3 helppoa tapaa toteuttaa epäsuora valaistus keittiöön

Julkaistu: 02.03.2020 12:14:56
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Epäsuora valaistus on kätevä ja yksinkertainen tapa luoda tilaan erilaisia tunnelmia – kirkkaasta päivänvalosta aina hämyiseen illanviettoon. Valaistus voidaan myös asentaa jälkikäteen, joten sillä on helppo muuttaa tilan ilmettä ilman suurempia remontteja.

Epäsuoran valaistuksen ideana on, että se sijoitetaan näkymättömiin erilaisten rakenteiden tai profiilien taakse kuten esimerkiksi keittiössä yläkaappien päälle.

Epäsuoran valaistus ei saa häikäistä katsojaansa vaan sen tulisi olla pehmeä valaistuselementti, jolla joko yleisesti valaistaan tilaa tai se toimii yleisvalon lisänä. Jos epäsuoraan valoa käytetään yleisvalona, tulee sen olla normaalia tehokkaampaa, koska valo heijastetaan toisen pinnan kautta kohteeseen.

Lisäksi on hyvä huomioida, että yleisvalo, työvalo ja epäsuora valonlähde toimivat eri kytkimillä, jotta tarpeen tullen valonmäärää voidaan lisätä tai vähentää.

Kuivissa tiloissa olevaan epäsuoraan valaistukseen voi käyttää myös IP20 luokiteltuja valaisimia toisin kuin välitilassa, jossa suositeltava luokitus on IP44.

 

Epäsuora valo keittiö

 

Epäsuora valaistus keittiössä

Keittiössä riittävän valon määrä sekä työtasolla, että pöydän ääressä on tärkeää, jotta ruoanlaitto on turvallista ja miellyttävää. On hyvä kuitenkin muistaa, että keittiössä vietetään usein muutenkin aikaa kuin kokkaillessa, joten myös sisustuksellinen miellyttävä valo tehokkaan valon lisäksi on hyvä olla olemassa. Epäsuora valaistus keittiössä lisää valoa ja tuo samalla esille keittiön kaapistojen ilmettä.

Helpoimmat sijoituspaikat keittiössä:

  1. yläkaappien päällä
  2. sokkelissa
  3. tason alareunassa

 

1. Keittiön yläkaappien päälle

Yläkaappien päälle voidaan helposti toteuttaa epäsuoravalaistus. Oikein asennettuna valo on miellyttävä lisä heijastaessaan esimerkiksi katon kautta valoa huonetilaan.

Asenna valaisin kaapiston päälle niin ettei valaisin näy katsojalle ja kohdista valo siten, että ainoastaan valon heijastuminen on näkyvillä. Jotta valo olisi mahdollisimman miellyttävää katsella, kannattaa yläkaappien päälle asennettava valaisin kohdistaa vinosti eteenpäin ja kattoa kohti. Näin valo näkyy tasaisesti epäsuorana valona heijastuen katon ja seinän kautta takaisin keittiötilaan. Päätyseiniin tulevat valokuviot voit välttää sijoittamalla valaisimen alkamaan noin 30 - 50 cm päästä sivuseinistä.

Valo on vaikutelmaltaan pehmeämpi kuin tehokas työvalo, koska se heijastuu näkyväksi eri pintojen kautta.

Epäsuora valaistus yläkaappien päällä voidaan toteuttaa monella eri valaisimella. Esimerkissä yläkaapin päälle takanurkkaan voidaan asentaa Led-Corner, josta voidaan käyttää joko IP20 tai IP44 versiota. Huomioi IP-luokka kohteen mukaan. Led-Corner antaa pisteettömän ja tasaisen valon, mikä tekee siitä erityisen sopivan epäsuoraksi valonlähteeksi. Valaisin on muotoiltu kulmaan asennettavaksi ja sijoitettuna esim. kaapiston päälle. Sen valo jo valmiiksi suunnattu vinottain oikeaan suuntaan. Valaisin voidaan katkaista sopivan pituiseksi, jolloin valo saadaan jatkumaan halutun mittaisena. Led-Corner on myös saatavilla värilämpötilasäädettävänä CCT-valaisimena, mikä mahdollistaa värilämpötilan säätämisen paikan päällä juuri sellaiseksi, että se sopii muuhun valaistukseen tai vuorokauden aikoihin.

Upotettavassa Led-Grade profiilivalaisimessa valon kulma on myös valmiiksi suunnattu vinottain. Valoprofiili sopii hyvin paikkoihin, joissa valaisin halutaan huomaamattomaksi osaksi kalustetta.

 

keittiön sokkelivalo

 

2. Sokkelivalo

Sokkelivalon voi yksinkertaisesti toteuttaa Led-Linean avulla. Profiili kiinnitetään alakaapin pohjaan, jolloin valo valaisee suoraan lattiaa kohden heijastuen takaisin huonetilaan. Sokkelin ja lattian väri sekä materiaali määrittelevät osaltaan millaisena valo heijastuu. Tummasta pinnasta valo heijastuu himmeämmin kuin vaaleasta tai kiiltävästä pinnasta.

Sokkelivalo toimii hyvin myös yövalona, koska valo ei osu suoraan silmiin eikä näin ole liian kirkas. Mikäli valo halutaan syttyvän automaattisesti kun lähestyttäessä kaapistoa kannattaa käyttää Limente Smart 110 PIR tunnistinta.

Kuvan esimerkissä sokkeliin on asennettu Led-Linea.

 

apäsuoravalo tasoon

 

3. Valaistus tason alareunasssa

Työtason alareuna voidaan myös yhtä helposti valaista Led-Inser Minin tai Led-Lilan avulla. Molemmat ovat upotettavia malleja, joita voidaan käyttää riippuen tason paksuudesta ja materiaalista. Led-Inser Mini valaisee suoraan alaspäin ja Led-Lila viistosti taaksepäin kohti laatikoston takareunaa.

Työtason alapuolelle asennettavat valot valaisevat laatikostoa niiden ollessa auki. Lisäksi valo toimii hyvin sekä yö-, että tunnelmavalona hämärään aikaan.

Yllä mainittujen keinojen lisäksi epäsuoraa valaistusta voidaan toteuttaa monien muidenkin valmiiden profiilivalaisimien avulla. Lista voi olla leveä tai kapea, tärkeää on ainoastaan muistaa, että valo ei häikäise.

Erilaiset profiilivalaisimet löydät täältä.

Huomioi nämä kohdat epäsuoran valon toteutuksessa:

  • itse valaisin ei saa näkyä
  • valokulma - valo ei saa häikäistä
  • käytä aina samaan aikaan palavissa valaisimissa samaa led-nauhaa, jotta valo olisi rauhallisen yhtenäistä
  • 3000 K toimii hyvin tunnelmavalona ja 4000 K työskentelyvalona
  • valo on kytketty erilliseen valokatkaisijaan

limente_logo

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö