Hyvin suunniteltu ja kaunis keittiövalaistus

Julkaistu: 21.02.2023 13:16:32
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Mistä hyvä keittiövalaistus koostuu

Keittiövalaistus tuo usein mieleen vain hyvän työskentelyvalon. Hyvä keittiövalaistus koostuu kuitenkin monesta eri valolähteestä, joista yksi osa on hyvä ja tehokas välitilavalo. Tehokas välitilavalaistus on keittiössä työskentelyn ja kokkailun A ja O. Sillä helpotetaan askareiden suorittamista ja taataan turvallinen työskentely ympäristö.

Tehokkaan, hyvän ja turvallisuutta edistävän työskentelyvalon lisäksi tarvitaan keittiössä myös muita valolähteitä, kuten koko tilan valaiseva kattoon sijoitettu yleisvalo. Niiden lisäksi suositellaan keittiössä kuten muissakin kodin tiloissa käytettävän myös tilan eri osia korostavia epäsuoria valolähteitä.

keittiövalaistus

Riittävä ja kaunis yleisvalo

Kodin eri tiloissa tarvitaan yleisvaloa, joka yleensä on sijoitettu kattoon siten, että sen valo riittää kaikkialle tilaan. Valolähteitä voi olla useampia pyöreitä tai suorakaiteen muotoisia paneelivalaisimia tai roikkuvia riippuvalaisimia. Paneelivaloista on saatavilla sekä kattoon upotettavia Led-Dri tai pintaan asennettavia Led-DRS valaisimia. Niiden määrä riippuu valaisimen valotehosta sekä tilan koosta. Mitä suurempi tila sitä enemmän valaisimia tarvitaan varsinkin silloin kun valaisimen teho on pienempi. Valoteho on hyvä tarkistaa aina valaisimia valitessa. Mitä kirkkaampi valaistus tarvitaan sitä suurempi valoteho lampuilla tulisi olla. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että valo jakautuu tasaisemmin tilaan, kun ne on asennettu suositeltujen asennusvälien mukaisesti.

Yksittäiset roikkuvat valaisimet on hyvä sijoittaa riittävän korkealle tai vaihtoehtoisesti pöydän päälle siten, ettei niihin voi vahingossa lyödä päätään. Ruokapöydän päälle sijoitettu valaisin on myös hyvä mitoittaa siten, ettei se osu juuri näköesteeksi pöydän toisella puolen istuvan suhteen. Monipuolisin yleisvalo saadaan aikaan roikkuvan ja paneelivalon yhdistelmästä, jolloin niitä voidaan käyttää yhtä aikaa tai erikseen. Paneelivalaisinten valoteho on usein hyvä, joten niiden valo riittää vuodenajasta riippumatta.

hyvä keittiövalaistus

 

Monipuoliset ja trendikkään epäsuorat valolähteet

Epäsuora valaistus yleisvalon ja hyvän työskentelyvalon rinnalla lisää valaistuksen käytettävyyden monipuolisuutta. Niiden avulla valaistus muuttuu osaksi sisustusta ja sitä on helppo muuntaa erilaisiin tunnelmiin sopivaksi.

Keittiön epäsuoria valolähteitä voidaan sijoittaa niin kaappien päälle kuin sokkelitilaan. Hyvä paikka saarekkeellisissa keittiöissä on saarekkeen tason alla. Valo saarekkeessa korostaa sen muotoa. Mikäli keittiössä on käytetty lasiovia tuo niiden taakse sijoitettu valo kaappien muodon ja sisällön kauniisti esille.

Epäsuorat valolähteet monipuolisuus ja sisustuksellisuus perustuu siihen, etteivät ne häikäise katsojaa vaan luovat pehmeän valon, joka korostaa tilan muotoa. Epäsuorien valolähteiden monipuolisuutta lisää entisestään valaistuksen himmennys, joka kannattaa huomioida jo valaistuksen suunnittelussa. Lue lisää vinkkejä keittiössä käytetyistä erilaisista epäsuorista valolähteistä.

 

hyvin valaistus keittiö

 

Valaistuksen himmennys on hyvä huomioida muissakin kodin tilojen valoissa. Himmennys sopii keittiön lisäksi erityisesti makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen, jossa vietetään paljon aikaa myös silloin kun tehokasta valoa ei tarvita työskentelyyn tai muihin arjen toimiin. Jokaisessa tilassa ei tarvita aamusta iltaan tehokasta valoa vaan tiloissa voidaan käyttää myös himmeämpää valaistusta. Mieti ennalta missä tiloissa valaistusta olisi kiva himmentää ja päätä sen jälkeen millaiset valot tilaan sopisi.

Keittiö, jossa erilaisia valolähteitä on käytetty monipuolisesti hyödyksi, sulautuu kauniisti osaksi muuta tilaa ja on viihtyisä paikka työskennellä. Keittiö on osa kodin sydäntä, joten panosta sen valaistuksen suunnitteluun. Näin voit luoda kauniin, viihtyisän ja hyvän kohtaamispaikan koko perheelle.

 

 

hyvä valaistusblogi

 

 

 

 

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö