10 sätt att använda profiler och ljuslister i olika delar av hemmet

Publicerad: 2018-04-03 11:19:58
Kategorier: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

En ljuslist är ett enkelt och effektivt sätt att skapa vackert ljus i ett utrymme. Med hjälp av olika färdiga eller anpassningsbara profillistarmaturer är det möjligt att skapa de mest underbara helheterna. Vi har sammanställt 10 enkla sätt att implementera behaglig belysning.  

valokatto olohuoneessa

 

1. I ljustak (ett upplyst område i mitten av rummet) 

Ljustaket är lätt att implementera med olika profilarmaturer. Bland Limenes profilarmaturer fungerar speciellt Led-Linea Lux, Led-Corner Lux och Led-Profil Lux utmärkt när de monteras i ett ljusstak. Syftet är att göra ljuset enhetligt för hela det upplysta området.

2. Vid belysning av hörnet mellan taket och väggen (taket lyses upp ovanför väggarna) 

Led-Up-profilarmaturen fungerar som ett elegant ljus i utrymmet mellan vägg och tak. Det indirekta ljuset sitter vackert längs med väggen och framhäver taket. Observera att vägg och tak ska vara väl behandlade så att ojämnheterna inte accentueras, om du inte vill det. Det är inte nödvändigt att ha belysning på varje vägg.  

 

profiilivalo olohuoneessa

 

3. I trappans belysning 

Belysningen av trappstegen kan realiseras med en infälld Led-Inser-profilarmatur. Ett annat alternativ är att fälla in armaturen i väggen parallellt med trappan eller i räcket om materialet t.ex. är trä. Ljuset ger trappan ett vackert utseende och förstärker visuellt trappan som en del av lägenheten. I trappan ger ljuset behaglig extra belysning och hjälper personen att röra sig i mörkret utan att ljuset bländar. 

4. I klädrummet och garderoben 

Klädrummet eller garderoben får bra belysning med Led-Corner profilarmaturen. Armaturen kan monteras vertikalt i ett hörn eller diagonalt bakom skjutdörren, så att ljuset riktas jämnt mot kläderna. Bakgrunden på profilen är snygg, så när den är installerad på framkanten ser den ut som en aluminiumlist. Automatisk ljusstyrning baserad på sensorer fungerar särskilt bra i garderober och klädrum. 

 

profiilivalo keittiö

 

5. I kökets mellanrum 

Led-Ribbon led-band är lätt att installera i bottnet av skåp som ljuskälla. Led-bandet fästs på plats med hjälp tejp som finns på baksidan. Snabbt och enkelt sätt att installera extraljus. Observera att LED-band alltid ska monteras på en yta som leder värme, till exempel en aluminiumprofil. 

6. I köket, ovanpå skåpen 

Både i köket och på andra ställen i hemmet, fungerar Led-Linea eller Led-Slim ovanpå skåpet, som kan riktas till tre olika belysningsvinklar med de fästen som följer med armaturerna. Båda armaturerna skapar ett vackert, jämnt och punktfritt ljus runt dem. Armaturerna är också dimbara, så de kan förvandlas till stämningsljus när det behövs. 

7. Som belysning på golvytan 

I sockelutrymmen av kök, hallar, sovrum osv. är det behändigt att använda Led-Ribbon eller Led-Linea belysningsarmaturer. Fördelen med Led-Linea är att armaturen även på en reflekterande yta ger ett punktfritt och jämnt ljus utan störande led-punkter. Observera att LED-band alltid ska monteras på en yta som leder värme, till exempel en aluminiumprofil. 

 

profiilivalo peilin tausta

 

8. I bokhyllor och urtag 

En upplyst hylla är ett vackert tillskott till varje utrymme och framhäver föremålen i den på ett nytt sätt. Effekten av ljus kommer fram särskilt bra när man använder glashyllor, då ljuset flödar vackert och jämnt genom hyllorna. Led-Corner placerad i framkanten av ett urtag riktar ljuset behagligt mot hyllorna och lyser upp dem jämnt från alla håll. 

9. Mitt på väggen

I sovrummet ger Led-Duo ljuslisten ovanför sängen både utseende och ljus till rummet. Armaturen har tre olika ljusriktningar: upp, ner och både och samtidigt. Ljuset fungerar som ett indirekt ljus när det är riktat uppåt och som ett läsljus när det är riktat nedåt. När mer ljus önskas justeras den för att lysa både upp och ner. Armaturens ljus kan dimmas ner, så den fungerar även som ett vackert stämningsljus. 

10. Bakom spegeln 

Att belysa spegelns bakgrund är en fin detalj i både hallen och badrummet. I badrummet behöver man oftast jämnt och bra ljus framför spegeln. Då skapar ljuset som kommer ovanifrån och ljuset som kommer framifrån tillsammans en jämn, mellanrumsfri belysning. Det är också värt att notera att belysning med 4000 K motsvarar dagsljus vilket ger betraktaren bästa möjliga "speglingsljus" i rummet. 

 

Slutligen, vad sägs om ett upplyst sängbotten? Även om du inte behöver titta under sängen får sängen vacker belysning om det finns en runtgående ljuslist. Samtidigt realiseras bländfritt omgivande ljus och sängen sticker vackert ut.

 

Våga vara modig och implementera belysning som kompletterar din lägenhet, eftersom det med ljuslister bara är fantasin som sätter gränser... 

 

 

 

 

limente valaistus

 

 

 

Relaterade artiklar

Dela detta innehåll