Epäsuorat valolähteet keittiössä

Julkaistu: 22.12.2020 09:55:19
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Epäsuoran valon avulla luot pehmeän, häikäisemättömän valaistuksen ja tuot tilaan helposti muunneltavaa tunnelmaa sekä avaruuden tunnetta. Valolla saat myös korostettua valittuja materiaaleja sekä tuotua esille keittiön linjoja.

Epäsuoralla valolla tarkoitetaan valoa, joka valaisee tilaa jonkun muun pinnan, kuten seinän tai katon kautta. Tällaisessa valaistuksessa valitulla valaisinprofiililla on suuri merkitys, sillä juuri se ohjaa valoa halutulla tavalla. Keittiössä epäsuoria valolähteitä voidaan käyttää monipuolisesti ympäri tilaa. Keräsimme tähän muutamia ideoita ja vinkkejä niiden toteuttamiseen.

 

keittiö epäsuoravalaistus

 

Epäsuoravalo - välitila

Keittiön välitilan valon tulisi olla tarpeeksi tehokas, jotta se riittää antamaan tarvittavan valon työtasolla toimimiseen. Valaistuksen voi kuitenkin halutessa tai tilan niin vaatiessa toteuttaa epäsuorana valona ja samalla säilyttää tarvittavan tehokas valo tasolla.

Tällaisen valaistuksen voi toteuttaa esimerkiksi Limenten Led-Corner-valaisinta käyttäen. Yläkaapin ja seinän kulmaan asennettuna Led-Corner-valaisin ohjaa valoa viistosti kohti tasoa luoden kauniin tasaisen ja pehmeän, mutta silti tarpeeksi tehokkaan valon työskentelyä varten. Koska profiili suuntaa valoa viistosti alaspäin, se ei häikäise työtasolla toimijaa.

Mikäli työtason päällä on avohylly tai kaapin pohjaan on mahdollisuus upottaa valaisin, voidaan epäsuora valaistus toteuttaa Led-Grade-valaisimella. Kun valaisin upotetaan hyllytason keskikohdan etupuolelle, saadaan valo Grade-profiilin avulla suunnattua kohti takaseinää. Seinän kautta se valaisee myös työtason. Tällainen valaistus korostaa kauniisti varsinkin välitilan seinään valittua materiaalia.

 

keittiön välitilavalaistus

 

Epäsuoravalo - yläkaapit

Mikäli keittiön yläkaappien päälle jää tyhjää tilaa, niiden päälle sijoitettavat valaisimet avartavat huonetta ja saavat sen tuntumaan korkeammalta. Kaapin päälle sijoitetut katon kautta huonetta valaisevat valaisinlistat toimivat hyvin myös tunnelmavalona varsinkin himmennettyinä. Kaikki Limenten listavalaisimet ovat himmennettävissä Limenten langattomien kytkimien ja himmentimien avulla.

Kaapin päälle sopii myös Limente Led-Corner-valaisin. Valaisin asennetaan yläkaapin ja seinän nurkkaan, mistä se valaisee epäsuorasti kohti kattoa levittäen valon laajemmalle aluelle, kuin suoraan ylöspäin osoittava valolista.

Mikäli kaapin päälle on mahdollista upottaa valaisin on Led-Grade hyvä vaihtoehto ylöspäin suuntaavaan epäsuoraan valaistukseen. Tällöin valaisin asennettuna etureunaan kaapin päälle. Valolistan sisällä viistosti suunnattu valo suuntaa automaattisesti valoa epäsuorasti kohti takaseinää tuoden valon selkeämmin esille.

 

keittiö yläkaapin päällä valo

 

Epäsuoravalo -sokkeli

Sokkeliin asennettava epäsuora valo on tyylikäs tapa korostaa keittiön kalusteita. Sokkelivalo tuo myös mukanaan käytännöllisyyttä. Valon voi jättää himmennettynä päälle yöksi, jolloin yöllä keittiössä käydessä näkee paremmin kulkea.

Sokkeliin tuleva valo on paras toteuttaa suoraan alaspäin suuntaavalla valaisinprofiililla, jolloin valo saa aikaan selkeän linjan kaapiston alle. Tähän tarkoitukseen loistava valinta on esimerkiksi Led-Linea-profiili, joka asennetaan alakaapin pohjaan, kohti lattiaa. Valaisin on helppo asentaa sen mukana tulevilla läpinäkyvillä huomaamattomilla kiinnikkeillä.

 

keittiö sokkelivalo

 

Epäsuoravalo - keittiöhyllyt

Valaistus vie hyllyt aivan uudelle tasolle, oli sitten kyseessä avohyllyt tai kaapin sisällä olevat hyllyt. Epäsuora valaistus lisää hyllyjen visuaalista ilmettä ja varsinkin avohyllyillä tuo esille kauniisti hyllyillä olevia astioita.

Yksi uutuusvalaisimistamme, Led-Seam, on kehitetty ratkaisemaan juuri hyllyvalaistuksen tarpeita ja se on lyhyessä ajassa saanut sisustajien suosion. Tässä hyllyn etu-tai takareunaan asennettavassa profiilivalaisimessa on valonauha asennettuna ylös- ja alaspäin, jolloin hylly saadaan valaistua molempiin suuntiin siististi piiloon saatavalla profiililla. Led-Seam valoprofiilin käytöstä pääset lukemaan lisää täältä >

Kokonaisuutena erilaiset epäsuorat valonlähteet yhdessä hyvän yleisvalon kanssa antavat paljon mahdollisuuksia päivittäiseen tilanteen mukaan muunneltavaan valaistukseen. Aamukahvia keitellessä himmeä, pehmeä valo on huomattavasti kirkasta miellyttävämpi, mutta pimeään talviaikaan kokkaillessa taas tarvitaan runsaasti valoa. Suosituissa avokeittiössä epäsuorat valolähteet mahdollistavat miellyttävän tunnelmavalaistuksen koko tilaan, kun halutaan esimerkiksi iltaa kohden himmentää valot rauhoittumiseen sopiviksi.

 

 

 

valaistus blogi

 

 

 

 

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö