Miten säästää energiaa valaistuksen avulla?

Julkaistu: 26.10.2023 14:34:28
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Energiansäästö on noussut yhdeksi arjen keskeisimmistä aiheista. Ekologisuus, vastuullisuus ja energiaa säästävät keinot ovat osa arkipäiväistä toimintaa jo varmasti lähes jokaisessa taloudessa. Energiaystävällisiä koteja rakennetaan koko ajan enemmän ja kotien arjessa tehdään yhä ekologisempia valintoja niin ruoan, liikkumisen kuin kodinkoneiden suhteen.  

Energiansäästöstä on tullut kaikkien yhteinen tavoite ja mielenkiinnon kohde. Kulutustottumukset ja mielipiteet ovat muuttuneet ja erityisesti nuoret tekevät yhä enemmän tietoisia valintoja, joilla ympäristön hyvinvointia tuetaan parhaiten. Näin voimme jättää mahdollisimman hyvinvoivan maapallon myös tuleville sukupolville.   

Hyvä tapa säästää energiaa on kodin sähkölaitteiden käyttö ja valaistus. Valaistuksessa voimme säästää energia monin eri tavoin. Keräsimme vinkkejä mitä kannattaa huomioida kodin energiaystävällisessä valaistuksessa.

energiansäästö

 

Kodin valaistuksessa on siirrytty vanhoista hehku- ja halogeenilampuista led-valaisimiin, joka on jo yleisesti suuri harppaus eteenpäin energiansäästössä. Energiatehokkaita led-valaisimia on saatavilla nykyisin kaikkiin kodin tiloihin ja niiden yhteydessä käytettävää automaattista valonohjausta suositaan yhä enenemässä määrin. Molemmat keinot ovat tehokkaita ja energiaa säästäviä ratkaisuja ja lisäksi helposti kaikkien toteutettavissa.  

 

1. Vaihda viimeistään nyt energiaa kuluttavat halogeeni- ja hehkulamput energiatehokkaisiin ledeihin. Tämä yksinkertainen ja helposti toteutettava keino säästä energiaa huomattavasti. Samalla, kun saat tehokkaamman ja paremman valaistuksen kotiisi, kuormitat vähemmän luontoa. Led-valaisinten käyttöikä on myös huomattavasti pidempi kuin vanhojen valolähteiden.

energiatehokas koti

2. Pidä valaisimia päällä vain silloin kun tarvitset valoa. Automaattisen valonohjauksen ansiosta valot palavat vain silloin kun niitä tarvitaan. Erityisen energiatehokasta automaattinen valonohjaus on esim. eteis- ja käytävätiloissa, joissa ei vietetä aikaa eikä valon tarvitse palaa jatkuvasti. Erilaisissa läpikulku tiloissa energiaa säästyy, kun valo on päällä vain sen ajan kuin on tarve. Valo ei näin myöskään jää vahingossa palamaan. Automaattiseen valonohjaukseen on olemassa valmiita ratkaisuja tai se voidaan tehdä erillisillä kytkimellä kts Limente Smart valonohjausjärjestelmät.

säästä luontoa

3. Valitse oikean tehoisia valaisimia kotiisi ja käytä hyödyksesi himmentimiä ja automaattista valonohjausta. Mikäli valitset nykyistä tarvetta hiukan tehokkaat valaisimet, mikä on lähes aina järkevää, kannattaa valaisimia ohjata himmentimen avulla. Himmentimen ansiosta valon määrä on aina sopiva ja sinun on helppo varautua tulevaisuudessa esimerkiksi ikääntymisen mukanaan tuomaan valon tarpeen kasvuun. Säätäessäsi valotehoa pienemmälle samalla myös energian kulutus pienenee.

energiaa säästävä valo

4. Pöytä- ja jalkalamput ovat kauniita sisustuselementtejä. Muista tarkistaa voitko valaisimen polttimon vaihtaa uudenlaiseen led-valoon. Tyylikkäitä led-valaisimia on saatavilla myös erilaisina pöydille tai lattialle sijoitettavina malleina, minkä lisäksi led-polttimoita on saatavissa kaikissa perinteisissä lampunkannoissa.

energiatehokas

5. Tarkista led-valaisinten käyttöikä aina ostaessasi uusia valaisimia. Käyttöikä on valaisinpakkauksessa oleva pakollinen merkintä. Eri valaisimien välillä saattaa olla huomattavan suuriakin eroja. Valitettavasti käyttöiät eivät aina ole täysin luotettavia ja vertailukelpoisia. Lisäksi valaisimissa on muitakin tärkeitä ja huomioitavia ominaisuuksia. Näin ollen pelkästään käyttöiän perusteella ei valaisimia kannata valita.

energiatehokas valaistus

6. Energiaystävällisyys on yksi huomioitavista seikoista, kun alat suunnittelemaan valaistusta. Ota sekin huomioon ja suunnittele jo lähtökohtaisesti valaistus energiaystävällisyyttä silmällä pitäen. Mikäli koet, että oma osaamisesi ei ole riittävä, käytä apuna valaistussuunnittelijaa.

 

.   .   .

 

Huomioi mitä vähemmän käytät energiaa sitä pienempi on hiilijalanjälkesi.

Vältä energiansäästölamppujen käyttöä, sillä ledit ovat huomattavasti energiaystävällisempi valaistustapa.

Suosi automaattisia valaistusratkaisuja, joiden avulla voidaan säästää energiaa jopa 80-90%.

Tiesitkö, että huonolla hyötysuhteella olevien hehku- ja halogeenivalaisinten valmistusta on rajoitettu jo pitkän aikaa. Jo syyskuussa 2006 poistettiin markkinoilta mattapintaiset hehku- ja halogeenilamput.

Muista mitä useampi valaisinpiste, sitä enemmän valoa huoneeseen saadaan ja samalla on myös helppo vähentää valonmäärää silloin kun valoa ei tarvita niin paljoa.

Tarkista valaisinten käyttöikä ostaessasi uusia led-valoja.

 

Mikä parasta samalla kun säästät energiaa led-valaisimilla, säästät myös käyttökuluja.

Energiaystävällistä ja edullista valaistusta…

energiatehokas led-valo

 

 

 

 

Jaa tämä sisältö