Vanliga frågor

Inga vanliga frågor

Färgtemperatur (kelvin)

Ljustemperatur mäts i enheten kelvin(K). Ljusets färgtemperatur har en betydande påverkan till det belysta rummets stämning. Desto högre kelvin värde, desto blåare och kallare är ljuset.

varilampotila_kuva_pallot_v3.jpg

En normal glödlampa har en färgtemperatur omkring 2700 K. Till sin färg är den lite varmare än ett vitt ljus. I hem används oftast låga kelvin värden. Det beror på att ett vitt och ett lite gulare ljus anses vara hemtrevliga. En halogenlampa har en färgtemperatur på ca 300 K.


Vid offentliga utrymmen rekommenderas huvudsakligen ett kallt blå-vitt ljus, dvs. armaturer med högre kelvin värden.


I Led och energibesparingslampor förekommer det mera variation i färgtemperatur. I energibesparingslampor varierar tonen mellan en neutral vit ända till en varm vit. Led-armaturer kan däremot fås i alla färger. Armaturer med värden över 5000 K kallas för dagsljusarmaturer.


Vid val av armatur är det själ att observera att ljusstyrkan är lämplig medtanke på utrymmets storlek och användningsändamål. Mängden armaturer påverkar detta.


FÄRGTEMPERATUR 3000 K

GÄRGTEMPERATUR 4000 K

FÄRGTEMPERATUR 6000 K

3000 K är en varm färg temperature som motsvarar ett halogenljus färg. En färg temperature på 3000 K har traditionellt sett ansets som hemtrevlig men I och med att det är ett varm ljus kan det lätta få hemmet och t.ex. köksytor att se gult ut.

4000 K färg temperature är väldigt nära natur ljuset det vill saga det är bra för ögona och passer bra till utrymen där ett bra arbetsljus är viktigt. 4000 K färgtemperaturen får materialens färger att se rena ut och pasar speciellt bra med vita köksskåp. Största delen av LIMENTE LED armaturerna hare n färgtemperatur på 4000 K.

6000 K är ett kall och blåaktig färg temperature som motsvarar ett wintrigt dagsljus. Den kalla färgtemperaturen passer bra till exempel till offentliga utrymen.