Hyvin suunniteltu ja kaunis keittiövalaistus

Julkaistu: 24.03.2021 13:39:36
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Hyvin suunniteltu ja laadukkaasti toteutettu valaistus saa tilan kuin tilan näyttämään kauniimmalta, avarammalta ja viihtyisämmältä. Jokaisella tilalla on aina oma käyttötarkoituksensa ja valaistus olisi hyvä miettiä jokaisen tilan kannalta erikseen. Kotona monet tilat ovat pääsääntöisesti viihtymistä varten. Kotiin halutaan luoda kotoisaa, lämmintä ja kaunista valoa ja sen lisäksi monessa kohtaa tarvitaan myös työskentelyyn riittävää valoa. Erityisesti keittiössä tarvitaan riittävän tehokas valo ruuan valmistukseen, mutta iltatee halutaan ehkä nauttia tunnelmallisemmassa valaistuksessa. Tämä erityylisten valaistusten tarve korostuu, kun kotona on avokeittiö, jonka yhteydessä on olohuone tai ruokailutila.

 

keittiövalaistus

 

Hyvä yleisvalaistus

Valaistusta suunniteltaessa on hyvästä yleisvalosta järkevää lähteä liikkeelle. Kun yleisvalo on riittävä, se valaisee tilan kauniisti ja tasaisesti. Yksittäinen kattovalaisin tuo hyvän valon usein vain pieniin tiloihin. Isompiin tiloihin voit luoda tasaisen yleisvalaistuksen esimerkiksi kattoon upotettavilla tai pinta-asenteisilla paneelivalaisimilla, jotka asennetaan tasaisin välein yhtenäisen valaistuskokonaisuuden luomiseksi. Jokaiselle valaisimelle on määritelty suositusetäisyys, jonka mukaan valaisimia on hyvä asentaa. Näiden lisäksi voit hyödyntää riippuvalaisimia lisävalaistuksen tuomiseksi esimerkiksi ruokapöydän päälle. Kauniilla riippuvalaisimilla voit myös sisustaa tilaa.

Yleisvalo riittää perusaskareiden valolähteenä, mutta se ei kuitenkaan toimi tunnelmanluojana. Yleisvalo ei myöskään riitä valaisemaan työtasoja tai aamiaiskaappia, vaan niihin olisi aina suositeltavaa suunnitella oma valaistuksensa.

 

Tehokas välitilan valo

Keittiön välitilan valaistus tulisi aina valita niin, että se tuo riittävän, tasaisen valon työskenteytasolle. Näin kokkailu on mukavampaa ja turvallista.

Lineaariset valaisimet ovat jo pitkään olleet suosittu valinta välitilaan juuri niiden tarjoaman katkeamattoman valon ansiosta. Limenten valikoimasta löydät erilaisia profiileita, joilla voit toteuttaa omaan makuusi sopivan valaistuksen välitilaan.

Esimerkiksi Led-Linea, joka kiinnitetään suoraan yläkaapin pohjaan helpoilla kiinnikkeillä, valaisee välitilan tarjoten selkeän, suoran valonlähteen keittiön työtasolle. Toinen suosittu tapa toteuttaa välitilaan valistus, on asettaa Led-Corner-valaisin kulkemaan välitilan ja yläkaappien väliseen nurkkaan valaisemaan hieman epäsuorasti alaviistoon valaisten työskentelytason pehmeästi, mutta tehokkaasti.

 

hyvä keittiövalaistus

 

Kauniit valopisteet

Kun yleisvalaistus ja työskentelyvalaistus on kunnossa, on aika miettiä keittiöön kauniita, sisustuksellisia valopisteitä. Nämä pisteet tuovat tunnelmaa, korostavat valittuja materiaaleja ja sisustuksen yksityiskohtia.

Tällaisen tunnelmallisen valaistuksen luomiseksi voit valaista esimerkiksi avohyllyjä ja vitriineitä käyttäen spottivalaisimia tai lineaarisia profiilivalaisimia. Led-Seam, hyllyn etu- tai takareunaan asennettavan valaisinlistan avulla saat aikaan kauniin valolinjan, joka valaisee hyllyn ylhäältä ja alhaalta päin.

Epäsuoravalaistus on suosittu tapa tuoda valoa yläkaappien päälle, jonne muuten jäisi tumma tyhjä tila. Tuomalla valoa yläkaapin päälle huone näyttää korkeammalta ja avarammalta. Kaapin päälle asennettu epäsuora valonlähde toimii myös kauniina tunnelmavalona, kun muut valaisimet ovat sammutettuina.

Valaise myös kaapit

Aamiaiskaappien yleistyessä tulee kaapin sisustan valaisu myös ajankohtaiseksi. Vaikka huoneessa olisikin hyvä yleisvalo, se ei valaise kaapin sisustaa riittävän hyvin. Valo ei pääse valaisemaan kaapin sisustaa, kun aamiaiskaapin edessä hääräillään, vaan jää selän taakse piiloon.

Aamiaiskaapin valaisuun tapoja ja tyylejä on monia. Sen voi valaista esimerkiksi laittamalla spottivalot tai yksittäisen valolistan kaapin kattoon tai jokaisen hyllyn alle. Hyvä tapa on myös asettaa valaisinlistat pystypäin kaapin molemmin puolin valaisemaan kaapin sisustaa kauttaaltaan.

 

hyvin valaistus keittiö

 

Valonohjaus - käytännöllisyys edellä

Valonohjaus kannattaa miettiä aina käytäntö edellä. Mistä valot on helpoin sytyttää ja sammuttaa? Halutaanko valoja himmentää? Millainen kytkin olisi järkevää valita.

Limenten valikoimasta löydät laajan valikoiman tuotteita valonohjaukseen. Remonttikohteissa langaton kytkin on helppo valinta, joka ei vie asentajankaan aikaa niin paljon kuin kiinteiden sähköjen veto. Langattomat kytkimet yhdistetään haluttuihin valoihin himmenninosa avulla, joten niitä käytettäessä valot on aina myös himmennettävissä. Lisäksi kytkimen voi asentaa juuri sinne, mistä sitä on helpoin käyttää. Tämä voi olla esimerkiksi kalusteen seinä, välitila tai seinä oven vieressä.

Myös erilaiset liiketunnistimet ovat näppäriä paikoissa, joissa himmennykselle ei ole tarvetta. Tunnistin Smart 140 sytyttää valot, kun kättä heilautetaan sen edessä ja sammuttaa valot, kun sama toistetaan, on hyvä valinta juuri esimerkiksi välitilaan. Liiketunnistimen sytyttäessä valot ei kokkaillessa tarvitse likaisin käsin koskea kytkimeen. Tämä on myös hyvä, hygieninen vaihtoehto kodinhoitohuoneen työskentelyvaloon.

Kaapeissa valojen toivotaan monesti syttyvän, kun kaapin ovi avataan ja sammuvan, kun ne taas suljetaan. Ovikytkin Smart 120 sytyttää ja sammuttaa valot kaapin sisällä ja toimii kaikkien Limente kalustevalaisimien kanssa.

Kaunis valaistuskokonaisuus on monen tekijän summa. Limenten tuotteet on suunniteltu niin, että valaistusta on helppo päivittää ja lisätä, mikäli esimerkiksi budjetti ei heti remontin yhteydessä anna periksi jokaisen valaistushaaveen toteuttamista. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa riittävästä yleisvalosta sekä työskentelyvalosta, joiden jälkeen voi keskittyä mahdollisuuksien mukaan rakentamaan tunnelmallisia ja sisustuksellisia valaistuksen osia.

 

 

 

hyvä valaistusblogi

 

 

 

 

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö