Säästöä valaistukseen – energiatehokas koti

Julkaistu: 31.10.2018 09:07:24
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Energian säästö ja energiaystävälliset kodit ovat tämän päivän trendi ja samalla yksi monista tavoista, joilla voimme jättää jälkeemme hyvinvoivan maapallon myös tuleville sukupolville. Säästämällä energiaa säästämme myös luontoa ja mitä vähemmän kulutamme sitä parempaa on myös ympäristömme ilmanlaatu. Yleiseen hyvinvointiin kuuluu yleisen viihtymisen lisäksi ympäristöstä huolehtiminen ja sen hyvinvointi. Kodin valaistus on tehokas tapa säästää energiaa ja pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Lue vinkit mitä asioita kannattaa huomioida kodin energiaystävällisessä valaistuksessa.

energiansäästö

 

Led-valojen tarjonta on kasvanut kohisten ja nykyisin led-valaisimia on saatavilla kaikkiin kodin tiloihin. Mitä useammassa huoneessa led-valot ovat käytössä, sitä suurempi energiansäästö on. Rakennettaessa energiaystävällistä kotia on valaistus otettava huomioon jo varhaisessa vaiheessa, jotta oikeanlainen ja mahdollisimman energiatehokas valaistus voidaan toteuttaa. Kun valaistusmahdollisuudet on ajoissa huomioitu ja mahdollisimman vähän energiaa kuluttavat valaisimet valittu, on varmistettu yksi luontoa säästävä ja ekologinen osa asumista.

 

1. Vaihda viimeistään nyt energiaa kuluttavat hehku- ja halogeenilamput energiaa säästäviin led-valoihin. Jo tällä yksinkertaisella toimenpiteellä on energiansäästö huomattava. Vanhat lamput kuormittavat luontoa eivätkä usein valaise yhtä tehokkaasti kuin uudet led-valaisimet. Lisäksi led-valaisinten käyttöikä on huomattavasti pidempi kuin muiden kodeissa käytettävien valolähteiden.

energiatehokas koti

2. Käytä valaisimia vain silloin kun tarvitset valoa. Automaattisen valonohjauksen ansiosta valot palavat vain silloin kun niitä tarvitaan. Erityisen energiatehokasta automaattinen valonohjaus on esim. eteis- ja käytävätiloissa, joissa ei vietetä aikaa eikä valon tarvitse palaa jatkuvasti. Erilaisissa läpikulku tiloissa energiaa säästyy, kun valo on päällä vain sen ajan kuin on tarve. Valo ei näin myöskään jää vahingossa palamaan. Automaattiseen valonohjaukseen on olemassa valmiita ratkaisuja tai se voidaan tehdä erillisillä kytkimellä kts Limente Smart valonohjausjärjestelmät.

säästä luontoa

3. Valitse oikean tehoisia valaisimia kotiisi ja käytä hyödyksesi himmentimiä. Mikäli valitset nykyistä tarvetta hiukan tehokkaat valaisimet, mikä on lähes aina järkevää, kannattaa valaisimia ohjata himmentimen avulla. Himmentimen ansiosta valon määrä on aina sopiva ja sinun on helppo varautua tulevaisuudessa esimerkiksi ikääntymisen mukanaan tuomaan valon tarpeen kasvuun. Säätäessäsi valotehoa pienemmälle samalla myös energian kulutus pienenee.

energiaa säästävä valo

4. Pöytä- ja jalkalamput ovat kauniita sisustuselementtejä. Muista tarkistaa voitko valaisimen polttimon vaihtaa uudenlaiseen led-valoon. Tyylikkäitä led-valaisimia on saatavilla myös erilaisina pöydille tai lattialle sijoitettavina malleina, minkä lisäksi led-polttimoita on saatavissa kaikissa perinteisissä lampunkannoissa.

energiatehokas

5. Tarkista led-valaisinten käyttöikä aina ostaessasi uusia valaisimia. Käyttöikä on valaisinpakkauksessa oleva pakollinen merkintä. Eri valaisimien välillä saattaa olla huomattavan suuriakin eroja. Valitettavasti käyttöiät eivät aina ole täysin luotettavia ja vertailukelpoisia. Lisäksi valaisimissa on muitakin tärkeitä ja huomioitavia ominaisuuksia. Näin ollen pelkästään käyttöiän perusteella ei valaisimia kannata valita.

energiatehokas valaistus

6. Energiaystävällisyys on yksi huomioitavista seikoista, kun alat suunnittelemaan valaistusta. Ota sekin huomioon ja suunnittele jo lähtökohtaisesti valaistus energiaystävällisyyttä silmällä pitäen. Mikäli koet, että oma osaamisesi ei ole riittävä, käytä apuna valaistussuunnittelijaa.

 

.   .   .

 

Huomioi, että mitä vähemmän käytät energiaa sitä pienempi on hiilijalanjälkesi.

Vältä myös energiansäästölamppujen käyttöä sillä ledit ovat niitäkin energiaystävällisempi valaistustapa.

Suosi älykkäitä valaistusratkaisuja, joilla voidaan säästää energiaa jopa 80-90%.

Tiesitkö, että huonolla hyötysuhteella olevien hehku- ja halogeenivalaisinten valmistusta on rajoitettu jo pitkän aikaa. Jo syyskuussa 2006 poistettiin markkinoilta mattapintaiset hehku- ja halogeenilamput.

Muista mitä useampi valaisinpiste, sitä enemmän valoa huoneeseen saada ja samalla on myös helppo vähentää valonmäärää silloin kun valoa ei tarvita niin paljoa.

Tarkista valaisinten käyttöikä ostaessasi uusia led-valoja.

 

Mikä parasta samalla kun säästät energiaa led-valaisimilla, säästät myös käyttökuluja.

Energiaystävällistä ja edullista valaistusta…

energiatehokas led-valo

 

 

 

 

Jaa tämä sisältö