3 enkla sätt att implementera indirekt belysning i köket

Publicerad: 2020-03-02 12:14:56
Kategorier: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Indirekt belysning är ett behändigt och enkelt sätt att skapa olika stämningar i ett utrymme – från starkt dagsljus till en mysig kväll. Belysningen kan även installeras i efterhand, så det är enkelt att ändra utseendet på utrymmet utan större renoveringar.

Tanken med indirekt belysning är att den placeras bakom olika strukturer eller profiler osynligt, till exempel ovanför överskåpen i köket.

Indirekt belysning får inte blända betraktaren utan ska vara ett mjukt ljuselement som antingen generellt lyser upp rummet eller fungerar som ett extra allmänljus. Om indirekt ljus används som allmänljus bör det vara mer effektivt än normalt, eftersom ljuset reflekteras till önskat ställe genom en annan yta.

Dessutom är det bra att notera att allmänljus, arbetsljus och indirekt ljuskälla fungerar med skilda strömbrytare, så att ljusmängden kan ökas eller minskas vid behov.

IP20-klassade belysningsarmaturer kan även användas för indirekt belysning i torra utrymmen, till skillnad från kökets mellanrum, där den rekommenderade klassificeringen är IP44.

 

Epäsuora valo keittiö

 

Indirekt belysning i köket

Tillräckligt med ljus i köket, både på köksbänkenoch vid bordet, är viktigt för att matlagningen ska vara säker och trevlig. Det är dock bra att komma ihåg att tiden ofta spenderas i köket på andra sätt än matlagning, så det är bra att förutom effektivt ljus också ha inredningsmässigt behagligt ljus. Indirekt belysning i köket tillför ljus och lyfter samtidigt fram utseendet på köksskåpen.

De enklaste platserna att placera belysning i köket: 

  1. Ovanpå överskåpen 
  2. I sockeln 
  3. I nedre kanten av köksbänken 

 

1. Ovanpå överskåpen 

Indirekt belysning kan enkelt implementeras ovanpå överskåpen. Rätt installerat är ljuset ett behagligt tillskott när det reflekterar ljus in i rummet till exempel genom taket.

Montera belysningsarmaturen ovanpå skåpet så att själva armaturen inte är synlig för betraktaren och rikta ljuset så att endast ljusets reflektion syns. För att ljuset ska bli så behagligt att se på som möjligt rekommenderas att belysningsarmaturen som monteras ovanpå överskåpen riktas diagonalt framåt och mot taket. På så sätt syns ljuset jämnt som indirekt ljus, reflekteras genom taket och väggen tillbaka in i köksutrymmet. Du kan undvika ljusmönster på gavelväggarna genom att placera armaturen ca. 30 till 50 cm från sidoväggarna. 

Ljuset har ett mjukare intryck än ett effektivt arbetsljus, eftersom det reflekteras att synas genom olika ytor.


Indirekt belysning ovanpå överskåp kan implementeras med många olika belysningsarmaturer. I exemplet kan en Led-Corner installeras ovanpå överskåpet i det bakre hörnet, varav antingen IP20- eller IP44-versionen kan användas. Notera IP-klassen efter monteringsplatsen. Led-Corner ger ett punktfritt och jämnt ljus vilket gör den särskilt lämplig som indirekt ljuskälla. Armaturen är designad för att installeras i ett hörn och placeras t.ex ovanpå skåpet. Dess ljus är färdigt riktat diagonalt i rätt riktning. Profilarmaturen kan avkortas till lämpliga mått så att man får ljus i önskad längd. Led-Corner finns även som en färgtemperaturjusterbar CCT-version, vilket gör att du kan justera färgtemperaturen på plats att passa annan belysning i rummet eller en viss tid på dygnet.

I den infällbara Led-Grade profilarmaturen är ljusets vinkel även färdigt diagonalt riktat. Profilarmaturen passar bra för platser där man vill att armaturen ska vara en omärkbar del av möbeln. 

 

keittiön sokkelivalo

 

2. Sockelbelysning

Sockelbelysning kan enkelt implementeras med hjälp av Led-Linea. Profilen kan fästas i bottnet av underskåpet så att ljuset lyser direkt mot golvet och reflekteras därifrån tillbaka in i rummet. Sockelns och golvets färg samt material avgör delvis hur ljuset reflekteras. Ljus reflekteras svagare från en mörk yta än från en ljus eller glänsande yta.


Sockelbelysning fungerar även bra som nattljus, eftersom ljuset inte träffar ögonen direkt och därmed inte är för starkt. Om du vill att ljuset ska tändas automatiskt när du närmar dig skåpet lönar det sig att använda Limente Smart-sensorn.


I exemplet på bilden är Led-Linea monterad på sockeln.

 

apäsuoravalo tasoon

 

3. Belysning i nedre kanten av köksbänken

Köksbänkens nedre kant kan också lika enkelt belysas med hjälp av Led-Inser Mini eller Led-Lila. Båda är infällbara modeller som kan användas beroende på ytans tjocklek och material. Led-Inser Mini lyser rakt neråt och Led-Lila snett bakåt mot lådornas bakkant.

Belysningsarmaturer som är installerade under köksbänksskivan lyser upp lådorna när de är öppna. Dessutom fungerar belysningen bra både som nattljus och som stämningsljus i skymningen.

Utöver de ovan nämnda metoderna kan indirekt belysning implementeras med hjälp av många andra färdiga profilarmaturer. Listen kan vara bred eller smal, det är bara viktigt att komma ihåg att ljuset inte får blända.

Du hittar de olika profilarmaturerna här.

Observera dessa punkter när du implementerar indirekt ljus: 

  • själva armaturen får inte synas 
  • ljusvinkel - ljuset får inte blända
  • använd alltid samma LED-band i belysningsarmaturer som är tända samtidigt, så att ljuset är enhetligt och fridfullt
  • 3000 K fungerar bra som stämningsljus och 4000 K som arbetsljus
  • ljuset är anslutet till en separat strömbrytare 

limente_logo

Relaterade artiklar

Dela detta innehåll