Energialuokka

Energiamerkki auttaa valitsemaan valaisimen, jossa voi käyttää vähän energiaa kuluttavia lamppuja.

Valaisinten energialuokitusta on muutettu ja uudet luokitukset astuvat voimaan 1.9.2021 alkaen. Uusien valaisinten oheen lisättyjen energialuokkien on tarkoitus selventää aikaisempaa luokitusta. Uudet energialuokat kertovat valaisimen energiankulutuksen asteikolla A-G, jossa ainakaan toistaiseksi A-luokkaan kuuluvia valaisimia ei ole ollenkaan. Uudessa tiukentuneessa luokituksessa valaisinten todellinen energialuokka on pyritty tuomaan vertailua ajatellen selkeämmin esille, sillä vanhat epäselvät A+++ -merkinnät on poistettu. Näin lamppujen vertailu ja vähemmän energiaa kuluttavan valaisimen valinta on helpompaa kuin aiemmin.

 

Pakkausmerkinnät / energiamerkki

Energialuokkamerkintä kertoo

 • energiatehokkuusluokan (A – G)

 • energiankulutuksen kWh per 1 000 tuntia


Merkissä on myös suora linkki kyseisen tuotteen EPREL-tietokantaan.

Huomioi, että energiamerkinnät koskevat ainoastaan led-valoa eivät tyhjää valaisinprofiilia. Suurin osa Limente-profiilivalaisimista koostuvat erillisestä profiilista ja led-nauhasta, joka asennetaan profiilin sisään. Energiamerkki löytyvät vain led-nauhan tuotesivulta.

 

uusi energiamerkki

Miksi luokitusta on muutettu?

Aiempi energialuokitus ei enää vastannut nykystandardeja. Siinä suuri osa valaisimista kuului luokkaan A ja monet A+++ -luokkaan. Näin valaisinten energiatehokkuutta oli vaikea vertailla. Uudesta luokituksesta on poistettu luokat A+++ ja luokitus on muutenkin huomattavasti tiukempi. Aluksi ylempiin luokkiin ja erityisesti luokkaan A ei tule tuotteita ja se antaa tuotteiden kehittämiselle entistä paremman mahdollisuuden.

Mitä hyötyä energialuokituksen muuttamisesta on kuluttajalle?

Kuluttaja voi harkitessaan ostoa vertailla pakkausten energiamerkkien luokkia, joista erot tulevat uudella luokituksella paremmin esille. On hyvä myös huomioida, että aikaisemmat A-luokan tuotteet eivät ole huonontuneet vaan ne ovat siirtyneet uudella asteikolla alaspäin. Näin vanhojen ja tulevien uusien tuotteiden energialuokat tulevat selvemmin esille.

 

Muut pakkausmerkinnät

Pakkausmerkinnöillä pyritään helpottamaan lampun valintaa. Uusi energiamerkki tulee löytymään myös tuotteen pakkauksesta. Muita pakkausmerkintöjä ovat muun muassa:

 • valon määrä lumen (lm)
 • teho watteina (W)
 • käyttöikä tunteina
 • värilämpötila (kelvin = K) värintoistokyky (Ra)
 • sytytyskertojen määrä
 • himmennettävyys

 

 

Alla esimerkkinä Limente Led-Lenox -valaisimen pakkauksessa olevista tiedoista.

Valaisinpakkaus

 

Huomioi laadukkaassa led-valaisimessa seuraavat seikat

 • käyttöikä vähintään 30 000 tuntia arvolla L80B10
 • sytytys- ja sammutuskerrat ovat suhteessa käyttöikään. 25 000 tuntia palavan lampun tulee kestää vähintään 25 000 sytytystä ja sammutusta. Jos lamppua sytytetään ja sammutetaan usein, pitää sen kestää 50 000 sytytyskertaa.
 • värisävy on omien toiveiden ja käyttötarpeen mukainen. Valaisin tuottaa luonnollisen valkoista valoa, kun sen värilämpötila on noin  4 000 kelviniä (K). 3 000 kelviniä on vastaavasti lämminsävyinen, mutta tekee erityisesti valkoisesta pinnasta hiukan kellertävän
 • värintoistokyky eli CRI-indeksi on vähintään 80