Keittiön valaistus kolmella eri budjetilla

Julkaistu: 23.09.2020 20:17:26
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Valaistus on loistava tapa sisustaa ja siihen saa helposti uppoamaan paljon rahaa, mutta myös pienemmällä budjetilla on mahdollista rakentaa toimiva, tehokas ja kaunis valaistus keittiöön laadusta tinkimättä. Mutta missä kohtaa valaistuksessa kannattaa säästää ja missä ei?

 

edullinen keittiövalaistus

 

Valitse valaisimet huolella

Keittiön valoja valitessa ei kannata suoraan tarttua edullisimpaan vaihtoehtoon tutustumatta siihen ensin tarkemmin. Varmista, että kokonaisuus on sinulle sopiva ja sisältää sinulle tärkeät ominaisuudet. Muista huomioida myös seuraavat kolme asiaa:

Kiinnitä huomiota valaisimen elinikään. Usein ajatellaan, että kaikki ledit ovat pitkäikäisiä. Todellisuudessa kuitenkin ainoastaan laadukkaista komponenteista ammattitaidolla valmistettu valaisin on pitkäikäinen. Hyvän tuotesuunnittelun ansiosta se ei esimerkiksi kuumene liikaa, millä osaltaan varmistetaan tuotteen pitkä elinikä.

Valaisimen elinikä kertoo sinulle, kuinka kauan todennäköisesti pärjäät valaisimella ennen kuin joudut sen vaihtamaan. Valaisimen elinikä ilmoitetaan aina tunneissa eikä vuosissa. Valaisin valaisee esimerkiksi viisi tai kymmenen vuotta riippuen siitä, kuinka paljon se on käytössä. Pienemmän eliniän valaisin voidaan joutua vaihtamaan useita kertoja siinä ajassa, jonka pidemmän eliniän valaisin kestää. Valaisimen vaihtaminen tuo lisäkustannuksia eikä ole kovin ekologista. Ilmoitettujen elinikätuntien lisäksi vähintään yhtä merkittävä asia on, millä arvoilla tunnit on ilmoitettu. Esimerkiksi 35.000 h (L80B10) tarkoittaa, että 35.000 tunnin kuluttua valon määrä on pudonnut vain 20 % (L80) ja valaisimen ledeistä vähintään 90 % (B10) tuottaa luvatun valomäärän. Toisin sanoen valo on vielä kohtuullisen tehokasta luvatun tuntimäärän jälkeenkin. Vastaavasti arvolla L70B50 vain puolet ledeistä tuottaa valoa yli 70 % alkuperäisestä valon määrästä, jolloin pimeitä pisteitä voi olla merkittävästi enemmän ja valotehoa vähemmän.

Toinen seikka, jota kannattaa valoja valitessa miettiä, on värintoistoindeksi = Ra-arvo. Valon on oltava tasalaatuista ja värintoistokyvyltään hyvää. Värintoistoindeksi kertoo, kuinka hyvin valaisin toistaa värejä. Haluat varmasti kotiisi valitsemiesi värien näyttävän todenmukaisilta ilman, että valaisimen valo vääristää sävyjä. Sisävalaistuksen Ra-arvon suositellaan olevan yli 80, jonka kaikki Limente valot ylittävät. Limente LUX -valaisimissa arvo on jopa yli 95.

Hyvillä ominaisuuksilla varustetuista valaisimista löytyy monen hintaisia vaihtoehtoja, joilla voit rakentaa toimivan kokonaisuuden ilman päätähuimaavaa hintalappua.

 

valaistus esimerkki

 

Valonohjauksen vaikutus hintaan

Varsinaisten valaisinten lisäksi tarvitaan aina myös muita tarvikkeita, kuten muuntaja ja välineet, joilla valoja ohjataan. Muuntajat tarvitaan aina, mutta valonohjaukseen on olemassa paljon erilaisia ja eri hintaisia ratkaisuja.

Muuntajia valitessa kannattaa miettiä, mitkä valaisimet on mahdollista laittaa samaan muuntajaan. Mitä vähemmän muuntajia tarvitaan, sitä edullisempi paketista kokonaisuudessaan tulee. Esimerkiksi useamman pienen muuntajan sijaan voit valita yhden isomman muuntajan.

Muuntajien määrä vaikuttaa myös valonohjaukseen. On aina edullisempaa, jos koko valaisinkokonaisuus syttyy ja sammuu yhdestä kytkimestä. Jos keittiössäsi on esimerkiksi välitilan valaistus sekä epäsuora valaistus kaappien päällä, on edullisempaa, että ylä- sekä alavalo syttyvät samaan aikaan samasta kytkimestä. Käyttömukavuutta kuitenkin lisää, mikäli ne syttyvät eri aikaan eri kytkimistä. Tällöin kuitenkin tarvitaan kaksi muuntajaa ja kaksi himmennintä (molemmille valoryhmille omansa), mikä tuo paketille lisää hintaa.

Limenten valikoimasta löytyvät langattomat, himmennyksen mahdollistavat kytkimet ovat yksi suosituimmista tavoista ohjata valaistusta. Niillä on mahdollista toteuttaa valonohjaus halutulla tavalla ilman suurempia sähkötöitä. Tämän valonohjaustavan yksi parhaista ominaisuuksista on se, että kytkimen voi asettaa mihin itse haluaa ja valaisimia voi joustavasti parittaa toimimaan eri kytkimistä ja eri paikoista. Langattomat kytkimet antavat monipuoliset ja laajat mahdollisuudet toteuttaa erilaisia hienoja, yksilöityjä valaistusratkaisuja. Tämä tapa ohjata valoja ei kuitenkaan ole kaikkein edullisin, sillä useat eri kytkimet yhdessä virtalähteiden ja himmentimien kanssa lisäävät valaistuskokonaisuuden hintaa.

Mikäli valaistukseen ei tarvita himmennystä ja toivotaan edullisempaa valaistusratkaisua, on valojen ohjaaminen kytkimellisestä pistorasiasta helppo, toimiva ja edullinen ratkaisu. Limenten valikoimasta löytyvien valokytkimillä varustettujen Luna-2-pistorasioiden lisäksi tarvitaan vain muuntaja, johon valaisimet kytketään. Mikäli pistorasioita tarvitaan enemmän, voidaan kokonaisuuteen lisätä Mini-pistorasia, joka on ilmeeltään yhtenäinen Luna-pistorasian kanssa. Kaikki pistorasiamme ovat saatavilla mustana, valkoisena sekä rst:n värisenä.

Valikoimamme täydentyy loppuvuodesta 2020 Luxa-pistorasiauutuudella, jossa on muuntaja sisäänrakennettuna.

Valaisimeen valmiiksi integroitu, käden heilautukseen reagoiva kytkin on myös edullinen ja helppo tapa toteuttaa keittiön välitilan valaistus. Limente Led-Profil Lux-valaisimessa on heilautuskytkin kiinteänä osana valaisimen päässä. Valaisinta on saatavilla useissa eri pituuksissa. Kytkimellisen valaisimen lisäksi tarvitset vain muuntajan ja kokonaisuus on toimintavalmis.

 

keittiövalaistus budjetti

 

Esimerkkejä eri hintaisista valaistuksista samaan keittiöön

 

Esimerkki 1: LUX-sarjan valaisimet langattomalla himmennettävällä kytkimellä

 • paras mahdollinen valo, pisin mahdollinen elinikä ja monipuolinen ohjattavuus himmennysmahdollisuudella
 • 2 x Led-Linea Lux 2m – 228 €
 • 1 x 60w-muuntaja - 65 €
 • 1 x valonohjaussetti - 165 €
 • 2 x Mini-2 USB-C pistorasioita – 245 €

Yhteensä: 703 €

Esimerkki 2: COM-sarjan valaisimet, valonohjaus Luna-Pistorasialla

 • erittäin hyvä valo, pitkä elinikä ja helppo valonohjaus pistorasiassa olevasta kytkimestä
 • 2 x Led-Linea 2m – 176 €
 • 1 x 60w-muuntaja - 65 €
 • 1 x Luna-kytkimellinen pistorasia 88 €
 • 1 x Mini-2C USB pistorasia 123 €

Yhteensä: 452 €

Esimerkki 3: Valaisimet, joissa integroitu heilautuskytkin

 • paras mahdollinen valo, pitkä elinikä ja helppo valonohjaus valaisimessa olevasta IR-kytkimestä
 • 2 x LED-PROFIL 116 LUX-IR – 174 €
 • 1 x 60w-muuntaja - 65 €
 • 2 x Mini-2 pistorasioita – 122 €

Yhteensä: 361 €

keittiövalaistus edullisesti

 

Valitse valaistusjärjestelmä, jota voit myöhemmin täydentää

Limenten tuotteet ovat kaikki keskenään yhteensopivia, jolloin valaistusta on helppo lisätä myöhemminkin. Yleensä tarvitaan vain pieniä muutoksia järjestelmään, että uudet tuotteet saadaan toimimaan yhdessä aiemmin valittujen tuotteiden kanssa. Jos haluaisit esimerkiksi myöhemmin lisätä epäsuoraa valaistusta keittiön kaappien päälle, sokkelitilaan tai kaappien sisään, on lisäys helppo ja vaivaton toteuttaa.

 

Jokainen keittiö on yksilö – Me tarjoamme suunnitteluavun

Koska jokainen keittiö on erilainen ja jokaisen asiakkaan toiveet ovat erilaisia, me autamme valaistuskokonaisuuden suunnittelussa. Mikäli valaistusbudjetti on tiukka tai siihen liittyy erityistoiveita, kerro se meille, niin suunnittelemme budjettiin ja juuri käyttäjän toiveisiin sopivan ratkaisun.

 

 

 

valaistusasiaa

 

 

 

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö