Naantalin asuntomessujen sisustukselliset valaistusratkaisut

Julkaistu: 12.08.2022 07:06:32
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Naantalin asuntomessut 2022 

Naantalin asuntomessualue sijaitsee rauhallisella mäntyharjulla meren rannalla. Kompaktin alueen asuntojen ikkunoista avautuu kaunis näkymä mäntymetsään ja joistain kohteista on mahdollisuus ihailla suoraan olohuoneen ikkunoista näkymää, joka avautuu suoraan alueen venesatamaan. Asuntomessualue itsessään meren rantoineen ja rauhallisine metsämaisemineen luo oman seesteisen tunnelmansa koko alueelle.  

Kohteissa on käytetty sisustuksellisesti ja luovasti erilaisia valaistusratkaisuja, jotka osaltaan tukevat jokaisen talon henkeä. Epäsuoraa valoa on käytetty sisustuksen tukena niin keittiöissä ja olohuoneissa kuin kotien makuuhuoneissa ja yleisissä tiloissa kylpyhuoneita unohtamatta. Epäsuoria valaistusratkaisujen sekä lineaaristen profiilivalaisinten suosio keittiön välitiloissa on selvästi nähtävillä useimmissa kohteissa. 

Asuntomessukeittiöissä koko mustat keittiöt ovat tehneet tilaa lämpimille sävyille. Keittiöovien väriskaala on hiljalleen taipunut maanläheisempiin väreihin kuten beigeen ja tummempaan ruskean sävyyn ja joissain kohteissa rohkeampiin sinisen sävyihin. Valkoinen pysyy selvästi aina keittiöväreissä mukana, joko koko valkoisena keittiönä tai tasoissa ja välitilassa.  

Valaistuksen osalta valkoinen on aina helppo keittiöväri lisätä työskentelyvaloa ja yleisvaloa. Muissa väreissä on hyvä huomioida, että kaapinovet heijastavat ja imevät eri tavalla valoa, jolloin valoa saatetaan tarvita enemmän. Valaistuksen suunnittelussa on hyvä yleisestikin huomioida, että saatavilla on lämmintä 3000 K värisävyä ja valkoisempaa 4000 K värisävyä.

  

Naanantalin asuntomessut 2022

Aamiaiskaapit ja retrohenkiset ruokakomerot 

Aamiaiskaappeja messukeittiöissä oli edelleen nähtävillä melko runsaasti. Muutamissa keittiöissä oli myös hauskasti herätetty henkiin ruokakomeroajatus, joka toivottavasti yleistyy ajan myötä. Aamiaiskaappivalaistuksena kohteissa oli käytetty lineaarista valaistusta pysty ja vaakasuuntaisesti. Pystysuuntaisesti Led-Corner valaisin oli käytössä mm. Auroran ruusu kohteessa. Vaakasuuntainen profiilivalaistus oli toteutettu mm. kohteessa Neljäs Tiira. 

Pistorasiat aamiaiskaapeissa olivat sekä tasoon upotettavia ja hyllyn tai kaapin alle asennettavia. Värisävy niissä oli valittuna aamiaiskaapin sisuksen mukaan. Aamiaiskaappi pistorasiaa valitessa pitäisikin ennalta miettiä mikä kaapin tason materiaali on ja voidaanko siihen upottaa pistorasia. Lisäksi kannattaa harkita onko tasoon asennettu pistorasia jonkun pienlaitteen kuten kahvinkeittimen tiellä. Sillä vaikka itse pistorasia uppoa tasopintaan jäävät pistokkeet tason yläpuolelle ja niiden päälle ei voida asettaa laitteita tai astioita. Kulmaan asennettavalla pistorasialla ei samanlaisia rajoitteita ole. Se voidaan asentaa vaakaan hyllyn alle tai pystyyn kulmaan.

 

Naanantalin asuntomessut 2022

Pistorasiat messukeittiöissä 

Pistorasioissa ei ole suurta muutosta tapahtunut aikoihin, joka on ollut nähtävillä asuntomessukeittiössä jo pidemmän aikaa. Saarekkeissa tasoon upotettavat vaihtoehdot ovat näppärä ja lähes ainoa järkevä tapa tuoda sähköpistokkeita saataville. Niissä vaihtuvuutta on aina tuonut tason väri, jonka sävyyn sopivaksi pistorasia on yleensä sovitettu. Tämä oli nähtävillä myös Naantalin asuntomessuilla. Lisäksi tasoon upotettavia pistorasioita oli upotettu myös saarekkeiden pystyseiniin, jolloin pöytätasoon ei tarvitse upottaa niin montaa rasiaa ja pistorasioita on helppo käyttää myös muille kodinkoneille kuin keittiön pienlaitteille. 

Keittiön välitilapistorasioissa samaa jatkuvuutta on ollut nähtävillä myös pidemmän aikaa. Kaapistojen alle asennettavat pistorasiat ovat olleet hyvä ja tyylikäs tapa saada pistokkeet helposti käytettäviksi. Näissä suosituin väri on ollut valkoinen, mutta tummien värien ja mustan keittiötrendin myötä myös mustia pistorasioita on ollut paljon esillä. Musta pistorasia sulautuu klassisen kauniisti erilaisiin tummiin sävyihin tai sitoo muita mustia osia edelleen toisiinsa luoden jatkuvuutta värimaailman suhteen. 

 Naanantalin asuntomessut 2022

Yleisvalona paneelivalaisimet ja tunnelmaa tukemassa epäsuora valaistus 

Kaatoon upotettavia paneelivalaisimia oli käytetty kohteissa yleisvalaistuksena valaisemaan keittiötä, eteistä, kodinhoitohuonetta tai muita tiloja. Niiden sovittaminen sisustukseen on helppoa niiden huomaamattoman ilmeen takia. Paneelivalaisimet luovat hyvän yleisvalon ja himmennyksellä varustettuna myös tunnelmallisen valon yhdessä muiden suorien tai epäsuorien valojen kanssa. 

Epäsuora valaistus osana sisustusta oli useissa kohteissa osana muuta valaistuskokonaisuutta niin keittiön kaapistojen päällä, sokkelitilassa kuin tason alareunassa. Epäsuorasti toteutettu valaistus on hyvä lisä tuomaan tunnelmaa ja persoonallisuutta sisustukseen. Sen avulla oli myös asuntomessukohteissa saatu tiloihin näyttävyyttä, avaruutta ja korkeutta. 

Katon lasku oli valaistu epäsuoralla valolla, jolloin tumma huone näytti avarammalta ja tunnelmallinen valaistus toi oman elementtinsä sisustukseen. Tässä kohteessa myös musta portaikko oli somistettu hyödyntäen epäsuoraa valoa. 

Kohteiden käytävillä, kylpyhuonetiloissa, saunoissa ja vaatehuoneissa oli myös kauniisti hyödynnetty epäsuoria valaistuspisteitä tuomaan persoonallisuutta ja sisustuksellisuutta sisustukseen. 

Naantalin asuntomessualue on kauniilla paikalla täynnä kauniita kohteita, joissa on toteutettu persoonallisia ja toimivia valaistusratkaisuja. 

 

 

 

 

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö