Tarpeelliset pistorasiat – vinkkejä pistorasioiden valintaan

Julkaistu: 20.06.2018 12:53:11
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

 

Keittiötä suunniteltaessa on monta asiaa, jotka tulisi huomioida. Pistorasiat eivät ehkä ole ensimmäisenä ajatuksissa tai suunnittelulistalla. Älä kuitenkaan jätä pistorasioita huomioimatta sillä tarpeellinen määrä pistorasioita keittiössä takaa, että erilaisten sähkölaitteiden käyttö on helppoa ja koko keittiö toimii kokonaisuutena tehokkaasti.

Keittiössä sähköä tarvitaan erilaisille pienkoneille päivittäin. Vedenkeitin, kahvinkeitin, vatkain, leivänpaahdin ja monet muut pienkoneet eivät toimi ilman sähköä. Keittiö on myös nykyisin entistäkin enemmän kodin kokoontumispaikka, jossa käytetään puhelimia ja erilaisia tabletteja. Myös niiden lataaminen on kätevää keittiössä, jolloin niitä varten tarvitaan vielä muutama lisäpistokepaikka. Varmista siis, että keittiössä on riittävästi pistokkeita erilaisia sähköä vaativia laitteita varten.

 

 keittiöpistorasia

 

Valitse riittävästi ja oikein

Rakennus- ja remontointi kohteissa keittiön pistorasiat olisi hyvä huomioida viimeistään valaistussuunnittelun yhteydessä, jotta sähkö saadaan tuotua oikeaan paikkaan seiniä tehtäessä. Mieti jo hyvissä ajoin ennen keittiö- tai valaistussuunnitelmia tekoa mitä kaikkia laitteita keittiössä käytetään ja käytetäänkö niitä yhtä aikaa. Usein pistorasioiden puuttumisen huomaa vasta kun tyhjää pistoketta ei löydy tai se ei ole juuri siellä missä sitä tarvittaisiin.

Pistorasioiden lisäämiseen jälkikäteen ei yleensä ole mahdollista ilman uusia sähkötöitä. Mikäli huomataan, että pistorasioita on liian vähän, voidaan sen tilalle vaihtaa monipaikkainen pistorasia tai sen viereen voidaan asentaa toinen pistorasia. Näin tarvittavia lisäpistokkeita saadaan lisää. Pistorasian vaihtamiseen tarvitaan kuitenkin aina sähköammattilaisen apua.

 

välitila pistorasia

 

Pistorasia kaapiston alla

Keittiökaapistojen välitila on perinteinen paikka, johon pistorasiat on sijoitettu. Pistorasia välitilassa on kätevästi käden ulottuvilla ja lähellä sähkölaitteita. Yläkaapiston pohja on hyvä paikka sijoittaa pistorasia, sillä se sijoittuu huomaamattomasti kaapin ja taustaseinän nurkkaan katseilta piiloon. Tyylikäs pistorasia on välitilassa huomaamaton ja sopii keittiön tyyliin ja värimaailmaan. Lue lisää Limente Mini-2 ja Mini-3 pistorasioista.

Kaappien alle asennettavia pistorasioita on saatavilla myös USB-liitin paikoilla Limente Mini-2 USB. USB-liittimellä varustetun pistorasian avulla varmistat, että puhelimet, tabletit ja erilliset kaiuttimet voidaan kätevästi ladata vaikka varsinainen pistorasia olisikin jo käytössä. Nykyisin monet muutkin pienlaitteet voidaan ladata kätevästi usb-liittimen avulla.

 

pistorasia saarekkeeseen

 

Upotettavat pistorasiat saarekkeessa

Saarekkeessa vaihtoehtona on tasoon upotettava pistorasia. Tasoon asennettavat pistorasiat ovat aina kannellisia ja niiden on hyvä olla myös kosteussuojattuja eli IP44. Mikäli tasolle kaatuu nestettä, on pistorasian sähköosat suojattu IP44 luokituksen mukaisesti. Tasoon upotettava pistorasia on tyylikäs ja hyvä ratkaisu saarekkeeseen. Lue lisää Limente Desk-2.

Pöytätasoon upotettavan pistorasian voit asentaa myös kaapistojen alle työtasolle. Näin se on helposti ulottuvilla esim. kahvinkeitintä tai leivänpaahdinta varten. Niiden käytössä kannattaa kuitenkin huomioida, että rasian kansi tulee avata aina kun pistorasiaa halutaan käyttää. Halutessasi heti käytössä olevan pistorasian esim. vatkainta, vedenkeitintä tms. varten niin valitse lisäksi seinälle tai kaapiston alle asennettavia pistorasia, jossa pistokkeet ovat koko ajan esillä.

Keittiö pistorasioiden määrä ja sijoittelu

Sijoittele pistorasioita keittiö kaapistojen molempiin päihin ja suuremmassa keittiössä myös keskelle. Näin pistokkeet mitä luultavimmin ovat siellä missä niitä eniten käytetään. Kannattaa myös suosia pistorasioita, joissa on vähintään kaksi pistokepaikkaa.

Pistokkeiden määrä keittiössä on hyvä olla 4-6 paikkaa tai enemmänkin. Jokaisella käyttäjällä on omat tottumuksensa pistorasioiden käytöstä. Toisissa keittiöissä leivänpaahdin ja vedenkeitin ovat aina käyttövalmiina pöytätasolla kun toisissa ne otetaan esille tarvittaessa. Pistorasioiden määrän vaikuttaa kuinka monta paikkaa on kerralla varattuna. Määrän on kuitenkin hyvä olla enemmän kuin tarve yleensä on, sillä toisinaan niitä tarvitaan useampi kerralla.

Viihdyttäviä kokkaushetkiä!

 

Muistilista mitä tulisi huomioida pistorasioita valitessa:

  •           huomioi pistorasiat keittiön suunnitteluvaiheessa
  •           suosi monipaikkaisia pistorasioita
  •           muista USB-liittimelliset pistorasiat
  •           pistokkeiden tulisi olla lähettyvillä ja helposti saatavilla
  •           suunnittele mahdollisuuksien mukaan sekä avoimia pistorasioita, että tasoon asennettavia
  •           voit myös ohjata valaistusta pistorasian avulla lue lisää Limente Luna-2 ja Limente Luxa

 

 

 

 

limente valaisimet

 

 

 

Jaa tämä sisältö