Lohjan asuntomessujen valaistustrendit

Julkaistu: 11.08.2021 13:44:06
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Lohjan asuntomessuilta löytyi monipuolisesti erilaisia valaistusratkaisuja ja valoja oli hyödynnetty täydentämään sisustusta tai korostamaan valittuja materiaaleja ja linjoja. Valaisimilla on suuri vaikutus myös siihen, miltä tila näyttää ja valon avulla voidaan lisätä helposti tilantuntua, huoneen korkeuden tuntua ja sitä voidaan käyttää myös lisäämään turvallisuutta.

Kävimme tutustumassa kesän 2021 messukohteisiin ja keräsimme alle sieltä bongaamiamme valaistuksen ratkaisuja sekä vallitsevia trendejä.

 

Lohjan asuntomessut 2021

 

Lineaariset valaisimet keittiön välitiloissa

Lähes jokaisessa keittiössä työskentelytilan valaisimiksi oli valittu minimalistisen yksinkertaisia ja tehokkaita lineaarisia led-profiilivalaisimia. Lineaariset valaisimet tarjoavat ihanteellisen, katkeamattoman valon koko työtason matkalle ja tekevät työskentelystä keittiössä miellyttää. Yksinkertaiset profiilit myös sopivat tyyliltään lähes jokaiseen keittiöön ja ne sulautuvat kauniisti piiloon yläkaappien alle.

Niin ikään kodinhoitohuoneissa näkyi samanlaisia profiilivalaisimia työskentelytilan päällä tuomassa työskentelyyn sopivan tehokkaan ja suoran valon tasojen päälle. Hyvä ja toimiva lineaarinen valaistus on helppo toteuttaa kalusteiden mallista ja koosta riippumatta.

 

portaikon epäsuora valaistus

 

Monipuoliset epäsuorat valonlähteet

Epäsuoraa valaistusta oli hyödynnetty monissa kohteissa ja useissa eri tiloissa. Epäsuoran valaistuksen monipuoliset käyttötavat ja hillitty ilme tekevät siitä helpon tavan valaista kaikenlaisia tiloja. Sisustuksen tyylistä tai sävymaailmasta välittämättä epäsuora valaistus antaa lukuisia mahdollisuuksia korostaa valittuja materiaaleja sekä luoda kauniita, tunnelmallisia yksityiskohtia.

Epäsuora, katon ja seinän välissä kulkeva lineaarinen valolista oli yksi selkeistä valaistushiteistä. Ratkaisua oli käytetty niin kylpyhuoneissa, makuuhuoneissa kuin oleskelutiloissakin. Kylpyhuoneessa epäsuora valaistus mahdollistaa tunnelmallisen spa-henkisen valaistuksen, joka luo miellyttävän, rauhoittavan tunnelman saunomiselle, rentoutumiselle tai iltatoimiin rauhoittumiselle.

Portaikot olivat myös useassa kohteessa saaneet somisteekseen valoa. Valaistut portaat ovat kauniin näköiset ja valaistuksen myötä myös turvallisemmat. Valo valaisee portaiden askelmat ja erityisesti yöllä portaikossa on helpompi liikkua. Portaiden valaisimiin voidaan asentaa myös himmennin, jolloin valo ei yöllä häikäise kulkijaa. Jos portaikko on olohuoneen tai jonkin muun oleskelutilan yhteydessä, niissä olevat valot toimivat myös tilan tunnelmavaloina.

 

peilin valaistus

 

Valaistut peilit ja valopeilit

Valoin rajattuja peilejä näkyi useissa kohteissa niin kylpyhuoneissa, wc-tiloissa, kuin eteisissä. Useissa wc-tiloissa valaistus oli kiinteä osa peiliä, mutta isommissa peileissä valo oli asennettu kajastamaan epäsuoraa valoa myös peilin takaa sekä sivuilta.

Vaikka tilan yleisvalaistus olisikin hyvä, se ei kuitenkaan aina riitä seinillä oleville peileille asti niin tehokkaana, kuin saattaisi olla tarve. Tasaisesti valaistun peilin äärellä on huomattavasti mukavampi laittautua päivään ja valo tuo myös yhden kauniin sisustuksellisen elementin lisää tilaan.

 

vaatehuoneen aamiaiskaapin valaistus

 

Kaappien, komeroiden ja vaatehuoneiden valot

Valaistusta komerosta tai vaatehuoneen hyllyköstä löytyy tavaratkin helpommin, eikä kaapin äärellä toimiessa tarvitse käyttää turhaa aikaa hämärässä tavaroiden penkomiseen. Vaatehuoneiden yleisvalaistuksen lisäksi huoneiden hyllyjä oli valaistu useaan eri tyyliin käyttäen lineaarisia valoja.

Hyllyvalaistuksen lisäksi asuntomessukohteiden vaatehuoneiden yleisvalaistus oli toteutettu pääosin käyttäen minimalistisia paneelivalaisimia upotettuna kattoon.

Keittiöissä ja varsinkin aamiaiskaapeissa näkyi hyllyvalaisimien käyttö. Kauniisti valaistu aamiaiskaappi on näyttävä osa sisustusta, mutta myös toiminnallisesti miellyttävämpi, kuin kaappi, joissa valoja ei ole. Osassa aamiaiskaappeja oli lineaaristen ratkaisujen sijasta hyödynnetty spottivaloja aamiaiskaapin katossa.

Myös vitriinit keittiöissä ja ruokatiloissa oli valaistu tyylikkäästi, jolloin niissä olevat astiat pääsivät kauniisti esille. Useassa vitriinissä näkyi lasisia hyllyjä, jolloin yksi valaisin valaisi kätevästi vitriinin kauttaaltaan. Näissä oli käytetty niin ikään spottivalaisimia kuin lineaarisiakin ratkaisuja.

 

paneelivalo yleisvalo

 

Yleisvaloa paneelivaloin, riippuvalaisimet näyttävinä yksityiskohtina

Useissa kohteissa yleisvalaistus oli toteutettu tasaisin välein kattoon asennetuin paneelivalaisimin. Paneelivaloilla saadaan taattua tasainen ja tarpeeksi tehokas yleisvalo koko tilaan. Valaisimia löytyi niin klassisen pyöreinä, kuin modernin neliskanttisina.

Kun yleisvalon riittävyys on taattu hyvillä paneelivalaisimilla, voidaan riippuvalaisimissa keskittyä sisustuksellisuuteen. Useassa kohteessa näkyikin hulppeita, yksilöllisiä riippuvalaisimia, jotka toimivat tilan koristajina ja osana sisustusta luoden tunnelmallisia valopisteitä tilaan. Riippuvalaisimia oli käytetty niin olohuoneen keskipisteenä, ruokapöytien yllä koristeina kuin makuuhuoneissa koristamassa ja luomassa tunnelmaa yöpöytien päällä, keittiön saarekkeita unohtamatta.

 

 

 

valaistus blogi

 

 

 

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö