Aamiaiskaapin valaistus

Aamiaiskaappi on hyödyllistä valaista erikseen, sillä hyväkään yleisvalo keittiössä ei välttämättä yksin riitä valaisemaan kaappia sisältä. Erillinen aamiaiskaapin valaistus takaa miellyttävän ja riittävän tehokkaan valon aamiaiskaapin käyttöön, kun sen äärellä touhutaan arjen askareita. Lisäksi kauniisti valaistu kaappi lisää viihtyvyyttä ja kaapin käyttömukavuutta.

Aamiaiskaapin valaistus on mahdollista toteuttaa monella eri tavalla. Tärkeintä on kuitenkin huomioida valaistuksen riittävyys ja helppokäyttöisyys. Huolellisesti suunniteltu valaistus tekee arjen pyörittämisestä helpompaa ja turvallisempaa.

Aamiaiskaapin valaistus

Automaattinen ja langaton valonohjaus on helppo ja kätevä valinta, sillä valokatkaisinta ei silloin tarvita lainkaan. Valo syttyy, kun kaapin ovet avataan, ja sammuu, kun kaapin ovet suljetaan.

Usein aamiaiskaappi halutaan valaista tasaisesti kaikkialta, jolloin on hyödyllistä käyttää pitkiä profiilivalaisimia. Valo saadaan näin jaettua tasaisesti kaikkialle ja itse valaisinprofiili on mahdollista piilottaa kalusteiden rakenteisiin. Aamiaiskaapin valaistus on mahdollista toteuttaa myös yksittäisillä spottivalaisimilla, mikäli halutaan korostaa valittuja yksityiskohtia tai luoda eläväisempi valaistus.

Ladattava valaisin on kätevä laatikostoihin ja paikkoihin, joihin on vaikea tuoda sähköä. Valoa tarvitaan vain laatikon ollessa auki, joten valaisimen latausvälikin on miellyttävän pitkä.

Alla vinkkejä, miten profiilivalaisin voidaan sijoittaa aamiaiskaapissa. Alta löydät myös ohjeet siihen, mitä ottaa huomioon valaistuksen suunnittelussa ja miten aamiaiskaapin valaistuksen ohjaus kannattaa toteuttaa. Helpoin tapa valaista aamiaiskaappi on toteuttaa se valmiiksi suunnitellulla aamiaiskaapin valaistussetillä.

1. Vakiopituinen profiilivalaisin hyllyn alle

aamiaiskaapin valaistus

Välitilaan sijoitettu kytkimellinen LIMENTE LED-PROFIL LUX IR -valaisin on yksinkertaisin tapa valaista aamiaiskaappia. Tässä valaisimessa on integroituna tunnistin, joka tunnistaa käden heilautuksen tunnistimen edessä ja sytyttää valot. Määrämittainen, pinta-asenteinen profiilivalaisin on saatavissa 26 cm, 56 cm, 86 cm, 116 cm ja 146 cm pituisena. Profiili asennetaan hyllyn alapinnan etureunaan, jotta valo jakautuisi tasaisesti työskentelyalueelle. Syöttöjohto viedään valaisimen mukana tulevan johtokourun sisällä kaapin takaosaan ja sieltä esimerkiksi kaapin päällä olevaan muuntajaan. Valoteholtaan profiilivalaisin on tehokas, joten valoa riittää koko työskentelyalueelle.

Suositeltava pintaan asennettava profiili sisältäen kytkimen: LIMENTE LED-PROFIL LUX IR

Suositeltava laatikostoon asennettava valaisin (katso kohta 7): LIMENTE LED-RENO

Suositeltava ovikytkin: SMARTDOOR

2. Kaapin levyinen profiilivalaisin hyllyn alle

aamiaiskaapin valo

Hyllyn alle tai aamiaiskaapin kattoon sijoitettu profiilivalaisin valaisee aamiaiskaapin tasaisesti ilman aukkokohtia. Profiilit lyhennetään asennuspaikalla haluttuun mittaan ja asennetaan kaapin sisään täysimittaisina seinästä seinään. Profiili asennetaan hyllyn alapinnan etureunaan, jotta valo jakautuisi tasaisesti työskentelyalueelle. Virransyöttöjohto viedään profiilin päästä esimerkiksi kaapin päällä olevaan muuntajaan. Profiilivalaisimet LIMENTE LED-LINEA, LIMENTE LED-INSER ja LIMENTE LED-INSER MINI valaisevat suoraan alaspäin, kun taas LIMENTE LED-GRADE suuntaan valoa hiukan taaksepäin. Profiilivalaisimia on saatavilla niin pinta-asenteisina kuin upotettuina.

Suositeltavia pintaan asennettavia profiilivalaisimia: LIMENTE LED-LINEA, LIMENTE LED-GRADE

Suositeltavia upotettuja profiilivalaisimia: LIMENTE LED-INSER, LIMENTE LED-INSER MINI, LIMENTE LED-GRADE

Suositeltava laatikostoon asennettava valaisin (katso kohta 7.): LIMENTE LED-RENO

Suositeltava ovikytkin: SMARTDOOR

3. Profiilivalaisin hyllyn taakse

aamiaiskaapin valaistus

Hyllyn takareunaan integroitu profiilivalaisin valaisee aamiaiskaapin tasaisesti ilman aukkokohtia. Profiili lyhennetään asennuspaikalla haluttuun mittaan ja asennetaan kaapin sisään täysimittaisina seinästä seinään. Profiili asennetaan hyllyyn ajettuun uraan ja se valaisee sekä ylös että alaspäin. Virransyöttöjohto viedään profiilin päästä esimerkiksi kaapin päällä olevaan muuntajaan.

Suositeltava profiilivalaisin: LIMENTE LED-SEAM

Suositeltava laatikostoon asennettava valaisin (katso kohta 7.): LIMENTE LED-RENO

Suositeltava ovikytkin: SMARTDOOR

4. Profiilivalaisin sivuseinään

aamiaiskaappivalo

Aamiaiskaapin sivuun sijoitettu profiilivalaisin valaisee kaappia tasaisesti ilman aukkokohtia. Tällaiseen valaistukseen kannattaa valita valaisinlista, joka suuntaa valon kohti sisustaa, poispäin katsojasta. Tämä saa aikaan pehmeän, epäsuoran valaistuksen kaapin sisustaan eikä häikäise sen edessä toimittaessa. Profiili lyhennetään asennuspaikalla haluttuun mittaan ja asennetaan kuvan mukaisesti täysimittaisena. Profiili asennetaan noin 10 cm päähän kaapin takareunasta, jolloin valo heijastuu takaseinän kautta epäsuorasti koko kaappiin. Virransyöttöjohto viedään profiilin päästä esimerkiksi kaapin päällä olevaan muuntajaan. Profiilivalaisimia on saatavilla niin pinta-asenteisina kuin upotettuina.

Suositeltava pintaan asennettava profiilivalaisin: LIMENTE LED-LILO

Suositeltava upotettu profiilivalaisin: LIMENTE LED-LILA

Suositeltava laatikostoon asennettava valaisin (katso kohta 7): LIMENTE LED-RENO

Suositeltava ovikytkin: SMARTDOOR

5. Profiilivalaisin sivuseinän etureunaan

aamiaiskaappi

Aamiaiskaapin sivuun sijoitettu profiilivalaisin valaisee kaappia tasaisesti ilman aukkokohtia. Tässäkin tapauksessa valaistukseen kannattaa valita valaisinprofiili, joka suuntaa valon poispäin katsojasta. Profiili lyhennetään asennuspaikalla haluttuun mittaan ja asennetaan kaapin sisään kuvan mukaisesti täysimittaisena. Profiili asennetaan kaapin etureunaan, josta valo heijastuu takaseinän kautta epäsuorasti koko kaappiin. Virransyöttöjohto viedään profiilin päästä esimerkiksi kaapin päällä olevaan muuntajaan. Profiili on aina pinta-asenteinen.

Suositeltava pintaan asennettava profiilivalaisin: LIMENTE LED-CORNER

Suositeltava laatikostoon asennettava valaisin (katso kohta 7.): LIMENTE LED-RENO

Suositeltava ovikytkin: SMARTDOOR

6. Profiilivalaisin kaapin takaseinään

valo aamiaiskaappiin

Aikaisempiin vaihtoehtoihin verrattuna selkeästi näkyviin jäävä ja samalla sisustuselementtinä toimiva valaisin on aamiaiskaapin välitilan takaseinään asennettu profiilivalaisin. Pinta-asenteinen LIMENTE LED-DUO valaisee sekä ylös- että alaspäin ja upotettava LIMENTE LED-WALL kohdistaa valon työtasolle. Molemmat profiilit lyhennetään asennuspaikalla haluttuun mittaan ja asennetaan kuvan mukaisesti kaapin takaseinään täysimittaisina. Virransyöttöjohto viedään profiilin päästä esimerkiksi kaapin päällä olevaan muuntajaan.

Suositeltava pintaan asennettava profiilivalaisin: LIMENTE LED-DUO

Suositeltava upotettu profiilivalaisin: LIMENTE LED-WALL

Suositeltava laatikostoon asennettava valaisin (katso kohta 7.): LIMENTE LED-RENO

Suositeltava ovikytkin: SMARTDOOR

7. Aamiaiskaapissa olevien laatikostojen valaistus

Laatikon valaistus

Aamiaiskaapin sisällä olevien laatikoiden (ja muiden paikkojen, joihin sähköä on vaikea tuoda) valaistukseen kannattaa käyttää ladattavia paristovalaisimia. Laatikon sisään asennetaan asennuslevy, johon valaisin kiinnitetään magneetilla. Näin valaisin on helppo irrottaa latausta varten. Valaisimen latausvälikin on miellyttävän pitkä, sillä valo on päällä ainoastaan silloin, kun laatikko on avattuna. Latausta varten valaisimessa on integroituna USB-liitin.

Suositeltava laatikostoon asennettava valaisin: LIMENTE LED-RENO

Suositeltava ovikytkin: SMARTDOOR

8. Valonohjaus aamiaiskaappiin

Valonohjaus on ensimmäisessä esimerkissä toteutettu valaisimeen integroidulla kytkimellä, jolloin valot syttyvät ja sammuvat käden heilautuksella. Kättä heilautetaan valaisimen alla. Muissa esimerkeissä käytössä on automaattinen valonohjaus, joka on toteutettu LIMENTE SMART SENSOR 512 -ovikytkimillä. Tunnistimet on sijoitettu ylös kaapin etureunaan molemmille puolille. SMART SENSOR 512 -ovikytkin reagoi oven avaamiseen ja valo syttyy, kun jompikumpi ovista avataan. Vastaavasti valo sammuu, kun molemmat ovet ovat suljettuina.

Katso video ovikytkimen toiminnasta. LIMENTE SMART SENSOR 512 -ovikytkin on uudistettu malli videolla näkyvästä SMART 120 -tunnistimesta. Ovikytkin on saanut uuden, entistäkin tyylikkäämmän ja huomaamattomamman muotoilun toimintaperiaatteen säilyessä samana.

9. Käytännölliset pistorasiat

Pistorasia econ-3 ja mono-2

Pistorasia voidaan sijoittaa aamiaiskaapin välitilan yläpuolella olevan hyllyn pohjaan tai upottaa pöytätasoon. Kumman tahansa asennusvaihtoehdon valitsetkin tai hyödynsit sitten vaikka molempia, on hyvä huomioida, että aamiaiskaapissa on usein monia erilaisia sähkölaitteita, jotka tarvitsevat samanaikaisesti sähköä. Pistorasioita kannattaa asentaa kaappiin riittävästi. Järkevää on myös huomioida, millaisia laitteita kaapissa käytetään ja onko kaapissa tarvetta myös esimerkiksi USB-liitännälle.

Suositeltavia hyllyn alapintaan asennettavia pistorasioita ovat: Limente Mini-2Limente Mini-3Limente Econ-2, Limente Econ-3

Suositeltavia upotettavia pistorasioita ovat: Limente DESK-2, Limente DESK-2 USB, Limente MONO-2, Limente MONO-2 USB