Valonohjaus

Automaattisesti syttyvät valot ovat helppo tapa lisätä pientä luksusta kotiin. Automaattinen valonohjaus helpottaa arjen askareita merkittävästi: valojen syttyminen ilman valokatkaisijan hapuilua, joko käden heilautuksella tai liikkeestä, auttaa niin keittiössä, kylpyhuoneessa, makuuhuoneessa kuin käytävätiloissakin. Kaikkialla, missä valoa tarvitaan säännöllisesti ympäri vuorokauden. Kodin valonohjauksen suunnitteluun kannattaa käyttää hetki aikaa sillä automatisoitu valaistus tuottaa iloa ja säästää energiaa. Lisäksi se on erityisen käyttäjäystävällistä.

Automaattinen valonohjaus on helpommin toteutettu kuin voisi kuvitella. LIMENTE SMART -valonohjausjärjestelmä on kokonaisuudessaan uudistunut. Se on nyt entistäkin tyylikkäämpi, monipuolisempi ja ympäristöystävällisempi.

Suunnittelussa huomioitavia asioita

  • Valitse kohteeseen parhaiten soveltuva tunnistin. Useimmissa tiloissa on mahdollista käyttää myös erilaisia valonohjausjärjestelmiä.
  • Suunnittele, mitkä valot haluat olevan liike- tai läsnäolotunnistimen ohjattavia.
  • Osa valaisimista voidaan kytkeä perinteiseen valokatkaisijaan ja osa automatisoida.
  • Samaan virtalähteeseen liitetyt valaisimet reagoivat virtalähteeseen kytkettyyn tunnistimeen syttyen ja sammuen kaikki kerralla.

 

 

automaattinen valonohjaus

 

Miten rakennetaan automatisoitu valonohjaus:

 

Keittiö

Keittiön välitilan automaattinen valonohjaus on mahdollista toteuttaa erilaisin keinoin. LIMENTE SMART SENSOR 511 -läsnäolotunnistin sytyttää välitilan valot silloin, kun valoa tarvitaan. Valot pysyvät päällä niin kauan kuin tunnistusetäisyyden sisällä oleskellaan. Tunnistusetäisyys riippuu asennusympäristöstä ja tunnistettavasta liikkeestä ollen keskimäärin 1-2 m. Valot sammuvat pienellä viiveellä, jolloin pieni poissaolo ei vielä sammuta valoja. Suuremmassa keittiössä kannattaa käyttää useampaa tunnistinta, jotta tunnistusetäisyys on riittävä. Yhteen LIMENTE SMART 511 -järjestelmään on mahdollista liittää maksimissaan neljä PIR-läsnäolotunnistimia.

Keittiön välitilavalaistus voidaan automatisoida myös kädenheilautukseen reagoivaksi. LIMENTE SMART SENSOR 512 toimii heilautuskytkimenä, joka reagoi sensorin alapuolella tapahtuvaan käden liikkeeseen. Pienikokoinen tunnistin voidaan asentaa esimerkiksi yläkaapin pohjaan. Valot syttyvät ja sammuvat tai vaihtoehtoisesti myös kirkastuvat ja himmenevät, kun kättä heilautetaan sensorin alla.

Automaattinen valonohjaus on mahdollista toteuttaa myös esimerkiksi aamiaiskaappiin. Tällöin kaapin valot syttyvät automaattisesti, kun kaapin ovet avataan. Aamiaiskaapin automaattinen valonohjaus toteutetaan kätevästi LIMENTE SMART SENSOR 512 -ovikytkimellä. Ovikytkin-tilassa järjestelmä sytyttää aamiaiskaapin valot silloin, kun ovi avataan ja valoa tarvitaan. Valot pysyvät päällä niin kauan kuin kaapin ovi on auki.

 

 automaattinen valonohjaus

Esimerkki keittiön valonohjaus liiketunnistimella.

 

 

Kylpyhuone, vaatehuone, eteinen ja käytävät

Kylpyhuoneen, vaatehuoneen tai käytävätilojen automaattinen valonohjaus on mahdollista LIMENTE SMART SENSOR 511 -läsnäolotunnistimella. Järjestelmä sytyttää huoneen valot silloin, kun valoa tarvitaan. Automatisoitu valonohjaus kylpyhuoneessa ja muissa yleisissä tiloissa lisää hygieenisyyttä ja säästää energiaa. Liikkeen tunnistava LIMENTE SMART SENSOR 511 sopii minkä tahansa 24V LIMENTE-valaisimen ohjaamiseen, esimerkiksi wc:n peilivalon ohjaukseen. Tunnistusetäisyys on noin 1-2 m. Isoissa tiloissa ja paikoissa, joihin voi saapua kahdelta eri puolelta, on suositeltavaa käyttää useampaa tunnistinta. Tunnistimien maksimimäärä on 4 kpl / järjestelmä ja setit sisältävät kaikki tarvittavat osat.

 

 automaattinen valo komeroon

Esimerkki tilan valonohjaus liiketunnistimella.

 

Komerot ja vaatekaapit

Komeroiden ja vaatekaappien sisätilojen valonohjaus toteutetaan kätevästi LIMENTE SMART SENSOR 512 -ovikytkimellä. Valo syttyy, kun tunnistin havaitsee oven avautumisen, ja sammuu, kun ovi sulkeutuu. Tunnistimen asennusetäisyyden ovesta tulee olla asennusohjeiden mukainen, jotta sensori reagoi oven liikkeeseen. Smart Sensor 512 -tunnistin toimii sekä liukuovien että kääntyvien ovien yhteydessä.

 

 

automaattisesti syttyvä valo

 

Esimerkki vaatekomeron valonohjaus ovikytkimellä.

 

 

Makuuhuone

Makuuhuoneessa automaattisesti syttyvä valo on mukava ominaisuus esimerkiksi luku- tai yövaloissa. Makuuhuoneen yleisvalo ei kuitenkaan toimi optimaalisesti automatisoituna, sillä on todella ikävää, jos valot syttyvät ja sammuvat yöaikaan liikettä havaitessaan. SMART SENSOR 512 IR-tunnistimen avulla esimerkiksi lukuvalo on mahdollista laittaa päälle ja sammuttaa käden heilautuksella.

 

Kattovalaisin integroidulla automaattisella valonohjauksella

Kaikissa yleisissä tiloissa on kätevä käyttää myös valaisimia, joissa on integroitu liiketunnistin. LIMENTE KASTE on yleisiin tiloihin soveltuva kattovalaisin, jonka tunnistusaluetta voidaan säätää 5 m säteellä. Lisäksi valaisimen herkkyyttä ja päälläoloaikaa voidaan säädellä 10 sek ja 30 min välillä. Valaisin on ilmeeltään pelkistetty ja ajaton sopien niin kylpyhuoneen kuin eteisen tai vaatehuoneen kattoon. Valaisin on mahdollista asentaa myös seinälle.

 

 

Limente APP

Automaattisen valonohjauksen lisäksi himmentimellä varustettuja Limente valaisimia voidaan kätevästi ohjata Limenten omalla valonohjaussovelluksella, joka on ladattavissa AppStore:sta tai GooglePlay:sta. Limente APP:ista voit lukea lisää täältä >

. . .

 

Automatisoitu valaistus on energiatehokasta ja käytännöllistä

Automaattinen valaistuksenohjaus sopii jokaiseen tilaan keittiöstä kylpyhuoneeseen.

Liikkeestä syttyvä valo helpottaa arkea ja luo turvallisuuden tunnetta pimeässä.

 

 

VIDEO Vaatekaapin automaattinen valonohjaus