Energialuokka

Energiamerkki auttaa valitsemaan valaisimen, jossa voi käyttää vähän energiaa kuluttavia lamppuja.

Valaisinten energialuokitusta muutettiin 1.9.2021 alkaen selventämään energialuokkien luokituksia. Uudet energialuokat kertovat valaisimen energiankulutuksen asteikolla A-G, jossa uuteen A-luokkaan kuuluvia valaisimia on hyvin vähän ja aiemmat epäselvät A+++ merkinnät on poistettu. Uudessa tiukentuneessa luokituksessa valaisinten todellinen energialuokka on pyritty tuomaan selkeämmin vertailtavaan muotoon, jotta vähen energiaa kuluttavan valaisimen valinta olisi helpompaa kuin aikaisemmin.

Pakkausmerkinnät / energiamerkki

Energialuokkamerkintä kertoo

 • energiatehokkuusluokan (A – G)

 • energiankulutuksen kWh per 1 000 tuntia


Merkissä on myös suora linkki kyseisen tuotteen EPREL-tietokantaan, josta on mahdollisuus käydä tarkastamassa valaisimen arvot. Energialuokitus on EU-energiamerkintäasetuksen valvonnan alainen.

Uudet energiamerkit koskevat tuotteita, jotka on saatettu EU-markkinoille 1.8.2017 jälkeen ja joiden valovirta on yli 60 lm. Suurin osa Limente-profiilivalaisimista koostuvat erillisestä profiilista ja led-nauhasta, joka asennetaan profiilin sisään. Profiilivalaisinten sivuilta löydät valaisimen mukana tulevan led-nauhan energiamerkit järjestyksessä.

Jotta valaisimia olisi parempi mahdollisuus vertailla ja kaikkien valaisinten energialuokitus on madaltanut ovat kaikki Limente valaisimet edelleen energiatehokkaita ja kuuluvat hyvään energialuokkaan.

 

uusi energiamerkki

Miksi luokitusta muutettiin?

Aiempi energialuokitus ei enää vastannut nykystandardeja ja oli kuluttajan kannalta hankala. Vanhassa luokituksessa suuri osa valaisimista kuului luokkaan A tai A+++ -luokkaan ja niiden energiatehokkuutta oli vaikea vertailla. Uusi luokitus on huomattavasti aiempaa tiukempi. Ylimpään A-energialuokkaan kuuluu  jatkossa huomattavasti aiempaa harvempi valaisin, joka antaa valaisinten kehittämiselle paremmat mahdollisuudet.

Energialuokituksen muuttamisen hyödyt kuluttajalle?

Kuluttajalla on paremmat mahdollisuudet vertailla valaisinten energialuokkia, joissa erot tulevat uudella luokituksella selkeämmin esille. On hyvä myös huomioida, että aikaisemmat A-energialuokkaan kuuluneet valaisimet eivät ole huonontuneet, vaan ne ovat siirtyneet uudella asteikolla alaspäin. Vanhojen ja tulevien uusien tuotteiden energialuokat tulevat nyt selvemmin esille.

 

Muut pakkausmerkinnät

Pakkauksen merkinnöillä pyritään helpottamaan lampun valintaa. Uudet energiamerkit löytyvät tuotteen pakkauksesta. Muita pakkauksesta löytyviä merkintöjä ovat muun muassa:

 • valon määrä lumen (lm)
 • teho watteina (W)
 • käyttöikä tunteina
 • värilämpötila (kelvin = K) värintoistokyky (Ra)
 • sytytyskertojen määrä
 • himmennettävyys

 

 

Alla esimerkkinä Limente Led-Lenox -valaisimen pakkauksessa olevista tiedoista.

Valaisinpakkaus

 

Huomioi laadukkaassa led-valaisimessa seuraavat seikat

 • käyttöikä vähintään 54 000 tuntia (L80B10)
 • sytytys- ja sammutuskerrat ovat suhteessa käyttöikään. 25 000 tuntia palavan lampun tulee kestää vähintään 25 000 sytytystä ja sammutusta. Jos lamppua sytytetään ja sammutetaan usein, pitää sen kestää 50 000 sytytyskertaa.
 • värisävy on omien toiveiden ja käyttötarpeen mukainen. Valaisin tuottaa luonnollisen valkoista valoa, kun sen värilämpötila on noin  4 000 kelviniä (K). 3 000 kelviniä on vastaavasti lämminsävyinen, mutta tekee erityisesti valkoisesta pinnasta hiukan kellertävän
 • värintoistokyky eli CRI-indeksi on vähintään 80