Värilämpötila

Värilämpötilan mittayksikkö on Kelvin (K). Mitä korkeampi Kelvin-arvo valaisimella on, sitä sinisempää ja kylmempää on tuotettu valo. Vastaavasti mitä pienempi Kelvin-arvo valaisimella on, sitä kellertävämpää ja lämminsävyisempää valo on.

Mitta-asteikko perustuu mustan rautapallon värisävyihin eri lämpötiloissa. 300 kelvinin lämpötilassa pallo on musta ja säteilee pelkkää lämpöä. 800 kelvinin lämpötilassa rautapallo on punainen, 4 000 kelvinin lämpötilassa valkoinen ja 20 000 kelvinin lämpötilassa sininen. Valaisimien värilämpötilan osalta yleinen vaihteluväli on noin 2700 K - 6000 K.

Valon värilämpötilalla vaikutetaan oleellisesti valaistavana olevan tilan tunnelmaan. Värilämpötilasäädettävät valaisimet tunnistat CCT-merkinnästä. CCT (Correlated Colour Temperature) tarkoittaa valkoisen valon värilämpötilan korrelaatiota.

varilampotila_kuva_pallot_v3.jpg

Tavallisesti hehkulampun värilämpötila on noin 2700 K, joka on väriltään hieman lämpimään taittava valkoinen. Kodeissa käytetään yleensä matalia kelvin-arvoja, koska valkoinen ja hieman keltainen valo mielletään kotoisaksi. Halogeenilampun värilämpötila on noin 3000 K.

Julkisissa tiloissa suositaan pääasiassa kylmää ja sinertävän valkoista valoa, eli valaisimia joissa kelvin-arvo on korkea.

Led- ja energiansäästölamppujen värilämpötiloissa on enemmän vaihtelua. Energiansäästölampuissa sävy vaihtelee neutraalista valkoisesta lämpimään valkoiseen. Led-valaisimia puolestaan saa minkä värisenä tahansa. Yli 5000 kelvinin lamppuja nimitetään päivänvalolampuiksi.

Valaistuksen valinnassa on syytä ottaa huomioon värilämpötilan lisäksi myös tilan koon ja käyttötarkoituksen edellyttämä valaistusvoimakkuus lukseina (lx), johon vaikuttaa valaisimen valon määrä. Lisäksi on oleellista että värintoistokyky (CRI) on vähintään Ra>80, jotta valaistavan kohteen värit toistuvat luonnollisina.

 

Eri värilämpötiloja

Kelvin asteikko

2700 - 3200 K

  • Lämmin valkoinen
  • perinteisesti pidetty kodikkaana, mutta kellertävänä värinä muuttaa valkoisten pintamateriaalien värit kellertäviksi
  • 2700 K on lähellä halogeenivalaisimien värilämpötilaa

4000 - 5000 K

  • Päivänvalo
  • lähellä puhtaan valkoista ja soveltuu erityisen hyvin kaikkiin tiloihin, joissa työskentelyvalo on tärkeää
  • suurin osa Limente-valaisimista on värilämpötilaltaan 4000 K

5500 - 6500 K

  • Kylmä valkoinen
  • sinertävä värilämpötila, joka vastaa kylmää talvista päivänvaloa
  • sopii parhaiten esimerkiksi julkistiloihin