DIMNING

Det är möjligt att inreda ditt hem vackert med ljus. Med dimbar belysning kan du enkelt skapa olika stämningar i inredningen och öka komforten att använda belysningen. Dimbar belysning gör ditt hem ljust och mysigt.

Det rekommenderas att alltid designa belysningen något effektivare än man ursprungligen tänkt Mängden belysning kan enkelt justeras med dimmern för att passa behovet, från stark arbetsbelysning till mild stämningsbelysning. Med dimning är hembelysningen mångsidig och lätt justerbar.

Belysning har stor betydelse för att skapa stämning och trivsel i hemmet. Välplanerad och kvalitativt utförd belysning gör utrymmet vackrare och rymligare och dessutom är det alltid bra att planera belysningen med hänsyn till varje utrymmes egenskaper och avsedd användning. Trots god planering finns det alltid tillfällen då man vill ändra ljusmängden. Antingen vill du ha mer ljus eller så vill du att mängden ljus ska vara mindre. Utrymmets användningsegenskaper kan påverka möjligheterna att justera ljusmängden, men med hjälp av en dimmer går det att öka möjligheterna att använda ett enskilda ljuskällor. Med hjälp av en dimmer får du belysningshelheten att fungera perfekt i alla situationer. Det är då möjligt att justera mängden ljus från starkt till jätte svagt.

Dimbarheten är utmärkt för indirekt belysning. Indirekt ljus är redan mjukt och stämningsfullt i sig, men med dimningsfunktionen kan belysningen justeras för att passa alla utrymmen och situationer.  

 

valaistuksen himmennys

 

Så här bygger du dimbar belysning:

De flesta LIMENTE-armaturer kan dimmas med produkter från LIMENTE Smart-serien eller med kompatibla Triac-kontrollers.
 

  • Det enklaste sättet att skapa dimbar belysning är att installera en dimmer mellan transformatorn och ljuskällan och fästa en trådlös strömbrytare på väggen utan separata ledningar. Så kan du uppnå funktionell och stilren ljusstyrning för dimbar belysning. Väggbrytaren känner automatiskt av dimmern och gör det enkelt att styra belysningen. Belysningen tänds och släcks med ett kort tryck på strömbrytaren, och ett långt tryck dimmar/ljusar upp belysningen.
Keittiö himmentäminen

1. Välj armaturer och strömbrytare

2. Välj en dimmer som passar armaturerna och strömbrytarna 

3. Para ihop strömbrytaren och lampan vid behov

4. Slå på belysningen med ett kort tryck på strömbrytaren

5. Justera belysningen till önskad styrka med ett långt tryck 

 

I LIMENTEs utbud kan du hitta färdiga set för ljusstyrning. Set finns för alla behov, från kökets mellanrumsbelysning till taklampor för alla delar av hemmet. Seten innehåller alla nödvändiga delar för att styra LIMENTE-belysningen. Välj det alternativ som passar bäst från ett brett urval av ljusstyrnings set.
 

Dimmern kan även beställas som ett separat tillägg, till exempel för att modifiera en redan befintlig LIMENTE-belysning. I detta fall installeras dimmern efteråt mellan armaturen och strömbrytaren. Separata dimmers finnstillgängliga Limente Smart 520 (Classic), Limente Smart 540 (Luxus), Limente Smart 560 CCT (Luxus) och Limente Smart 580 (240 V, för taklampor). 

 

I vilka utrymmen lämpar sig dimning av belysningen

Kök

Många olika vardagsuppgifter utförs i köket, så effektivt arbetsbelysning är mycket viktigt för att vardagen ska fungera smidigt. Men eftersom öppna kök har blivit vanligare spelar köket en ännu större roll inredningsmässigt och dessutom spenderas mycket tid i köket som ett tecken på samhörighet. I det här fallet behövs inte alltid effektiv arbetsbelysning. I köket låter belysningens dimningsfunktion justera ljusmängden för att passa situationen. På dagen eller när man gör kökssysslor kan belysningen anpassas till ett starkt arbetsljus och på kvällen kan den dimmas ner för att passa middag och umgänge. Dimbarhet ökar belysningens mångsidighet.

Utmärkta dimbara köksbelysningsalternativ är till exempel armaturerna Limente Led-Profil LUX, Limente Led-Linea, Limente Led-Flat LUX eller Limente Led-Lenox. Naturligtvis kan du även dimma alla andra LIMENTE 24 V-armaturer, välj bara det alternativ som passar önskad stil bäst. 

 

keittiövalon himmennin

 

Badrum

I badrummet behövs effektivt ljus för att utföra morgonaktiviteter eller t.ex. sminkning. Samtidigt, kan man i badrummet också koppla av i ett varmt bad eller under en regndusch, då starkt ljus är inte önskvärt. Med dimningsfunktionen kan man skapa lite elegans i belysningen av badrummet och med den tjänar belysningen på bästa sätt från morgon till sen kväll. Lämplig och effektiv universalbelysning i taket av badrummet fås till exempel med Limente Led-DSS 18. Dimbar indirekt belysning är lätt att implementera genom att installera till exempel Limente Led-Ribbon eller den flexibla och vattentäta Limente Led-Neon Lite bakom spegeln eller vid takets gräns.

 

Vardagsrum 

Belysningen i vardagsrummet önskas ofta vara återhållsam och vacker. Design armturer är också mycket föredragna, vars ljusstyrka inte alltid är och inte heller är avsedda att vara tillräckliga för att användas ensamma, utan de kräver ofta ytterligare ljuskällor. Nästan en obegränsad mängd ljus kan tillföras i vardagsrummet med hjälp av indirekta ljuskällor. Det är möjligt att justera ljusmängden med hjälp av dimmers efter dagens sysslor enligt önskemål. Ett omärkbart och lättimplementerat dimbart tilläggsljus för vardagsrummet är till exempel den färdiga profilarmaturen Limente Led-Up.

 

Sovrum 

Dimbar belysning fungerar utmärkt i sovrummet. Effektivt arbetsbelysning behövs sällan, men ljusmängden måste vara lämplig för dagens sysslor vid olika tidpunkter. Dessutom, i skymning och mörker, kanske ljuset vill justeras så svagt som möjligt. I sovrummet kan en vacker och dimbar belysning enkelt fås med hjälp av armaturen Limente Led-Duo. Led-Duo är en färdig profilarmatur, där ljuset kan riktas uppåt, nedåt eller både och samtidigt. Profilarmaturen fungerar som indirekt allmänljus eller som en läslampa. Dimbara Limente DRI Limente DRI-armaturer är till exempel mycket lämpliga för allmänbelysning i sovrummet.

 

 

.    .    .

 

Rätt atmosfär för varje utrymme

Dimbara ljuskällor passar alla utrymmen, från köket till badrummet. Dimning gör belysningen mångsidig och lätt justerbar.

 VIDEO Limente Led-Duo - dimning 

Duo himmentäminen