ja aamiaiskaapit olivat hyvin esillä monilla valmistajilla.

 

keittiön välitila

 

Profiilivalaisimet välitiloissa

Keittiövalaisimissa nähtävillä oli selkeä profiilivalaisinmuoti. Profiilivalaisimia oli käytetty sekä suoraan yläkaappien pohjassa tai välitilan keskellä seinässä hyllyn tai erilaisten keittiövälinepidikkeiden alla. Valaisinlistat olivat joko lyhyempiä profiileja, jolloin keittiön valaistus koostui useammista valoprofiileista tai yhtenäisiä koko matkalla jatkuvia listavaloja. Lyhyemmissä pätkissä oli valojen alapuolelle usein lisätty pistorasioita, keittiövälinekoukkuja tai hyllyjä. Yhtenäisillä valoprofiileilla oli välitilaan sijoitetut keittiövälineet, astiat ja viherkasvit saatu korostettua kauniisti valon avulla.

 

keittiötaso

 

NÄyttävät valaisimet tai kaunista yhtenäistä valoa

Suuret ja näyttävät, jopa taideteosmaiset valaisimet, olivat edelleen suosittuja saarekkeiden ja pöytien päällä. Näyttävä valaisin oli monissa keittiöissä selkeän rauhallisen ilmeen rikkoja. Muuten harmoniseen keittiökokonaisuuteen tuotiin mielenkiintoinen lisä huomioita herättävällä valaisimella.

Tasomateriaali jatkui usein samana välitilassa kaapin pohjaan saakka, jolloin valaisin oli usein sijoitettuna suoraan kaapiston alle. Toinen suosittu tapa oli tasomateriaali jatkuminen puoleen väliin taustaseinää, jolloin materiaalien saumakohtaan oli usein kiinnitetty profiilivalo. Näin kahden seinämateriaalin ero saatiin korostettua tai toisaalta häivytettyä valaiseminen avulla.

Avohyllyjä keittiöissä oli runsaasti seinillä ja saarekkeiden päällä. Saarekkeiden päällä hyllyt olivat katosta roikkuvia tai suoraan tasoon sijoitettuja. Suoraan tason päälle sijoitettujen hyllyratkaisujen idea oli usein erottaa kokkauspiste muusta saarekkeesta tai piilottaa allas ja tiskit näkyviltä. Tasosta nouseviin hyllyihin oli myös integroitu valaisimia ja pistorasioita. Valojen avulla hyllyköt erottuivat kauniisti, valaisivat työtasoa ja tekivät kokonaisuudesta kiinnostavamman näköisen. Avohyllyissä valaisimet olivat sekä spottimaisia yksittäisiä valaisimia että yhtenäisiä profiilivaloja.

 

valouutuudet messu

 

Messuilla on hyvä muistaa..

Messukokonaisuuksia katsellessa ja omia kohteita suunnitellessa on hyvä muistaa, että messuosasto on usein monta kertaa suurempia kuin kotitilat. Myös messuhallin korkeus saa kokonaisuudet näyttämään ilmavilta ja avarilta ja samat kokonaisuudet minikoossa näyttävät monesti aivan erilaisilta. Messuilla on kuitenkin tärkeää haaveilla ja pitää mieli avoinna uusille tuulille. Uusista haaveista syntyy uusia ideoita, kun niitä jaksaa hieman jatkojalostaa omiin ympyröihin sopiviksi.

Näillä messutuulilla ja ideoilla uusiin virkistäviin suunnitelmiin...

 

 

 

 limente valaistus

 

 

 

Jaa tämä sisältö