Hyvä keittiön välitilanvalaistus

Julkaistu: 01.09.2023 11:56:31
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Keittiön välitilan valaistus vaikuttaa keittiökalusteiden lisäksi koko keittiön ilmeeseen. Hyvä välitilavalo toimii työskentelyvalona, mutta myös tunnelmavalona silloin kun sen suunnittelussa on huomioitu valaistuksen muuntuminen erilaisiin tilanteisiin. Himmennys, valon värilämpötila tai erilaiset valolähteet tuovat valaistukseen muunneltavuutta. Lineaariset valoprofiilit ovat helpoin tapa luoda välitilan valaistus ja samalla varmistaa sen toimivuus ja muuntuvuus erilaisissa tilanteissa.

Välitilan valaistuksen valolähteillä on merkitystä koko keittiön ilmeeseen. Koska välitilanvalojen tärkein tehtävä on toimia hyvänä työskentelyvalona on ensimmäiseksi hyvä huomioida niiden riittävä valaistusteho. Valaisinten teho takaa tehokkaan ja turvallisen työskentelyvalon. Seuraavaksi kannattaa kiinnittää huomiota valaisinten värintoistoindeksiin. Hyvä värintoistoindeksiarvo saa värit toistumaan oikein vääristämättä niiden sävyä. Jokaiselle sisustajalle on tärkeää, että huolella valitut keittiökaappien, tasojen ja muiden huonekalujen värit toistuvat luonnollisesti ilman vääristyksiä. Lopuksi kannattaa tarkistaa valaisinten elinikä, jotta säästyt turhilta valaisinten vaihdoilta ja työltä. Samalla toimit vastuullisesti ja säästät luontoa.

 

keittiön välitilan valaistus

 

Linjakkuutta lineaarisilla valoprofiileilla

Lineaarinen valaistus on yhä suositumpaa niiden hillityn ja katkeamattoman valon ansiosta. Yhtenäinen valolinja takaa aina tyylikkään ja ilmeettömän valaistusilmeen ja sopii niin moderneihin, kodikkaisiin kuin perinteisiin keittiökokonaisuuksiin. Lineaarinen valaistus on yleensä myös huomaamaton valaistustapa sillä itse valoprofiili jää kaappien alle tai päälle piiloon ja sen antama valo ei luo erillisiä valokeiloja.

Profiilivalaisimiin on saatavilla alumiinin, valkoisen tai mustan värisiä profiileita, jotka voidaan valita aina väriltään parhaiten keittiökaapistoihin sopivaksi. Näin profiili sulautuu kaappikokonaisuuteen ollen hyvin huomaamaton. Samalla syntyvä valo rajaa kaapistot kauniisti. Mitä enemmän valopisteitä on käytetty sitä enemmän valoa syntyy ja niiden käyttötilanteet kasvavat. Muista huomioida aina, että mikäli haluat valoja käytettävän eri aikaan eri tilanteissa on niiden oltava erillisten katkaisijoiden takana.

Suurin osa profiileista on rungon pintaan asennettavia, mutta saatavilla on myös upotettavia profiilivalaisimia. Silloin kaapin runkoon ajetaan ura, johon valaisin asennetaan. Tarkista keittiöasentajalta ennalta voidaanko valaisin upottaa vai onko turvallisempi valita pintaan asennettava vaihtoehto. Pintaan asennettavien profiilien mukana toimitetaan myös aina kiinnikkeet.

Värilämpötila vaihtoehtoa värilämpötilaan

Valon värilämpötila on hyvä huomioida valaisimia valitessa, silloin kun ei valita valaisinta, jossa värilämpötilaa voidaan säätää. Valikoimastamme löydät valaisimia, joiden värilämpötila on 3000 kelviniä tai 4000 kelviniä. Kelvin on valaistuksen värilämpötilan arvo. Limenten valikoiman värilämpötilasäädettävät valaisimet tunnistat CCT-nimestä. Käytettäessä CCT-valaisimia keittiössä on hyvä huomioida, että niihin tarvitaan oma CCT-valoille tarkoitettu valokytkin jolla voidaan toteuttaa myös himmennys.

Usein suosittelemme käyttäväksi 4000 K valaisimia sillä sen väri on luonnonvaloa vastaavaa. Valossa on hyvä lukea, työskennellä ja tehdä muita askareita. 3000 K valosävy on selvästi kellertävään taittuva valoväri. Sen lempeä kellertävä sävy sopii kauniisti makuutiloihin ja muiden samanväristen valolämpötilojen yhteyteen. Käytettäessä 3000 kelvinisiä valoja keittiössä on hyvä huomioida, että niiden sävy tuo valkoisiin kaappeihin lämpöä. Mikäli toivot puhdasta valoa ilman kellertävyyttä kannattaa valita 4000 kelvintä.

 

välitilan valaistus

 

Mallistostamme löydät laajan valikoiman erilaisia valaistusprofiileja, joilla keittiövalaistus on helppo ja tyylikäs toteuttaa. Miten sitten valita oikea ja sopivin malli omaan keittiöön? Suosituimmat valoprofiilit mallistossamme keittiön välitilaan ovat Led-Linea, Led-Profil ja Led-Luxor. Epäsuoraksi valoksi välitilavalojen kanssa käytettäväksi tarkoitettuja ovat Led-Corner ja Led-Linea. Mikäli haluat upottaa välitilavalon kaapiston runkoon on vaihtoehtona Led-Inser.

Led-Linea ja upotettava Led-Inser luovat tasaisen, kaltevasti suoraan alaspäin laskeutuvan valon. Led-Luxor ja Corner suuntaavat valon viistosti. Kaikki profiilivalaisimet on helppo katkaista haluttuun mittaan ja kiinnittää siroilla kiinnikkeillä. Valaisimet, kuten lähes kaikki mallistomme valaisimet, voidaan valita COM-mallina, jolloin sen CRI-värintoistoarvo < 80 on hiukan heikompi tai LUX-mallina, jolloin CRI-värintoistoarvo < 95 on paras mahdollinen. Lisäksi profiilivalaisimet ovat saatavilla säädettävinä CCT-malleina, jolloin niiden värilämpötilaa voidaan portaattomasti säätää 2700-6000 K välillä.

Uusimpina tuotteina olemme koonneet valmiita settejä välitilavalaistuksen toteuttamista varten. Niiden avulla välitilavalaistus onnistuu kätevästi ilman turhia pohdintoja. Kaikki välitilavalistukseen suunnitellut setit löydät täältä.

 

keittiön välitilan valaistus

 

Juuri sinun tarpeisiisi sopiva valonohjaus

Keittiövalaistusta suunnitellessa on hyvä jo miettiä minne valaisinten virtalähteet ja himmentimet voidaan sijoittaa, jotta niihin on mahdollisuus päästä käsiksi myös myöhemminkin. Yksi kätevä tapa on rakentaa irtoseinä magneettien avulla keittiön yläkaapin ylimmän hyllyn takaseinään. Irtoseinä pitää johdot ja laitteet piilossa, mutta ne on kätevästi löydettävissä tarpeen tullen.

Limente Led-nauhavalaisimilla toteutettu keittiön välitilavalaistus on ekologinen ja energiaa säästävä tapa, sillä kaikki led-nauhamme ovat energiatehokkaita, pitkäikäisiä ja tehokkaita sekä ennen kaikkea laadukkaista komponenteista valmistettuja. Lisätietoja valaisinten energialuokkista on saatavilla Eprel:in sivuilta.

 

 

 

valaistusblogi

 

 

 

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö