Valonohjaus

Automaattisesti syttyvät valot on helppo tapa lisätä pientä luksusta kotiin, jolla on suuri arkiaskareita helpottava merkitys. Valojen syttyminen ilman valokatkaisija hapuilua, joko käden heilautuksella tai liikkeestä, auttaa keittiössä, kylpyhuoneessa, makuuhuoneessa ja käytävä tiloissa. Kaikkialla, missä valoa tarvitaan säännöllisesti ympäri vuorokauden. Kodin valonohjausjärjestelmän suunnitteluun kannattaa käyttää hetki aikaa sillä automatisoitu valaistus tuottaa iloa, säästää energiaa ja on erityisen käyttäjäystävällistä. 

Automaattinen valonohjaus voi kuulostaa vaikealta, mutta se on kuitenkin luultua yksinkertaisempi toteuttaa. Limente valaisimiin on saatavilla neljä erilaista Smart-valonohjaussarjaa. Lisäksi mallistoon on tulossa uutuutena profiilivalaisin, johon on integroituna liiketunnistin.

Suunnittelussa huomioitavia asioita

  • Valitse kohteen mukaan parhaiten soveltuva tunnistin. Useimmissa tiloissa voidaan käyttää myös erilaisia valonohjausjärjelmiä
  • Mieti mitkä valot haluat olevan liike- tai läsnäolotunnistimen takana
  • Osa valaisimia voidaan kytkeä perinteisen valokatkaisijan taakse ja osa automaattisesti syttyviksi
  • Valaisimet, jotka on kytketty saman virtalähteen taaksa reagoivat virtalähteeseen kytketyn tunnistimen toimintaa syttyen ja sammuen kaikki kerralla

 

 

automaattinen valonohjaus

 

Miten rakennetaan automatisoitu valonohjaus:

 

Keittiö

Keittiön välitilassa automaattinen valonohjaus voidaan toteuttaa erilaisin keinoin. Limente Smart 110 läsnäolotunnistin sytyttää valot aina, kun saavutaan 60 - 100 cm päähän tunnistimesta. Valot pysyvät päällä niin kauan kuin tunnistusetäisyyden sisällä oleskellaan. Valot sammuvat pienellä viiveellä, jolloin pieni poissaolo ei vielä sammuta valoja. Suuremmassa keittiössä kannattaa käyttää useampaa tunnistinta, jotta tunnistusetäisyys on riittävä.

Keittiön välitilavalaistus voidaan automatisoida myös kädenheilautukseen reagoivaksi. Limente Smart 140 anturissa on infrapunatunnistin, joka regoi käden liikkeeseen. Liikuteltaessa kättä 1-5 cm päässä anturista valot syttyvät tai sammuvat.

Keittiön valaistusta voidaan ohjata automaattisesti myös esim. aamiaskaapissa, jolloin ovet avattessa valo syttyy ilman valokatkaisijaa. Aamiaskaapin automaattinen valonohjaus toteutetaan kätevästi Smart 120 liiketunnistimella. Tunnistin tunnistaa oven liikkeen ja syttyy aina oven avautuessa.

Uuteen mallistoon 2019 on tulossa Led-Profil LUX Sensor profiilivalaisin, johon on integroituna liikkeentunnistin. Valaisin on tarkoitettu keittiön välitilaan.

 

 automaattinen valonohjaus

Esimerkki keittiön valonohjaus Smart 110 - liiketunnistimella.

 

 

Kylpyhuone, vaatehuone, eteinen ja käytävät

Kylpyhuoneen, vaatehuoneen tai käytävätilojen yleisvalo voidaan automatisoida Smart 130 liiketunnistimen avulla. Smart 130 voidaan liiittää mihinkä tahansa Limente valaisimeen. Sen tunnistusetäisyys on säädettävissä 3 - 20 m ja päälläoloaikaa voidaan säädellä aikavälillä 1 sek. - 10 min. Automatisoitu valonohjaus kylpyhuoneessa ja muissa yleisissä tiloissa lisää hygieenisyyttä ja säästää energiaa. Smart 130 liikkeentunnistin toimii parhaiten tiloissa, joissa vain käydään tai joiden läpi kuljetaan. Automaattitoimintoa voidaan säädellä sen mukaan mikä tilan käyttötarkoitus on ja kuinka kauan valojen halutaan olevan päällä.

 

 

automaattisesti syttyvä valo

Esimerkki vaatekomeron valonohjaus Smart 120 - tunnistimella.

 

 

Komerot ja vaatekaapit

Komeroiden ja vaatekaappien sisätilojen valonohjaus toteutetaan kätevästi Limente Smart 120 -tunnistimen avulla. Valo syttyy kun tunnistin huomaa oven avautumisen ja sammuu kun ovi sulkeutuu. Tunnistimen asennusetäisyyden ovesta tulee olla asennusohjeiden mukainen, jotta sensori reagoi oven liikkeeseen. Smart 120-tunnistin toimii sekä liukuovien että kääntyvien ovien yhteydessä.

 

 

automaattinen valo komeroon

Esimerkki yleistilojen valonohjauksesta Smart 130 - liiketunnistimella.

 

 

Portaat

Portaissa automaattinen valonohjaus on sekä turvallisuutta että käytännöllisyyttä lisäävä tekijä. Limente Smart 130 liiketunnistin voidaan asentaa portaikon molempiin päihin, jolloin valo syttyy aina portaisiin tultaessa ja sammuu kuin portaissa ei kuljeta. Päälläoloaika kannattaa valita sen mukaan miten usein portaissa liikutaan miten kauan sen toivotaan olevan päällä. Tunnistusetäisyys voidaan säätää minimille, jos valon ei haluta syttyvän aina kun portaiden ohi kävellään.

 

Toimistot ja työtilat

Toimistoissa automaattinen valaistus lisää energiatehokkuutta ja käytännöllisyyttä. Toimistotiloissa parhaiten toimivia automaatisia valaistusratkaisuja ovat esim. kattoon upotetut paneelivalot, jotka syttyvät kun tilassa oltaessa ja sammuvat pidemmällä viiveellä, kun liikettä tilassa ei enää havaita. Smart 130 toimii hyvin toimistotiloissa. Sen tunnistusetäisyys kannattaa toimistossa säätää 20 metriin ja päälläoloaika 20 minuuttiin, jolloin varmistetaan, että valo pysy päällä tauotta ja sammuu vasta työpäivän päätteeksi.

 

keittiön valonohjaus

Esimerkki keittiön välitilavalojen valonohjauksesta Smart 140 - IR-tunnistimen avulla.

 

 

Makuuhuone

Makuuhuoneessa automaattisesti syttyvää valoa voidaan käyttää esim. yövalojen yhteydessä tai lukuvaloissa. Makuuhuoneen yleisvalo toimii kuitenkin huonosti automatisoituna, sillä yöaikaan on ikävä, jos valo syttyy ja sammuu huomatessaan liikettä. Smart 140 IR-tunnistimen avulla voidaan esim. lukuvalo laittaa päälle käden heilautuksella ja vastaavasti sammuttaa käden heilautuksella.

 

Kattovalaisin sisäänintegroidulla automaattisella valonohjauksella

Kaikissa yleisissä tiloissa on kätevä käyttää myös valaisimia, joihin on valmiiksi sisäänintegroituna liiketunnistin. Limente Kaste on yleisiin tiloihin soveltuva kattovalaisin, jonka tunnistusaluetta voidaan 5 m säteellä säädellä. Lisäksi valaisimen herkkyyttä ja päälläoloaikaa voidaan säädellä 10 sek - 30 min välillä. Valaisin on ilmeeltään pelkistetty ja ajaton sopien yhtälailla kylpyhuoneen kuin eteisen tai vaatehuoneen kattoon. Valaisin voidaan asentaa myös seinälle.

 

 

. . .

 

Automatisoitu valaistus on energiatehokasta ja käytännöllistä

Automaattinen valaistuksenohjaus sopii jokaiseen tilaan aina keittiöstä kylpyhuoneeseen.

Liikkeestä syttyvä valo helpottaa arkea ja luo turvallisuuden tunnetta pimeässä.

 

 

VIDEO Limente Smart-120 - Vaatekaapin automaattinen valonohjaus