Inga produkter
Priser inkl. moms
Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.
Mera information customize cookiesDu kan beställa produkter genom att flytta runt på sidan och samla dem en efter en i varukorgen. Om du kan produktkoderna kan du även använda Expressorderalternativet, där du bara behöver ange koderna och antalet stycken i tabellen och skicka bordet till oss. Du kan komma åt snabbbeställningstabellen via länken SNABBORDER ovan. |
Måttenheten för färgtemperatur är Kelvin (K). Ju högre kelvinvärde belysning har, desto blåare och kallare är ljuset. På motsvarande sätt, ju lägre Kelvin-värde belysningen har, desto gulaktigare och varmare är ljuset.
Måttskalan är baserad på den svarta järnkulans färgnyanser vid olika temperaturer. Vid en temperatur på 300 kelvin är bollen svart och avger endast värme. Vid en temperatur på 800 Kelvin är järnkulan röd, vid en temperatur på 4 000 Kelvin är den vit och vid en temperatur på 20 000 Kelvin är den blå. När det gäller färgtemperaturen på belysningsarmaturer är det allmänna området cirka 2700 K till 6000 K.
Färgtemperaturen på ljuset påverkar i huvudsak atmosfären i utrymmet som ska lysas upp. Du känner igen färgtemperaturjusterbara lampor på CCT-märkningen. CCT (Correlated Color Temperature) betyder korrelationen mellan färgtemperaturen för vitt ljus.
Vanligtvis är färgtemperaturen för en glödlampa runt 2700 K, vilket är vitt med en aningen varm brytning. Låga kelvinvärden används vanligtvis i hemmen, eftersom vitt och svagt gult ljus upplevs som hemtrevligt. Färgtemperaturen på en halogenlampa är cirka 3000 K.
I offentliga utrymmen är kallt och blåvitt ljus att föredra, det vill säga belysning med högt kelvinvärde.
Det finns mer variation i färgtemperaturerna på LED- och energisparlampor. I energisparlampor varierar nyansen från neutralvitt till varmvitt. LED-lampor däremot kan fås i vilken färg som helst. Lampor med mer än 5000 K kallas dagsljuslampor.
När du väljer belysning lönar det sig att ta hänsyn till inte bara färgtemperaturen, utan även belysningsstyrkan i lux (lx) som krävs beroende på utrymmets storlek och syfte, vilket påverkas av mängden ljus från belysningen. Dessutom är det viktigt att färgåtergivningsförmågan (CRI) är minst Ra>80, för att färgerna på det upplysta objektet återges som naturliga.