Näin valaiset keittiön välitilan

Julkaistu: 08.06.2021 15:45:28
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Keittiön välitilan valaistuksella on suuri vaikutus koko keittiön ilmeeseen ja parhaimmillaan se toimii niin työskentelyvalona kuin tunnelmavalonakin. Lineaariset vaihtoehdot pitävät edelleen pintansa suosituimpana valaisintyyppinä, eikä ihme, koska ne tarjoavat paljon erilaisia vaihtoehtoja, joilla saat aina jatkuvan, selkeän ja pisteettömän valaistuksen.

Se, millaiset valaisimet välitilaasi valitset, vaikuttaa yllättävän paljon koko kokonaisuuteen. Valoja valitessa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että valaisimet ovat tarpeeksi tehokkaita. Toiseksi on hyvä tarkistaa, mikä valaisimen värintoistoindeksi on. Haluat varmasti, että se on sellainen, että se toistaa vaivalla valitsemiesi keittiömateriaalien värit todellisena, eikä vääristä sävyjä. Tähän liittyen myös tasainen, pisteetön valo tekee kokonaisuudesta huolitellun ja siistin näköisen. Viimeiseksi, mutta ei suinkaan vähäisemmäksi on hyvä katsoa, mikä valaisimen eliniäksi on ilmoitettu. Mitä pidempi valaisimen elinikä on, sitä harvemmin joudut sen vaihtamaan. Näin säästät niin rahaa kuin luontoakin.

 

keittiön välitilan valot

 

Lineaarisella valolla linjakkuutta

Lineaariset valaistusratkaisut koetaan monesti sopiviksi moderneihin ja minimalistisiin keittiöihin juuri niiden tarjoaman selkeän valolinjan sekä katkeamattoman valon takia. Huomaamattomat valaisinlistat eivät myöskään varasta huomiota muista välitilan yksityiskohdista vaan päinvastoin niiden tarjoama valo korostaa niitä.

Listavalaisimilla toteutettu välitilan valaistus myös selkeyttää kaappien linjaa ja rajaa keittiötä kauniisti. Saman lopputuloksen aikaansaamiseksi voit hyödyntää tällaisia profiilivalaisimia myös muualla keittiössä kuten kaappien päällä, saarekkeissa ja pöytätasojen alla.

Kolme eri vaihtoehtoa värilämpötilaan

Limenten valikoimasta löydät lineaariseen valaistukseen käytettävää led-nauhaa kahdessa eri värilämpötilassa, lämpimässä 3000K:ssa sekä valkoisessa 4000K:ssa. Valon värilämpötila on oikeastaan täysin makuasia. Teholtaan molemmat ovat täysin yhtä tehokkaita, mutta joskus ihmiset kokevat 4000K-lämpötilan tehokkaammaksi sen puhtaan valkoisen sävyn vuoksi. Toisaalta taas lämpimämpi sävy saattaa saada valkoisen keittiön pinnat näyttämään hieman kellertävältä.

Välitilan valojen värilämpötilaa pohtiessa kannattaa ottaa huomioon myös tilan muiden valojen värilämpötilat, mikäli tilassa on jo muita valaisimia valittuna. Jotta huoneen valaistuskokonaisuus olisi yhteneväinen, olisi hyvä valita kaikki valaisimet mahdollisimman lähelle samassa värilämpötilassa.

Lisäksi valikoimastamme löytyy myös malli, jossa voit itse kytkimestä muuttaa värin lämpötilaa 2700K-6000K välillä. Tällaiset malit on valikoimassamme merkattu kirjainyhdistelmällä CCT, joista tunnistat ne ja niihin liittyvät lisätarvikkeet helposti.

 

työskentelyvalo välitilaan

 

Suosituimmat profiilit

Erilaisia valaisinprofiileita, joiden sisään led-nauha asennetaan, on valikoimassamme todella suuri määrä, jotta jokaiseen valaistustarpeeseen löytyisi sopiva malli niin asennustavaltaan kuin valon suuntaukseltaan.

Kokosimme sinulle tähän muutaman eri mallin, joilla ratkaiset yleisimmät toiveet välitilan valaistukseen. Jokaiseen näistä profiilimalleista voit valita sisään tulevan LED-nauhan haluamallasi värilämpötilalla.

Suosituin vaihtoehto on Led-Linea-profiili, joka suuntaa valon suoraan alas työskentelytasolle. Siro alumiinin värinen profiili jää kauniisti piiloon kaappien alle, vaikka kaapeissa ei olisikaan reunalippaa.

Jos toiveena on yläkaappien pohjaan upotettava profiili, on Led-Inser loistava valinta. Se suuntaa valon samoin kuin Linea, eli suoraan alaspäin, mutta on suunniteltu upotettavaksi.

Jos profiilia ei haluta upottaa, mutta se halutaan asentaa mahdollisimman saumattoman näköiseksi, on Led-Corner-profiili tähän hyvä ratkaisu. Corner asennetaan nimensä mukaan yläkaapin ja seinän kulmaan, josta se valaisee epäsuorasti alaviistoon kohti tasoa. Tätä profiilimallia löydät alumiinisen lisäksi mustana ja valkoisena, jolloin profiilin voi valita mahdollisimman lähelle keittiön muiden pintojen sävyjä ja näin saada ilmeestä saumattoman.

 

hyvä työskentelyvalo

 

Juuri sinun tarpeisiisi sopiva valonohjaus

Kun sopivat valaisimet ja niihin sopivat muuntajat on valittu, on aika miettiä, miten ja mistä valoja halutaan ohjata.

Langaton valonohjaus on ollut yksi suosituimmista tavoista toteuttaa tämä sen helppouden vuoksi. Langattomalla vaihtoehdolla voit joustavasti valita, mihin seinäkytkin laitetaan, eikä se vaadi johtojen vetämistä. Langaton valonohjaus käsittää aina kaksi osaa, himmenninosan, joka tulee jokaisen muuntajan ja valaisimen väliin sekä seinäkytkimen. Yhteen seinäkytkimeen voit yhdistää useampia valaisimia himmenninosien avulla painamalla niissä olevaa nappulaa sekä perään seinäkytkintä, josta niiden halutaan syttyvän ja sammuvan. Kaikilla langattomilla valonohjausseteillämme voit myös himmentää valoja.

Toinen suosittu tapa ohjata valoja on Luna-pistorasia, jonka kyljessä on ”on-off”-nappula. Tämä on suosittu vaihtoehto esimerkiksi pienemmissä keittiöissä, joissa on vain yhdellä seinustalla välitilaa tai sitten kodinhoitohuoneissa, joissa himmennystä ei välttämättä tarvita. Luna-pistorasialla voit ohjata aina yhden muuntajan perässä olevia valaisimia ja siksi se on hyvä juuri pienempiin tiloihin.

 

 

 

valaistusblogi

 

 

 

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö