Så väljer du rätt eluttag för ditt kök

Publicerad: 2018-06-20 12:53:11
Kategorier: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

När man designar ett kök är det många saker man bör tänka på. Eluttag kanske inte är bland det första man tänker på eller även med på planeringslistan. Men ignorera inte eluttagen, eftersom det nödvändiga antalet uttag i köket garanterar att användningen av olika elektriska apparater är enkel och att hela köket fungerar effektivt som en helhet.

I köket behövs el till olika apparater varje dag. Vattenkokare, kaffebryggare, visp, brödrost och många andra små apparater fungerar inte utan el. Idag är köket också mer än förut en samlingsplats i hemmet, där telefoner och olika surfplattor används. Det är också behändigt att ladda dem i köket, och då behöver du några till uttag för dem. Så se till att det finns tillräckligt med eluttag i köket för olika apparater som kräver el.

Välj rätt och tillräckligt många eluttag  

På bygg- och renoveringsplatser skulle det vara bra att senast i samband med belysningsplaneringen överväga köksuttagen så att elen kan föras till rätt plats när man gör väggarna. Tänk efter i god tid innan du gör köks- eller belysningsplaner, vilka apparater som ska användas i köket och om de ska användas samtidigt. Man märker ofta bristen på eluttag först när man inte kan hitta en tom kontakt eller att den inte är precis där man behöver den.

Det går oftast inte att lägga till eluttag i efterhand utan nytt elarbete. Om det upptäcks att det finns för få uttag kan man byta ut uttaget till en med flera kontakter eller installera ett till uttag bredvid. På detta sätt fås flera kontakter för användning. Till att byta eluttag behöver man dock alltid hjälp av en elektriker.

 

Uttag under köksskåpet  

Under köksskåpet i kökets mellanrum är den traditionella platsen var eluttag placeras. Ett uttag i kökets mellanrum är behändigt inom räckhåll och nära de elektriska apparaterna. I bottnet av det övre skåpet är ett bra ställe att placera ett uttag på, då det är diskret placerat i hörnet av skåpet och bakväggen. Det stilrena eluttaget är omärkbart i utrymmet och matchar kökets stil och färgskala. Läs mer om Limente Mini-2 och Mini-3 eluttag.

Elttag för montering under skåpen finns även med en USB-kontakt, Limente Mini-2 USB. Med hjälp av ett uttag med en USB-kontakt ser du till att telefoner, surfplattor och separata högtalare behändigt kan laddas även om själva eluttaget redan är i bruk. Nuförtiden kan många andra små enheter också enkelt laddas med hjälp av en USB-kontakt.

 

Infällda uttag i köksön 

På köksön är alternativet ett infällt eluttag. Infällda uttag har alltid ett lock och de bör även skyddas mot fukt, d.v.s. IP44. Om vätska spills på ytan där uttaget är monterat är uttagets elektriska delar skyddade enligt IP44-klassificeringen. Ett infällt eluttag är en snygg och bra lösning för en köksö. Läs mer om Limene Desk-2.

Ett infällt eluttag kan också monteras i bordsskivan eller arbetsytan under skåpen. På så sätt är den lättillgänglig för t.ex kaffebryggaren eller brödrosten. När du använder dem bör du dock tänka på att uttagets lock måste öppnas varje gång du vill använda det. Vill du ha ett omedelbart användbart uttag för t.ex en visp eller vattenkokare, välj då även ett uttag som kan monteras på väggen eller under skåpet, där kontakterna alltid syns.

Antal och placering av köksuttag 

Placera eluttag i båda ändarna av köksskåpen och i ett större kök även i mitten. På så sätt sitter kontakterna med största sannolikhet där de används mest. Det lönar sig även att föredra uttag med minst två kontakter.

Antalet kontakter i köket bör totalt vara 4-6 eller mera. Varje användare har sina egna vanor när det kommer till att använda eluttag. I vissa kök är brödrosten och vattenkokaren alltid redo att användas på bordsskivan, medan de i andra tas ut vid behov. Antalet uttag beror på hur många kontakter används på samma gång. Det är dock bra att ha fler än man brukar behöva, för ibland behöver man mer än en åt gången.

Underhållande matlagningsstunder!

En checklista över vad du bör tänka på när du väljer eluttag:

  • överväg eluttagen redan i designfasen av köket

  • föredra uttag med flera kontakter

  • kom ihåg uttag med USB-kontakter

  • kontakterna bör vara nära och lättillgängliga

  • designa om möjligt både öppna och infällda uttag

  • du kan även styra belysningen från eluttaget - läs mer Limente Luna-2 och Limente Luxa

Dela detta innehåll