Färgtemperatur

Måttenheten för färgtemperatur är Kelvin (K). Ju högre kelvinvärde belysning har, desto blåare och kallare är ljuset. På motsvarande sätt, ju lägre Kelvin-värde belysningen har, desto gulaktigare och varmare är ljuset.

Måttskalan är baserad på den svarta järnkulans färgnyanser vid olika temperaturer. Vid en temperatur på 300 kelvin är bollen svart och avger endast värme. Vid en temperatur på 800 Kelvin är järnkulan röd, vid en temperatur på 4 000 Kelvin är den vit och vid en temperatur på 20 000 Kelvin är den blå. När det gäller färgtemperaturen på belysningsarmaturer är det allmänna området cirka 2700 K till 6000 K.

Färgtemperaturen på ljuset påverkar i huvudsak atmosfären i utrymmet som ska lysas upp. Du känner igen färgtemperaturjusterbara lampor på CCT-märkningen. CCT (Correlated Color Temperature) betyder korrelationen mellan färgtemperaturen för vitt ljus.

varilampotila_kuva_pallot_v3.jpg

Vanligtvis är färgtemperaturen för en glödlampa runt 2700 K, vilket är vitt med en aningen varm brytning. Låga kelvinvärden används vanligtvis i hemmen, eftersom vitt och svagt gult ljus upplevs som hemtrevligt. Färgtemperaturen på en halogenlampa är cirka 3000 K.

I offentliga utrymmen är kallt och blåvitt ljus att föredra, det vill säga belysning med högt kelvinvärde.

Det finns mer variation i färgtemperaturerna på LED- och energisparlampor. I energisparlampor varierar nyansen från neutralvitt till varmvitt. LED-lampor däremot kan fås i vilken färg som helst. Lampor med mer än 5000 K kallas dagsljuslampor.

När du väljer belysning lönar det sig att ta hänsyn till inte bara färgtemperaturen, utan även belysningsstyrkan i lux (lx) som krävs beroende på utrymmets storlek och syfte, vilket påverkas av mängden ljus från belysningen. Dessutom är det viktigt att färgåtergivningsförmågan (CRI) är minst Ra>80, för att färgerna på det upplysta objektet återges som naturliga.

 

Olika färgtemperaturer 

Kelvin asteikko

2700 - 3200 K

  • Varm vit 
  • traditionellt sett anses det vara en mysig, men gulaktig färg. Ändrar nyansen på vita ytmaterial till gulaktiga
  • 2700 K är nära färgtemperaturen för halogenbelysning 

4000 - 5000 K

  • Dagsljus 
  • nära till rent vitt och är särskilt lämplig för alla utrymmen där arbetsljus är viktigt
  • de flesta Limente-belysningsarmaturer har färgtemperaturen 4000 K 

5500 - 6500 K

  • Kall vit
  • en blåaktig färgtemperatur som motsvarar kallt vinterdagsljus 
  • lämpar sig bäst till exempelvis offentliga utrymmen