AUTOMATISK LJUSKONTROLL 

Belysning som tänds automatiskt är ett enkelt sätt att tillföra lite lyx till ditt hem. Automatisk ljusstyrning gör vardagens sysslor avsevärt enklare: att tända lampor utan att fumla med ljusströmbrytaren, antingen med en handrörelse eller med en rörelsedetektor, hjälper såväl i kök som i badrum, sovrum och hallar. Överallt där ljus behövs regelbundet dygnet runt. Det är värt att lägga lite tid på att planera ditt hems ljusstyrning, eftersom automatiserad belysning ger glädje och sparar energi. Dessutom är det extra användarvänligt. 

Automatisk ljusstyrning är lättare att implementera än du kan föreställa dig. Ljuskontrollsystemet LIMENTE SMART har förnyats helt. Det är nu ännu mer stilrent, mångsidigt och miljövänligt. 

Saker att tänka på vid planering 

  • Välj den sensor som passar ändamålet bäst. I de flesta rum är det även möjligt att använda olika ljusstyrningssystem.

  • Planera vilka armaturer du vill ska styras av en rörelse- eller närvarodetektor.

  • En del av armaturerna kan kopplas till en traditionell ljusströmbrytare och en del kan automatiseras.

  • Alla armaturer som är anslutna till samma transformator med sensorn reagerar till den på samma sätt genom att slå på och av samtidigt.

 

 

automaattinen valonohjaus

 

Så här bygger du automatisk ljusstyrning: 

 

Kök

Automatisk ljusstyrning av kökets mellanrum kan genomföras på olika sätt. Närvarosensorn LIMENTE SMART SENSOR 511 tänder belysningen i mellanrummet när ljus behövs. Lamporna lyser så länge du rör dig inom detektionsavståndet. Detektionssavståndet beror på installationsmiljön och den detekterbara rörelsen men är är i genomsnitt 1-2 m. Ljuset släcks med en liten fördröjning, så att en liten frånvaro inte ännu släcker ljuset. I ett större kök rekommenderas att använda flera sensorer så att detekteringsavståndet räcker till. Det är möjligt att ansluta maximalt fyra PIR-närvarodetektorer till ett LIMENTE SMART 511-system.

Belysningen i kökets mellanrum kan också automatiseras för reagera på en handrörelse. LIMENTE SMART SENSOR 512 fungerar som kontaktslös brytare som reagerar på handrörelser under sensorn. Den lilla sensorn kan installeras till exempel i bottnet av övre skåp. Belysningen tänds och släcks eller alternativt även dimmas med hjälp av handrörelse under sensorn.

Automatisk ljusstyrning kan även implementeras i till exempel ett frukostskåp. I detta fall tänds skåpbelysningen automatiskt när skåpdörrarna öppnas. Automatisk ljusstyrning av frukostskåpet är behändigt implementerat med en LIMENTE SMART SENSOR 512 dörrbrytare. I dörrbrytarläge tänder systemet frukostskåpets belysning när dörren öppnas och ljus behövs. Belysningen hålls på så länge som skåpdörren är öppen.

 

 automaattinen valonohjaus

Exempel på kökets ljusstyrning med Smart 110 - rörelsesensor. 

 

 

Badrum, garderob, hall och korridorer 

Automatisk ljusstyrning av badrum, garderober eller korridorer är möjlig med närvarodetektorn LIMENTE SMART SENSOR 511. Systemet tänder belysningen i rummet när ljus behövs. Automatiserad ljusstyrning i badrummet och andra gemensamma utrymmen ökar hygienen och sparar energi. Den rörelseavkännande LIMENTE SMART 511 är lämplig för att styra vilken 24V LIMENTE-armatur som helst, till exempel för att styra toalettspegelns ljus. Detektionsavståndet är ca 1-2m. I stora utrymmen och platser som kan nås från två olika sidor rekommenderas att använda flera sensorer. Det maximala antalet sensorer är 4 per system och seten innehåller alla nödvändiga delar.

 

 automaattinen valo komeroon

Exempel ljusstyrning av en garderob med en Smart 520-sensor. 

 

Garderober och klädskåp 

Ljusstyrning av interiör i garderober och klädskåp implementeras behändigt med LIMENTE SMART SENSOR 512 dörrbrytare. Ljuset tänds när sensorn känner av dörröppningen och släcks när dörren stängs. Sensorns monteringsavstånd från dörren måste vara i enlighet med monteringsanvisningen, så att givaren reagerar på dörrens rörelse. Smart Sensor 512 fungerar med både skjutdörrar och slagdörrar.

 

 

automaattisesti syttyvä valo

 

Esimerkki vaatekomeron valonohjaus ovikytkimellä.

 

 

Sovrum 

En lampa som tänds automatiskt i sovrummet är en trevlig funktion, till exempel läs- eller nattlampor. Allmänbelysningen i sovrummet fungerar dock inte optimalt när den är automatiserad, eftersom det är riktigt irriterande om lamporna tänds och släcks på natten när rörelse upptäcks. Med hjälp av Smart Sensor 512 IR-sensorn är det till exempel möjligt att tända och släcka läsljuset med en handrörelse. 

 

Taklampa med integrerad automatisk ljusstyrning 

I alla offentliga utrymmen är det också behändigt att använda lampor med inbyggd rörelsesensor. LIMENTE KASTE är en taklampa lämplig för offentliga utrymmen, vars detekteringsområde kan justeras inom en radie av 5 m. Dessutom kan armaturens känslighet och tiden som den hålls på justeras mellan 10 sek och 30 min. Armaturen har ett enkelt och tidlöst utseende, som passar såväl badrummet som taket i hallen eller i garderoben. Armaturen kan även monteras på väggen.  

 

 

. . .

 

Automatiserad belysning är energieffektivt och praktiskt

Automatisk ljusstyrning passar alla rum, från köket till badrummet.

Rörelseaktiverad belysning underlättar vardagen och skapar trygghet i mörkret.

 

 

VIDEO Automatisk ljuskontroll i en garderob