Epäsuora valaistus

Epäsuora valaistus viittaa valoon, joka heijastuu huonetilan pinnalta, kuten seinästä tai katosta. Tällainen valaistus luo pehmeän ja tasaisen valaistuksen huonetilaan. Epäsuoran valaistuksen toteuttaminen on mahdollista esimerkiksi erilaisten profiilivalaisimien tai led-nauhojen avulla, jotka asennetaan kaappien päälle, seinähyllyihin, pöytätason alle tai sokkelitilaan.

Epäsuoran valaistuksen himmentäminen antaa mahdollisuuden luoda erilaisia tunnelmia kotiin oman maun mukaan.Epäsuora valaistus tarjoaa erinomaisen tavan luoda kodikkaan kaunista ja pehmeää valoa kotiin. Epäsuora valo ei häikäise katsojaa, vaan valo on huomaamaton osa kodin sisustusta. Epäsuora valaistus mahdollistaa tyylikkään ja näyttävän ilmeen kotiin, korostaen samalla kodin sisustuksen parhaita puolia. Perinteiset huonekalutkin heräävät uudelleen eloon, ja tilan muodot saadaan valon avulla kauniisti esille, oli se sitten taustavalaistuksella tai listojen avulla. Epäsuora valo on miellyttävän pehmeää, luoden huoneeseen tunnelmallista yleisvalaistusta tai täydentäen jo olemassa olevaa valaistusta. Epäsuora valaistus sopii mihin tahansa kodin tilaan

On hyvä huomioida epäsuora valaistus jo tilaa suunniteltaessa, jotta saavutetaan hyvä ja tasapainoinen lopputulos. Näin kodin sisustuksen parhaat puolet korostuvat kauniisti, ja esimerkiksi valaistuksen heijastumisen hyödyntäminen erilaisista pinnoista voidaan huomioida. Samalla suunnitellaan valaisimien vaatimat johdotukset ja virtalähteiden sijainnit luontevasti ja huolellisesti.

epäsuora valaistus 

Epäsuoran valaistuksen suunnittelu

Epäsuoran valaistuksen suunnittelussa on hyvä ensin selvittää, missä sitä on helppo käyttää ja millaisia valaisimia suositellaan haluttuun epäsuoraan valaistukseen. Lopulta mielikuvitus on ainoa rajoite epäsuoran valaistuksen suunnittelussa, sillä valaistuksen asentaminen ja muokkaaminen jälkikäteen on vaivatonta LIMENTE-valaistusratkaisuilla.

Epäsuorat valolähteet kannattaa asentaa omalla kytkimellä ohjattavaksi, jolloin ne on helppo kytkeä päälle tarvittaessa tai niitä voidaan käyttää yksinään tunnelmavaloina. LIMENTE SMART SENSOR (PIR) läsnäolotunnistimen avulla voidaan valoja ohjata automaattisesti. Valot syttyvät aina tilaan tultaessa ja sammuvat määrätyn ajan päästä tilasta poistuttaessa.

 

Alle koottuna esimerkkejä epäsuorista valaistusratkaisuista ja niihin sopivista LIMENTE-tuotteista:

 

epäsuoran valon kohteet

 

1. LED-CORNER voidaan asentaa kaapin päälle, josta se valaisee 45 asteen kulmassa, luoden miellyttävän ja tasaisen valon laajalle alueelle kattoon.


2. LED-INSER voidaan sijoittaa kaapiston ja seinän väliin, josta se valaisee kauniisti taustaseinän. Mitä korkeammalle valaisin on sijoitettu, sitä paremmin valo valaisee seinää pitkin. Vastaavasti kaapiston alareunaan sijoitettuna valaisin valaisee alla olevan tason kokonaisuudessaan.


3. LED-LINEA on helppo tapa asentaa keittiökaapiston sokkelitilaan, josta se luo selkeän valoraidan kaappien alle ja toimii samalla turvavalona pimeässä liikuttaessa. 

 

 epäsuoravalaistus keittiö

 
4. Pöytätason alle asennettu valaisin heijastaa valoa miellyttävästi kaapiston seinän ja lattian kautta takaisin huonetilaan. Tähän tarkoitukseen sopii hyvin esimerkiksi Limente LED-PROFIL-profiilivalaisin.

5. Katonrajaan sijoitettu LED-UP valoprofiili valaisee huonetilaa katon kautta. Mitä lähempänä kattoa valaisin on, sitä kapeammaksi valoraita muodostuu. Vastaavasti alemmas sijoitettuna katto on valaistu laajemmalta alueelta.

6. Peilin, taulun tai sisustuslevyn taakse sijoitettu LED-RIBBON led-nauha valaisee miellyttävän epäsuorasti seinän kautta. Nauha voidaan asentaa suoraan esineeseen tai kiinnityslistaan, jolla peiliä on tuotu seinäpinnasta ulospäin. Huomioithan, että led-nauha on aina asennettava lämpöä johtavan pinnan päälle, jotta valaisin saavuttaa luvatun eliniän.

7. LED-DUO valolista on kätevä sijoittaa suoraan seinäpinnalle. Valolista luo kauniin valoefektin joko ylöspäin tai alaspäin, tai samaan aikaan sekä ylös- että alaspäin.

 

Limente Led-Duo


8. LED-WALL on valolista, joka voidaan upottaa seinään tai levyyn. Valoprofiilin valo on suunnattu viistosti, joten se valaisee miellyttävästi pintaa myöden. LED-WALL toimii erinomaisesti myös portaikossa valaisemassa rappusia tai keittiön välitilassa valoraitana.

Yllä mainittujen epäsuorien valolähteiden lisäksi epäsuoraa valaistusta voidaan hyödyntää myös vaatehuoneissa ja -kaapeissa sekä vitriineissä.

 

Lue lisää epäsuorasta valaistuksesta