Vinkit näyttävän valokaton toteuttamiseen

Julkaistu: 23.08.2018 21:39:55
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

 

Haluatko huomaamatonta epäsuoraa valoa vai katseita keräävän valaistuselementin? Valokatto voidaan rakentaa sekä hyvää valaistusta silmällä pitäen, mutta myös tuomaan omaa yksilöllistä ulkonäköä tilan sisustukseen. Sillä voidaan korostaa tiettyä huoneen osaa esim. ruokapöydän päällä. Valokatto voi myös olla koko kattoalaa kiertävä valo, jolloin se toimii erityisen hyvin yleisvalona. Epäsuorana valona valokatto antaa huoneeseen miellyttävää ja tasaista valoa.

 

valokatto hallissa

 

Näyttävä keino valaista tiloja

Valaistun katon avulla voidaan tukea jo olemassa olevaa valaistusta tai siitä voidaan riittävän tehokkaalla valolla tehdä huoneen yleisvalo. Pienessä tilassa valokatto riittää valaisemaan koko tilan. Suuremmissa tiloissa kuten olohuoneessa tai makuuhuoneessa kannattaa lisänä käyttää muita valolähteitä kuten jalkalamppuja tai kattoon asennettavia yleisvaloja.

Erityisesti keittiössä, makuuhuoneessa tai olohuoneessa valokatto voi olla valaistuksen lisä. Keittiön välitilassa tarvitaan lisäksi tehokasta työvaloa. Olohuoneessa on hyvä olla olemassa muita valolähteitä, joilla lisätään tunnelmaa ja tehdään tilasta kodikas. Makuuhuoneessa valokatto on kaunis keino saada himmennettävä valolähde, jolla voidaan säädellä valonmäärää. Valokatto ei kuitenkaan riitä lukuvaloksi, joten yöpöydillä on hyvä olla pöytävalot. Toinen kätevä keino lukuvalolle on asentaa seinälle Led-Duo valaisin, jossa valo voidaan haluttaessa säätää valaisemaan ylös- tai alaspäin.

Valokaton ilmettä voidaan muutella listojen, valotehon ja valon värilämpötilojen avulla. Värilämpötiloja muunneltaessa valon erilaiset värisävyt muuttavat samalla tilan ilmettä ja saavat sisustuksen värit mukautumaan erilaisiin tunnelmiin. Helpoin tapa saada valokaton valo sopimaan yhtenäisesti muuhun sisustukseen on käyttää lähelle puhtaan valkoista 4000 K sävyistä valoa. Varmista myös, että valaisimen värintoistokyky eli CRI on riittävä (Ra > 95), jolloin värit toistuvat mahdollisimman luonnollisina. Mikäli olet epävarma valaistuksen yhteensopivuudesta valitse valokattoon värilämpötilasäädettävät CCT-valaisimet. Näin pääset itse säätämään juuri oikein sävyn (värilämpötilan) valaistukseen.

 

valokatto toteutettu led-up listalla

 

Valaisimen valinta

Yksinkertaisimmillaan valokatto voidaan luoda Limente Led-Up listavalon avulla. Lista asennetaan seinälle lähelle kattoa. Valaisin valaisee kohti kattoa ja valo laskeutuu katon kautta alas huoneeseen. Mitä lähemmäksi kattoa listan asennat, sitä teräväreunaisemman ja kapeamman valoraidan lista luo. Vastaavasti alemmaksi asennettuna Led-Up valaisee isomman osan kattoa. Led-Up valolistan lisäksi ei tarvita erillisiä listoja, koska lista on jo itsessään siisti ja yhtenäinen.

Limente Led-Linea tai Led-Corner valaisimet voidaan asentaa seinään tai kattoon asennettavan erillisen listan taakse. Led-Corner valon kanssa ei tarvitse erikseen miettiä valon tulokulmaa, koska valaisinlista asennetaan kulmaan ja näin valo kohdistuu automaattisesti vinottain 45 asteen kulmassa kohti kattoa.

Jos valitset suoran Led-Linea listavalon, kannattaa katon ja listan väliin jättää isompi väli. Näin valo leviää katossa laajemmalle alueelle ja himmenee tasaisemmin valokeilan loppua kohden. Suoraan kattoon ja lyhyellä etäisyydellä valo jättää kattoon voimakkaan valokiilan ja näyttää ikävältä.

Valaisinta valittaessa on hyvä myös tarkistaa, että led-valopisteet eivät näy. Valaistu katto näyttää levottomalta, mikäli valo on pistemäistä.

 

makuuhuoneen valokatto

 

Kuvan esimerkki katto on toteutettu katonrajaan rakennetun kapean hyllyn avulla. Hyllyn päälle on asennettu Led-Corner valaisin. Valo heijastuu kauniisti alas katon kautta. Tässä esimerkissä kattoon on lisäksi liimattu erillinen koristelista, joka katkaisee valon kulun. Rajattu valo tekee valaistuksesta näyttävän kattokoristeen.

 

Huomioi valokattoa suunnitellessasi, että

  •           valaisin on riittävän tehokas, jos valokaton on tarkoitus toimia myös yleisvalona
  •           valaisin ei saa näkyä
  •           katon tulee olla tasainen - kohoumat tms. tulevat esille valaistuksessa
  •           seinälle asennettavissa profiileissa valo katkeaa aina listaan tai muuhun esteeseen osuessaan
  •           mieti valmiiksi paikka, jonne sijoitat virtalähteen
  •           huomioi valokatto sisustuselementtinä

 

Himmennys toimii loistavasti valokatossa

Valokaton himmennettävyys on hyödyllinen lisä valaistukseen, joka hetkessä muuttaa valonmäärän toivotuksi. Led himmennin on lisävaruste, joka on lisättävissä myös jälkikäteen. Limente valaisinten himmennin on aina langaton, joten se on äärimmäisen helppo ja yksinkertainen asentaa ilman seinien rikkomista.

Näin toteutat helposti langattoman himmennettävän valaistuksen Smart 400 -sarjan avulla. Valitse:

  • himmennettävä valaisin
  • himmennin
  • valaistuksen ohjauksen

 

 Uskalla kokeilla ja pääset nauttimaan kuinka kivoja ratkaisuja valokatolla voikaan saada aikaan...

 

 

limente valaistus

 

 

 

 

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö