Aamiaiskaapin valaistus

Aamiaiskaappiin on suositeltavaa asentaa erillinen valaistus, sillä yleisvalo ei usein riitä valaisemaan komeroa sisältä. Lisäksi kauniisti valaistu kaappi lisää viihtyvyyttä.

Hyvä ja toimiva aamiaskaapin valaistus voidaan toteuttaa monella eri tavalla. Tärkeintä on kuitenkin huomioida valaistuksen riittävyys ja helppokäyttöisyys.

Kätevintä on käyttää automaattista valonohjausta, jolloin valokatkaisijaa tarvita ollenkaan. Valo syttyy samalla kun kaapin ovet avataan.

Useimmiten aamiaiskaappi halutaan valaista tasaisesti kaikkialta, jolloin kannattaa käyttää pitkiä profiilivalaisimia. Valo on tasaista kaikkialla ja profiili voidaan piilottaa kalusteiden rakenteisiin. Aamiaiskaappi voidaan myös valaista yksittäisillä spottivalaisimilla, mikäli halutaan korostaa valittuja kohtia tai muuten vaan luoda elävämpi valaistus.

Laatikostot ja paikat, joihin on vaikea tuoda sähköä, kannattaa valaista ladattavilla patterivalaisimilla. Valoa tarvitaan vain kun laatikko on auki, jolloin latausvälikin on miellyttävän pitkä.

Alla vinkkejä miten profiilivalaisin voidaan sijoittaa aamiaiskaapissa ja mitä sinun tulee valaistuksessa huomioida ja miten aamiaiskaapin valaistuksen ohjaus kannattaa toteuttaa.

1. Vakiopituinen profiilivalaisin hyllyn alle

aamiaiskaapin valaistus

Välitilaan sijoitettu kytkimellinen LIMENTE LED-PROFIL LUX IR -valaisin on yksinkertaisin tapa valaista aamiaiskaappia. Määrämittainen pinta-asenteinen profiili on valoteholtaan tehokas ja sitä on saatavissa 26 cm, 56 cm, 86 cm, 116 cm ja 146 cm pituisena. Profiili asennetaan hyllyn alapinnan etureunaan, jotta valo jakautuisi tasaisesti työskentelyalueelle. Syöttöjohto viedään valaisimen mukana tulevan johtokourun sisällä kaapin takaosaan ja sieltä esimerkiksi kaapin päällä olevaan muuuntajaan.

Suositeltava pintaan asennettava profiili sisältäen kytkimen on: LIMENTE LED-PROFIL LUX IR

Suositeltavia laatikostoon asennettava valaisin (katso kohta 7.): LIMENTE LED-RENO

2. Kaapin levyinen profiilivalaisin hyllyn alle

aamiaiskaapin valo

Hyllyn alle tai aamiaiskaapin kattoon sijoitettu profiilivalaisin valaisee kaappia tasaisesti ilman aukkokohtia. Profiilit lyhennetään asennuspaikalla haluttuun mittaan ja asennetaan kaapin sivusta sivuun täysmittaisina. Profiili asennetaan hyllyn alapinnan etureunaan, jotta valo jakautuisi tasaisesti työskentelyalueelle. Syöttöjohto viedään profiilin päästä esimerkiksi kaapin päällä olevaan muuuntajaan. LIMENTE LED-LINEA, LIMENTE LED-INSER ja LIMENTE LED-INSER MINI valaisevat suoraan alaspäin kun taas LIMENTE LED-GRADE suuntaan valoa hiukan taaksepäin. Profiileita on saatavissa pinta- ja uppoasenteisina.

Suositeltavia pintaan asennettavia profiileita ovat: LIMENTE LED-LINEA, LIMENTE LED-GRADE

Suositeltavia upotettuja profiileita ovat: LIMENTE LED-INSER ja LIMENTE LED-INSER MINI, LIMENTE LED-GRADE

Suositeltavia laatikostoon asennettava valaisin (katso kohta 7.): LIMENTE LED-RENO

3. Profiilivalaisin hyllyn taakse

aamiaiskaapin valaistus

Hyllyn takareunaan integroitu profiilivalaisin valaisee kaappia tasaisesti ilman aukkokohtia. Profiilit lyhennetään asennuspaikalla haluttuun mittaan ja asennetaan hyllyn sivusta sivuun täysmittaisina. Profiili asennetaan hyllyyn ajettuun uraan ja se valaisee sekä ylös että alaspäin. Syöttöjohto viedään profiilin päästä esimerkiksi kaapin päällä olevaan muuuntajaan.

Suositeltavia profiileita ovat: LIMENTE LED-SEAM

Suositeltavia laatikostoon asennettava valaisin (katso kohta 7.): LIMENTE LED-RENO

4. Profiilivalaisin sivuseinään

aamiaiskaappivalo

Aamiaiskaapin sivuun sijoitettu profiilivalaisin valaisee kaappia tasaisesti ilman aukkokohtia. Profiilit lyhennetään asennuspaikalla haluttuun mittaan ja asennetaan kuvan mukaisesti täysmittaisina. Profiili asennetaan noin 10 cm kaapin takareunasta, jolloin valo heijastaa takaseinän kautta epäsuorasti koko kaappiin. Syöttöjohto viedään profiilin päästä esimerkiksi kaapin päällä olevaan muuuntajaan. Profiileita on saatavissa pinta- ja uppoasenteisina.

Suositeltavia pintaan asennettavia profiileita ovat: LIMENTE LED-LILO

Suositeltavia upotettuja profiileita ovat: LIMENTE LED-LILA

Suositeltavia laatikostoon asennettava valaisin (katso kohta 7.): LIMENTE LED-RENO

5. Profiilivalaisin sivuseinän etureunaan

aamiaiskaappi

Aamiaiskaapin sivuun sijoitettu profiilivalaisin valaisee kaappia tasaisesti ilman aukkokohtia. Profiilit lyhennetään asennuspaikalla haluttuun mittaan ja asennetaan kuvan mukaisesti täysmittaisina. Profiili asennetaan kaapin etureunaan, josta valo heijastuu takaseinän kautta epäsuorasti koko kaappiin. Syöttöjohto viedään profiilin päästä esimerkiksi kaapin päällä olevaan muuuntajaan. Profiileita on aina pinta-asenteinen.

Suositeltavia pintaan asennettavia profiileita ovat: LIMENTE LED-CORNER

Suositeltavia laatikostoon asennettava valaisin (katso kohta 7.): LIMENTE LED-RENO

6. Profiilivalaisin kaapin takaseinään

valo aamiaiskaappiin

Aamiaiskaapin välitilan takaseinään asennettu on aikaisempiin vaihtoehtoihin verrattuna selkeästi näkyvä valaisin ja samalla sisustuselementti. Pinta-asenteinen LIMENTE LED-DUO valaisee sekä ylös- että alaspäin ja upotettava LIMENTE LED-WALL kohdentaa valon työtasolle. Molemmat profiilit lyhennetään asennuspaikalla haluttuun mittaan ja asennetaan kuvan mukaisesti täysmittaisina kaapin takaseinään. Syöttöjohto viedään profiilin päästä esimerkiksi kaapin päällä olevaan muuuntajaan.

Suositeltavia pintaan asennettavia profiileita ovat: LIMENTE LED-DUO

Suositeltavia upotettuja profiileita ovat: LIMENTE LED-WALL

Suositeltavia laatikostoon asennettava valaisin (katso kohta 7.): LIMENTE LED-RENO

7. Aamiaiskaapissa olevien laatikostojen valaistus

Aamiaiskaapin sisällä olevien laatikostojen (ja muiden paikkojen jonne sähköä on vaikea tuoda) valaistukseen kannattaa käyttää ladattavia patterivalaisimia. Valaisin kiinnittyy magneetilla laatikostoon asennettavaan asennuslevyyn, jolloin se on helppo irrottaa latauista varten ja koska valo on päällä ainoastaan silloin kun laatikko on avattuna on latausväli miellyttävän pitkä. Valaisimessa on lataamista varten integroituna USB-liitin.

Laatikon valaistus

Suositeltavia laatikostoon asennettavia valaisimia ovat: LIMENTE LED-RENO

8. Valonohjaus aamiaiskaappiin

Valonohjaus ensimmäisessä esimerkissä toteutettu valaisimeen integroidulla kytkimellä, jolloin valot syttyvät/sammuvat kun heilauttaa kättä valaisimen alla. Kaikissa muissa esimerkeissä on automaattinen valonohjaus, joka on toteutettu LIMENTE SMART 120 tunnistimilla. Tunnistin on sijoitettu ylös kaapin etureunaan molemmille puolille. SMART-120 valonohjain reagoi oven avaamiseen ja valo syttyy kun jompikumpi ovista avataan ja sammuu kun molemmat ovat ovat suljettuna.

Katso video LIMENTE SMART-120 toiminnasta

9. Käytännölliset pistorasiat

Pistorasia voidaan sijoittaa aamiaiskaapin välitilan yläpuolella olevan hyllyn pohjaan tai upottaa pöytätasoon. Käytti kumpaa tahansa asennusvaihtoehtoa tai vaikka molempiakin on hyvä huomioida että aamiaiskaapissa on usein monia erilaisia sähkölaitteita, jotka tarvitsevat samanaikaisesti sähköä. Pistorasioita kannattaa olla riittävän paljon.

Suositeltavia hyllyn alapintaan asennettavia pistorasioita ovat: LIMENTE MINI-2, LIMENTE MINI-3, LIMENTE MIRO

Suositeltavia upotettavia pistorasioita ovat: LIMENTE DESK, LIMENTE INSET, LIMENTE TOWER